Muguruzová sa pomstila Williamsovej a vyhrala Roland Garros 2016

Garbine Muguruzová ovládla Roland Garros 2016.
Garbine Muguruzová ovládla Roland Garros 2016. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|4. jún 2016 o 15:20

Finále ženskej dvojhry na tohtoročnom Roland Garros ovládla španielska tenistka Garbine Muguruzová.

Roland Garros 2016, ženy - finále:

/dotácia 32 017 500 eur, antuka/

Serena Williamsová (1-USA) - Garbine Muguruzová-Blancová (4-Špan.)  5:7, 4:6 

Španielska tenistka Garbine Muguruzová Blancová sa stala víťazkou Roland Garros v Paríži a získala prvý grandslamový titul v kariére.

Vo finále dvojhry si ako nasadená štvorka poradila s obhajkyňou titulu a turnajovou jednotkou Američankou Serenou Williamsovou 7:5, 6:4 a dosiahla životný úspech.

Dvadsaťdvaročná rodáčka z Venezuely je historicky druhou španielskou šampiónkou antukového vrcholu sezóny.

Arantxa Sanchezová Vicariová zdvihla Pohár Suzanne Lenglenovej nad hlavu trikrát - v rokoch 1989, 1994 a 1998. Muguruzová prešla celým turnajom ako nôž maslom a v jeho priebehu stratila iba jediný set - hneď v 1. kole so Slovenkou Annou Karolínou Schmiedlovou.

Zverenka trénera Sama Sumyka si z francúzskej metropoly odnáša prémiu dva milióny eur a 2000 bodov do svetového rebríčka WTA. V jeho novom vydaní sa posunie na druhé miesto - najvyššie v kariére. Muguruzová odplatila mladšej zo sestier Williamsových vlaňajšiu finálovú prehru z Wimbledonu.

Američanka nevyužila šancu na zisk 22. titulu z podujatí veľkej štvorky a nevyrovnala zápis legendárnej Nemky Steffi Grafovej. Pre líderku ženského renkingu to bolo druhé neúspešné grandslamové finále za sebou, na Australian Open nestačila na Nemku Angelique Kerberovú.

Finále Roland Garros 2016 : fotogaléria

4.6.2016

Doposiaľ poslednú trofej získala na minuloročnom Wimbledone. Na US Open v semifinále šokujúco prehrala s Taliankou Robertou Vinciovou a prišla o možnosť zavŕšiť kalendárny Grand Slam.

Williamsová mala za stavu 2:1 k dispozícii dva brejkbaly. Ani jeden však nevyužila, v ďalšom geme stratila servis a Muguruzová sa po potvrdení brejku ujala vedenia 4:2.

Prehľad výsledkov vzájomných zápasov Garbine Muguruzovej-Blancovej so Serenou Williamsovou (2:3)

2013 Melbourne (Aus.) - Australian Open (GS) tvrdý povrch 2. kolo S. Williamsová 6:2, 6:0

2014 Paríž (Fr.) - Roland Garros (GS) antuka 2. kolo Muguruzová-Blancová 6:2, 6:2

2015 Melbourne (Aus.) - Australian Open (GS) tvrdý povrch osemfinále S. Williamsová 2:6, 6:3, 6:2

2015 Londýn (V. Brit.) - Wimbledon (GS) tráva finále S. Williamsová 6:4, 6:4

2016 Paríž (Fr.) - Roland Garros (GS) antuka finále Muguruzová-Blancová 7:5, 6:4 

Williamsová síce v ďalších minútach otočila na 5:4, no koncovka patrila Muguruzovej, ktorá v dvanástom geme premenila v poradí tretí setbal. Španielka bola na dvorci aktívnejšou hráčkou, ničila súperku z bekhendu a mimoriadne účinné boli aj jej údery do protipohybu.

Na začiatku druhého dejstva sa vďaka brejku v treťom geme ujala vedenia 3:1 a dobre rozohraný zápas už dotiahla do úspešného konca.

Za stavu 5:3 síce nevyužila pri podaní súperky štyri mečbaly, no v desiatom geme premenila po skvelom lobe v poradí piaty a nadviazala na parížsky triumf nad Williamsovou z roku 2014.

Vzájomnú bilanciu skorigovala na 2:3. Američanka doplatila na príliš veľké množstvo nevynútených chýb z forhendu, nevychádzali jej podľa predstáv ani returny, čo Španielka dokázala využiť.

Muguruzová mala zo zisku titulu obrovskú radosť. "Pre Španielov je Roland Garros srdcovka, jednoducho najprestížnejší grandslamový turnaj. Veľkou inšpiráciou bol pre mňa Rafa Nadal, ktorý je deväťnásobným parížskym šampiónom, to je úžasné číslo. Vedela som, že keď chcem uspieť, musím byť maximálne koncentrovaná a bojovať o každý jeden fitín. Všetky zápasy, ktoré som proti Serene odohrala, mi pred dnešným finále pomohli," povedala v prvom pozápasovom interview s bývalým francúzskym tenistom Cedricom Piolinom.

Williamsovú dojalo francúzske publikum k slzám.

"Ďakujem vám pekne za podporu. Garbine chcem zablahoželať k titulu i skvelej hre. Musím poďakovať aj môjmu trénerovi Patrickovi Mouratoglouovi. Nezískali sme síce spolu ďalší grandslamový titul, ale možno to dokážeme o rok."

Online prenos

II. set

- Španielska tenistka dopodávala zápas bez väčších problémov a prekvapujúco porazila favorizovanú svetovú jednotku Serenu Williamsovú. Vrátila jej tak prehru z minuloročného Wimbledonu. Vyhráva tak tohtoročnú edíciu Roland Garros. 

