Uštipol ho komár a ukradli mu peniaze. Mladý talent si úspech v Riu nakreslil

Jakub Grigar.
Jakub Grigar. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|31. júl 2016 o 15:07

Keď pred spánkom zavriem oči, snívam o účasti na olympiáde, vyhlásil v sedemnástich kajakár Jakub Grigar. O dva roky neskôr sa sen premenil na realitu.

BRATISLAVA. Na prvý seniorský šampionát sa pripravoval s veľkým odhodlaním. Konal sa totiž na kanáli, kde pred desiatimi rokmi urobil s dvojlistovým pádlom svoje prvé zábery.

Na brehu ho podporovala rodina, kamaráti i známi. Kajakár Jakub Grigar si obrovský tlak nepripúšťal a na majstrovstvách Európy v Liptovskom Mikuláši si prekvapujúco, ale zaslúžene vyjazdil olympijskú miestenku.

„Už z vody som počul, ako hlásateľ kričí, že Jakub Grigar má olympiádu. Po chvíli sa moja radosť utlmila. Riešil sa ešte protest Mateja Halčina. Ja som cítil, že som tam. Keď sa to potvrdilo, bol to neskutočný výbuch radosti,“ priznáva.

„Pol hodiny mi trvalo, kým som sa dostal cez všetkých gratulantov. Ruku mi podávali aj ľudia, ktorých som videl prvýkrát.“

Učili ho Kaliská i Martikán

Azda najviac ho potešili blahoželania od jeho vzorov a zároveň učiteľov – Eleny Kaliskej a Michala Martikána.

Práve dvojnásobná olympijská medailistka mala naňho značný vplyv v jeho začiatkoch. „Tie boli úsmevné. Najskôr som sa bál, že sa utopím. Mal som veľký rešpekt a po pár záberoch som z lode vystúpil,“ spomína rodák z Liptova.

Grigar si istotu účasti vybojoval na majstrovstvách Európy v Liptovskom Mikuláši.

Postupne si ho divoká voda získala. „Musel som si vybaviť kľúče od lodenice. Chcel jazdiť stále aj mimo oficiálnych tréningov,“ dodáva Jakubov otec.

Pri jednom individuálnom tréningu sa ozval ženský hlas. „Ak chceš, môžeme spolu trénovať,“ zaznelo z úst Eleny Kaliskej.

„Spojila nás náhoda, možno osud. Elenka mi ukázala, že slalom je zábava. Na mojom raste má obrovský podiel,“ prezradil 19-ročný olympionik.

Pred odchodom do Ria dostal rady aj od päťnásobného olympijského medailistu Michala Martikána. „S Mišom sme kamaráti. Veľakrát sa na tréningu spojíme a vymýšľame rôzne kombinácie. Okrem gratulácie mi dal aj rôzne rady, ktoré mi pomohli,“ konštatuje jeho možný nástupca.

Pred odchodom do Ria dostal rady aj od päťnásobného olympijského medailistu Michala Martikána.
Pred odchodom do Ria dostal rady aj od päťnásobného olympijského medailistu Michala Martikána. (Autor: TASR)

„Nástupca Martikána? To znie smiešne, lebo on je taký fenomenálny, že sa mu v tomto športe nikto nevyrovná. Budem sa snažiť aspoň priblížiť k jeho výsledkom.“

Mama našla obrázok

Vlani sa v brazílskom Foz do Iguacu stal juniorským majstrom sveta. O pol druha roka neskôr bude v Riu pádlovať o olympijské medaily.

Väčšie očakávania verejnosti sa vkladajú do Mateja Beňuša, Jany Dukátovej či bratancov Škantárovcov. Tlak na najmladšieho slovenského vodáka je najmenší.

„Je to výhoda, lebo pod tlakom sa nejazdí príliš dobre. Na druhej strane si malinký tlak na seba vytváram sám,“ priznáva. „Môže to byť moja jediná olympijská šanca. Človek nikdy nevie, čo sa stane a ktoré preteky budú posledné. Aj preto tam nejdem s cieľom zbierať skúsenosti alebo sa zabaviť.“

Jakub Grigar je juniorským majstrom sveta z roku 2015.

O tom, že pôjde na olympiádu v Riu a bude bojovať o medaily, vedel už pár rokov dozadu. Svedčí o tom obrázok, ktorý mu prednedávnom ukázala jeho mama. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Uštipol ho komár a ukradli mu peniaze. Mladý talent si úspech v Riu nakreslil