Grigar vo finále zaostal o menej ako sekundu, ale je bez medaily

Jakub Grigar mal na tvári úsmev aj napriek tomu, že zostal bez medaily.
Jakub Grigar mal na tvári úsmev aj napriek tomu, že zostal bez medaily. (Autor: SITA)
Sportnet|10. aug 2016 o 19:21

Slovenský kajakár obsadil v olympijskom finále piate miesto. Na zlatého Josepha Clarka stratil deväť desatín sekundy.

K1 - finále:

1.Joseph ClarkeVeľká Británia88,53 s0
2.Peter KauzerSlovinsko88,70 s0
3.Jiří PrskavecČR88,99 s2
4.Hannes AignerNemecko89,02 s0
5.Jakub GrigarSR89,43 s0
6.Pedro Da SilvaBrazília91,54 s0
7.Giovanni De GennaroTaliansko91,77 s0
8.Sebastien CombotFrancúzsko92,55 s2
9.Pavel EigelRusko92,62 s2
10.Mike DawsonNový Zéland93,07 s0

RIO DE JANEIRO, BRATISLAVA. Slovenský kajakár Jakub Grigar obsadil vo svojom premiérovom olympijskom finále piatu priečku.

V záverečnej jazde síce neurobil žiadnu technickú chybu, no pred cieľom mierne spomalil a olympijská medaila mu napokon ušla o 44 stotín.

Zlato si vypádloval Brit Joseph Clarke časom 88,53 sekundy, striebro Slovinec Peter Kauzer s odstupom sedemnástich stotín. Tretí skončil Čech Jiří Prskavec (+0,46).

"Na záverečných dvoch bránkach som urobil dve malé chyby. Išiel som z posledných síl a v cieli som to už nevládal 'hodiť'. Už keď som prešiel prvou z nich, vedel som, že to nebolo dobré. Myslím si však, že na môj vek to nebolo vôbec zlé. Aspoň mám motiváciu ísť na ďalšiu olympiádu," povedal po pretekoch Grigar.

Jakub Grigar siahal na medailu: fotogaléria

14.8.2016

Žiadny slovenský kajakár nebol lepší

Iba devätnásťročný Grigar sa vďaka suverénnemu výkonu v semifinále predstavil vo finále ako posledný desiaty. Všetky medzičasy až do cieľa ukazovali, že je na prvom mieste, ale v tesných a dramatických pretekoch, v ktorých o medailách rozhodovali stotiny sekundy, bol v cieli napokon až piaty.

Od bronzovej priečky Čecha Jiřího Prskavca ho delilo 44 stotín sekundy.

Grigar aj tak výrazne zlepšil dosiaľ najlepšie vystúpenia slovenských kajakárov na olympijských hrách v ére samostatnosti.

Miroslav Stanovský bol v Atlante 1996 desiaty, Peter Nagy o štyri roky neskôr v Sydney dvanásty a Ján Šajbidor v Aténach 2004 rovnako dvanásty.

Jakub Grigar sa usmieval aj po skončení finálovej jazdy.
Jakub Grigar sa usmieval aj po skončení finálovej jazdy. (Autor: SITA)

Grigar si postup na svoje prvé olympijské hry vybojoval v internej kvalifikácii slovenských kajakárov v súboji s Martinom Halčinom a Andrejom Málekom. 

Cieľ? Byť spokojný sám so sebou

Jakub Grigar prežíva rok splnených snov.

Okrem postupu na olympijské hry sa stal majstrom Európy do 23 rokov v poľskom Krakove a v španielskom Seu d´Urgell sa vďaka druhému miestu prvýkrát v kariére dostal na stupne víťazov v pretekoch Svetového pohára.

"V Brazílii chcem skončiť čo najvyššie, to je jasné. Budem však rád, keď pôjdem domov spokojný sám so sebou," zaželal si ešte pred odchodom do Ria.

ONLINE PRENOS

Všetko má v rukách Jakub Grigar. Išiel skvelo, na dvoch medzičasoch bol rýchlejší. V závere však čosi stratil a hoci v cieli zaostal iba o deväť desatín sekundy, zostáva bez medaily a končí až piaty.

