Žilina zažila šialený večer. Najemotívnejšie víťazstvo, vravel tréner

Futbalisti MŠK Žilina do 19 rokov po postupe v mládežníckej Lige majstrov.
Futbalisti MŠK Žilina do 19 rokov po postupe v mládežníckej Lige majstrov. (Autor: Facebook Akadémia MŠK Žilina)
Ivan Mriška|29. nov 2023 o 21:40

Tréner Belák napodobnil úspech ako s Matadorom Púchov.

ŽILINA. Bláznivé, nevídané, šialené. Žilina zažila veľký futbalový večer.

Postarali sa oň mladíci MŠK, ktorí v mládežníckej Lige majstrov pokorili na penalty Spartu Praha. Po deväťdesiatich minútach bol stav 4:4.

„Fantázia! Po veľkej dráme a penaltách ideme cez Spartu ďalej,“ píše web MŠK Žilina.

Na pokutové kopy vyhrali Žilinčania 4:2. Bodku za veľkým triumfom dal Mário Sauer.

„V trénerskej kariére asi najväčšie a najemotívnejšie víťazstvo, Bol to naozaj krásny zápas s poriadnou drámou. Som šťastný za chalanov,“ po zápase vyhlásil tréner MŠK Žilina U19 Ivan Belák.

Remizoval s Barcelonou

Belák sa v roku 2003 pričinil o jeden z najväčších výsledkov slovenského futbalu. Ako hráč pomohol Matadoru Púchov k senzačnej remíze 1:1 so slávnou Barcelonou.

Tentoraz zažil ďalší veľký úspech. Po úvodnej remíze 2:2 v Prahe Žilinčania využili výhodu domáceho prostredia.

Futbalisti MŠK Žilina do 19 rokov sa tešia po strelenom góle v mládežníckej Lige majstrov.
Futbalisti MŠK Žilina do 19 rokov sa tešia po strelenom góle v mládežníckej Lige majstrov. (Autor: Facebook Akadémia MŠK Žilina)

„Výsledok nie je náhoda. Potvrdili sme, že sa môžeme rovnať tímom, ako je Sparta. Boli sme futbalovejší a lepší,“ dodal.

Ešte v poslednej minúte bola postupujúcim tímom do jarnej odvety Sparta. Belák však poslal na ihrisko žolíka.

Stal sa ním Marek Beňadik, ktorého ľavačka k žrdi poslala duel do penált.

„Nezvládli sme štandardky aj zásluhou kvality súpera, no vážim si na hráčoch, že sme sa nevzdávali za hocijakého stavu.

Emočne sme viackrát uleteli, ale znova sme bojovali a vyplatilo sa. Išli sme do konca a vyvrcholením boli úspešné penalty a naše víťazstvo,“ hodnotil Belák s tým, že jeho mužstvo postupuje zaslúžene.

VIDEO: Zostrih zo zápasu

Slávny súper doma?

Po veľkom víťazstve a obrovskej dráme Žilina postupuje po dvoch rokov do jarnej časti mládežníckej Ligy majstrov. V nej na začiatku februára 2024 privíta v play-off jeden z tímov, ktorý skončí v skupinovej fáze na druhom mieste.

Mládežnícka Liga majstrov kopíruje mužskú, skupiny hrajú rovnaké tímy. Je preto pravdepodobné, že do Žiliny zavíta slávny súper.

Žreb sa uskutoční v utorok 19. decembra. Play-off súboj je na programe 6. alebo 7. februára pod Dubňom.

„Je to krásne pre celý klub. Je to potvrdenie kvality a systematickej práce celej Akadémie MŠK Žilina.

Pri žrebe si želám atraktívneho súpera, cez ktorého postúpime. Hrá sa na jeden zápas, verím, že nám vo februári znova pomôžu fantastickí diváci ako dnes,“ zaprial si Belák.

Vyradili známu značku

Po veľkom triumfe zaplavili sociálne siete gratulačné príspevky.

„Obrovská gratulácia mladíkom zo Žiliny. Vyradiť značku ako Sparta Praha je paráda. Nech sa darí v ďalšom kole,“ napísal futbalový expert RTVS Peter Ďuriš.

Zápas sa hral v mrazivom počasí. Žilinčania však zahriali fanúšikov výkonom.

„Výsledok hovorí za všetko - osem gólov, obraty, dráma na koniec. Fanúšikov to muselo aj v chladnom počasí baviť. Vrátili sme to Sparte za Česko-slovenský pohár z leta, kde sme prehrali práve na penalty.

Moje góly sú výsledkom tréningov a situácii z nich. Som rád, že mi to vyšlo a pomohol som nimi tímu. Boli sme mentálne dobre pripravení, nezložil nás ani obrat súpera. Štvrtý gól bol čerešničkou na torte, čo sa týka emócií.

Určite to bol najlepší zápas v našich kariérach. Veríme, že nám žreb prisúdi atraktívneho súpera,“ uzavrel futbalista MŠK Žilina Vladimír Vaľko, ktorý strelil dva góly.

Formát mládežníckej Ligy majstrov

V mládežníckej Lige majstrov hrajú tímy do 19 rokov a súťaž pozostáva z dvoch častí. Skupinová fáza má rovnaké zloženie ako v seniorskej Lige majstrov, ale mimo skupín sa hrá aj majstrovská vetva.

Súčasťou majstrovskej vetvy sú šampióni mládežníckych národných líg, ktorí v dvoch kolách bojujú o play-off. V ňom sa stretnú už s tímami na druhom mieste skupinovej fázy.

Všetci víťazi skupín majú istotu osemfinále. Tímy na druhých miestach a postupujúci z majstrovskej vetvy oň zabojujú vo vzájomnom dueli - baráži.

Všetky zápasy vyraďovacej časti sa hrajú iba na jeden duel.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Žilina zažila šialený večer. Najemotívnejšie víťazstvo, vravel tréner