Tlak bol veľký. Krasokorčuliari súperia o tituly majstrov sveta vo Švédsku

Medzi mužmi obhajuje titul Nathan Chen z USA.
Medzi mužmi obhajuje titul Nathan Chen z USA. (Autor: SITA/AP)
TASR|23. mar 2021 o 12:15

Šampionát bude bez slovenskej účasti.

ŠTOKHOLM. Jediným krasokorčuliarskym vrcholom sezóny budú majstrovstvá sveta v Štokholme, tentoraz však bez účasti Slovákov.

Pred rokom Medzinárodná korčuliarska únia (ISU) musela pre koronavírus zrušiť šampionát v Montreale, stalo sa to po roku 1961 len druhýkrát v histórii.

V tejto sezóne sa nekonali žiadne vrcholné podujatia ako sú majstrovstvá Európy, finále GP ISU či Majstrovstvá štyroch kontinentov, ale MS sú prvým kolom olympijskej kvalifikácie na ZOH 2022 v Pekingu a tak tlak na ich konanie bol veľký.

Slovákom komplikuje situáciu pandémia

"Aktuálna situácia nás vôbec neteší. Po dlhom čase nebude mať Slovensko na MS zastúpenie a dôvod je jasný. Pre pretrvávajúce pandemické opatrenia nebol priestor na dostatočnú prípravu.

Vo svete sa konalo absolútne minimum súťaží, kde mohli krasokorčuliari plniť kritériá na potrebné skóre na MS. A u nás je situácia ešte komplikovanejšia, aj čo sa týka zimných štadiónov.

V Štokholme pôjde aj o olympijské miestenky, nás sa bude týkať boj o ZOH v septembri. Verím, že na kvalifikáciu do Nemecka budeme po zlepšení pandemickej situácie môcť poslať aspoň jednu reprezentantku," povedal Jozef Beständig, predseda Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu.

V Štokholme sa svetová elita na MS ukáže ôsmykrát, naposledy sa tak stalo ešte v roku 1947. Na šampionáte bude o cenné kovy bojovať vyše 180 krasokorčuliarov z 39 členských krajín ISU.

Rusi bez hymny a vlajky

Rusko musí pre trest od MOV súťažiť pod neutrálnou vlajkou, nebude sa hrať v prípade výhry jeho hymna a ruskí krasokorčuliari musia vystupovať pod skratkou FSR (Figure skating federation of Russia). 

V súťažiach sólistov nastúpi 33 mužov a 39 žien, prihlásených je aj 24 športových dvojíc a 32 tanečných párov. Do voľných jázd postúpi 24 sólistov, 20 športoviek a 20 tanečných párov.

Ťahákom MS bude účasť olympijského šampióna Juzurua Hanjua či obhajcov titulov z MS 2019 v Sajtame Nathana Chena z USA a čínskej športovej dvojice Wen-ťing Suej a Cchung Chan.

Ruska Alina Zagitovová, úradujúca olympijská víťazka a majsterka sveta absentuje, keďže na neurčito prerušila kariéru. Francúzski tanečníci a obhajcovia zlata Gabriella Papadakisová s Guillaumeom Cizeronom sa už dávnejšie odhlásili, keďže po prekonaní COVID-19 sa sústredia na budúcu sezónu. 

ISU bude finančné prémie udeľovať do 6. miesta, celkovo rozdelí 886 000 dolárov. 

Program MS 2021 v Štokholme

  • Streda 24. marca: krátky program žien (10.10 SEČ), krátky program športových dvojíc (18.30 SEČ)
  • štvrtok 25. marca: krátky program mužov (11.40), voľné jazdy športových dvojíc (18.10)
  • piatok 26. marca: rytmické tance (10.52), voľné jazdy žien (18.00)
  • sobota 27. marca: voľné jazdy mužov (11.00), voľné tance (17.00)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Tlak bol veľký. Krasokorčuliari súperia o tituly majstrov sveta vo Švédsku