Jiří Prskavec stráca v cieli 46 stotín sekundy na lídra a môže byť bez medaily - je až tretí. Nižšie ho odsunuli dve trestnú sekundy na protiprúdnej bránke.

Joseph Clarke pri svojej olympijskej premiére získa medailu, Kauzer ešte musí čakať. Brit ho zdoláva iba o sedemnásť stotín sekundy.

Joseph Clarke zašiel vo finále najrýchlejšiu jazdu.
Joseph Clarke zašiel vo finále najrýchlejšiu jazdu. (Autor: TASR/AP)

Peter Kauzer je prvý, ktorý prekonáva semifinálový výkon Jakuba Grigara a je novým lídrom časom 88,70 sekundy. Aigner zaostal o 32 stotín sekundy.

Novozélanďan Mike Dawson ukázal, že Aigner mal slabší úvod, ale v ďalšom priebehu trate už nemal nárok a v cieli je zatiaľ najhorší (+ 4,05 s).

Nemec Hannes Aigner je novým lídrom. Na dvoch medzičasoch ešte zaostával, ale skvelým záverom svojej jazdy a najmä perfektným prejdením jednej z protiprúdnych bránok odsúva Da Silvu za seba o 2,52 sekundy.

Rus Pavel Eigel inkasoval dve trestné sekundy pre zmenu hneď v úvode trate a stratu už nedokázal dohnať. V cieli je až štvrtý, ale stráca len 1,08 sekundy. Rozdiely medzi štyrmi pretekármi sú skutočne minimálne.

Pavel Eigel na medailu nedosiahne.
Pavel Eigel na medailu nedosiahne. (Autor: TASR/AP)

Sebastien Combot zašiel lepší čistý čas ako Da Silva, ale zaraďuje sa až na tretie miesto - kvôli dvom trestným sekundám, ktoré dostal v druhej polovici trate.

Talian Giovanni De Gennaro si takisto nepripísal žiadnu trestnú sekundu, ale viackrát musel korigovať svoju pozíciu, aby si udržal rovnováhu a neprevrátil sa. Na druhom medzičase strácal ešte viac ako tri sekundy, ale v závere jazdy zrýchlil. V cieli zaostáva za Da Silvom iba o 23 stotín sekundy.

Finále súťaže kajakárov sa začalo. Na trati je Brazílčan Pedro Da Silva. Svoju jazdu absolvoval bez trestných sekúnd, ale mal viacero menších zaváhaní. Časom 91,54 sekundy sa však oproti semifinále výrazne zlepšil.

Jakub Grigar sa suverénne prebojoval do finále.
Jakub Grigar sa suverénne prebojoval do finále. (Autor: TASR/AP)

Myslel si, že bude najlepšie piaty

RIO DE JANEIRO. Slovenský kajakár Jakub Grigar si premiérovo zapádluje v olympijskom finále K1. V stredajšom semifinále predviedol aj napriek sťaženým poveternostným podmienkam výbornú jazdu, ktorú po dojazde do cieľa potvrdil priebežnou prvou priečkou. Na Čecha Jiřího Prskavca mal k dobru 1,78 sekundy.

Grigar sa vydal na trať až v závere štartového pola. V olympijskom parku Deodoro vládlo chladné počasie, ktoré negatívne dotváral nepríjemný vietor, no slovenskej kajakárskej nádeji to problémy nenarobilo.

Od prvej bránky po poslednú sa Grigarovi loď nezastavila, náročné pasáže na trati prešiel suverénnym spôsobom a v cieli sa mohol tešiť z postupu.

Finále mužskej K1 je na programe od 20.15 SELČ.

Jakub Grigar po semifinále:

„Bola to jazda na istotu. Keď som stál hore, videl som, že vietor je silný a nebude to jednouché. Chcel som to zísť a neriskovať, aby mi finále neušlo. V cieli som si hovoril, že to nebola moja najlepšia jazda. Že to bude prinajlepšom piate miesto. Keď som na tabuli uvidel, že som prvý, bol som prekvapený. Ale veľmi ma to potešilo. Urobilo mi radosť, že tu je opäť toľko slovenských fanúšikov a vytvárajú výbornú náladu.“

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Grigar vo finále zaostal o menej ako sekundu, ale je bez medaily