- Zápas sa pravdepodobne chýli ku koncu. Potom ako si obe tenistky udržali svoje podanie je stav 5:4 pre Muguruzovú, ktorá bude teraz podávať na zisk titulu z Roland Garros 2016. Pre Williamsovú je to posledná možnosť ako zachrániť zápas a pokúsiť sa o úžasný obrat. 

- Muguruzová aj naďalej ukazuje, že to s pomstou za minuloročný Wimbledon myslí vážne. Hrá istejšie, než jej súperka, za stavu 3:2 si podržala podanie a zvýšila na 4:2. Následne aj Williamsová dokázala získať vlastný servis, znížila na 3:4 stále však prehráva o seta brejk a zápas sa začína chýliť ku koncu. Bude mať preto už iba málo šancí na odvrátenie nepriaznivého stavu. 

Muguruzová hráč skvele a k titulu má bližšie.
Muguruzová hráč skvele a k titulu má bližšie. (Autor: SITA/AP)

- Prvá si v druhom sete udržala podanie Španielka - zvýšila náskok pred favoritkou na 3:1. Williamsová odpovedala rovnakou mincou, tretie podanie v sérii už neprehrala a znižuje na 2:3. Muguruzová je stále vpredu o jedno prelomené podanie, to však nie je nič, čo by úradujúca svetová jednotka nemohla riešiť. 

- Serena vstúpila do II. setu odovzdane a hneď úvodné svoje podanie stratila. Ako sa to už stalo zvykom v tomto zápase, aj ďalšie podanie Muguruzovej bol ohromný boj, ktorý v tomto prípade vyhrala Williamsová. Okamžite si tak vzala späť stratené podanie a aj naďalej bojuje o vyrovnanie rekordu Steffi Graffovej. Zápas sa však prelieva z jednej strany na druhú a Serena Williamsová si neudržala ani druhé podanie v druhom sete. Platí tak, že v druhom sete si ešte ani jedna z hráčok neobhájila vlastný servis. 2:1 pre Muguruzovú.

Muguruzová má k triumfu na Roland Garros bližšie.
Muguruzová má k triumfu na Roland Garros bližšie. (Autor: SITA/AP)

I. set

- Muguruzová s veľkými problémami, no dopodávala úspešný I. set, ktorý získava v pomere 7:5.

Garbine Muguruzová.
Garbine Muguruzová. (Autor: SITA/AP)

- Serena strácala podanie aj v minulých zápasoch, no akonáhle si ich dokázala vziať späť, jej súperky väčšinou neuniesli tlak a zápas sa niesol už len v réžii úradujúcej svetovej jednotky. To však nie je prípad španielskej tenistky, ktorá sa nezľakla zlepšenej formy Williamsovej z posledných gemov a v tom desiatom si už svoje podanie podržala. Vyrovnala tak na 5:5. Muguruzová aj naďalej pokračuje v skvelej úrovni svojej hry a aj druhýkrát prelomila Serenino podanie. Vyhráva 6:5 a bude podávať na zisk prvého setu.

- Gem číslo 8 - na podaní Muguruzová, opäť veľký boj, no v tomto prípade Serena Williamsová ukázala viac krásnych víťazných úderov než chýb a preto prvýkrát prelomila podanie svojej súperke. Vzala si tak späť stratený servis a vyrovnala na 4:4. Nabudená úspešným gemom podobne pokračovala aj na svojom podaní a otáča tak vývoj I. setu a vyhráva 5:4.

Serena akoby niektorým chybám ani neverila.
Serena akoby niektorým chybám ani neverila. (Autor: SITA/AP)

- Obhajobu prelomeného podanie nezačala Muguruzová vôbec dobre, keď po dvoch dvojchybách prehrávala 0:30. Vzápätí však v dôležitých a dlhých výmenách Williamsová nezvyčajne často chybovala a Španielka tak otočila na svoj triumf. V nasledujúcom, siedmom geme, sa Američanka už nemýlila a nedopustila ďalšie prekvapenie. Prehráva len 3:4, no výhodu má stále jej súperka. 

Muguruzová začala finále Roland Garros lepšie.
Muguruzová začala finále Roland Garros lepšie. (Autor: SITA/AP)

- Španielska tenistka vyrovnala na 2:2, keď si podržala vlastné podanie, no úspech sa ani v tomto prípade nerodil jednoducho. V desaťminútovom geme sa hra prelievala z jednej strany druhú, nakoniec však aj druhýkrát získava svoje podanie. Následne zahrala fantasticky na podaní favorizovanej Williamsovej a je to Muguruzová, ktorá prvýkrát brejkla súperku. Vyhráva 3:2 a podáva. 

Mladšia zo sestier Williamsových ako prvá stratila podanie vo finále Roland Garros 2016.
Mladšia zo sestier Williamsových ako prvá stratila podanie vo finále Roland Garros 2016. (Autor: SITA/AP)

- Williamsová vyhráva tretiu hru, stav je 2:1.

- Obe hráčky si udržali svoj servis. O niečo viac sa potrápila Muguruzová, no stav je vyrovnaný 1:1.

Začiatok: Stretnutie začne podaním Američanky.

Pred zápasom: Stávkové spoločnosti favorizujú, pochopiteľne, turnajovú jednotku z USA, posledné zmeny kurzov smerom nahor pri Williamsovej však dávajú zvýšené šance španielskej tenistke. Zmena kurzov však bola len mierna. Na mladšiu zo sestier Williamsových stúpol kurz z 1,53 na 1,57 (bet365), prípadne z 1,54 na 1,61 (Unibet).

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Roland Garros»Muguruzová sa pomstila Williamsovej a vyhrala Roland Garros 2016