Zaskočil veľkého favorita. Len 19-ročný mladík sa stal majstrom sveta

Johannes Lamparter.
Johannes Lamparter. (Autor: TASR/AP)
TASR|4. mar 2021 o 16:10

V tomto roku ovládol aj juniorský šampionát.

MS v severskom lyžovaní 2021Oberstdorf (Nemecko)

1.

Johannes Lamparter

Rakúsko

23:11,1 min

2.

Jarl Magnus Riiber

Nórsko

+ 37,1 s

3.

Akito Watabe

Japonsko

+ 45,8 s

4.

Eric Frenzel

Nemecko

+ 1:37,7 min

5.

Fabian Riessle

Nemecko

+ 1:57,9 min

6.

Ilkka Herola

Fínsko

+ 1:59,0 min

OBERATDORF. Rakúsky reprezentant v severskej kombinácii Johannes Lamparter získal na MS v Oberstdorfe zlatú medailu v individuálnej súťaži so skokmi na veľkom mostíku.

V nemeckom stredisku triumfoval suverénne s náskokom 37,1 s pred favorizovaným Nórom Jarim Magnusom Riiberom a dosiahol životný úspech. Bronz patrí Japoncovi Akitovi Watabemu.

Lamparter: Je to fantázia

Lamparter si vytvoril výbornú východiskovú pozíciu už po úvodnej skokanskej časti, po ktorej sa usadil na čele, keď na Schattenbergu pristál na značke 138 m. Na 10 km bežecký úsek sa vydal o 22 sekúnd pred Watabem.

V bielej stope podal 19-ročný rodák z tirolského Rumu výborný výkon, dokázal ešte zveľadiť svoj náskok a stal sa najmladším rakúskym združenárskym majstrom sveta.

Johannes Lamparter.
Johannes Lamparter. (Autor: TASR/AP)

V pretekoch jednotlivcov získal z Rakúšanov zlato iba Bernhard Gruber na MS 2015 vo švédskom Falune.

"Je to fantázia, ani nedokážem slovami opísať moje pocity. Za tento úspech vďačím rodičom, trénerom a všetkým, ktorí ma podporovali. Byť vo veku 19 rokov majstrom sveta, to je ako sen," nadchýnal sa v cieli Lamparter.

Vyhral aj medzi juniormi

Rakúšan potvrdil veľký talent už na februárovom juniorskom svetovom šampionáte vo fínskom Lahti, kde tiež ukoristil najcennejšiu medailu.

Riiberovi sa nepodarilo v Oberstdorfe zavŕšiť zlatý hetrik. Suverénny líder celkového poradia Svetového pohára nenašiel premožiteľa v individuálnej súťaži na strednom mostíku a bol aj členom víťazného nórskeho družstva.

Vo finiši štvrtkovej súťaže prešprintoval Watabeho a zabezpečil si striebro. Obhajca titulu z MS 2019 v Seefelde Nemec Eric Frenzel skončil s takmer dvojminútovou stratou štvrtý.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Aktuálne témy»Severská kombinácia»Zaskočil veľkého favorita. Len 19-ročný mladík sa stal majstrom sveta