Verstappen odštartoval novú sezónu tak, ako ju skončil. Vyjazdil si pole position

Max Verstappen.
Max Verstappen. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR, REUTERS|1. mar 2024 o 18:09

Kvaliifikácia nevyšla Hamiltonovi, ktorý odštartuje v pretekoch až deviaty.

Formula 1 2024

Kvalifikácia Veľkej ceny Bahrajnu

1.

Max Verstappen

Holandsko

Red Bull

1:29,179 m

2.

Charles Leclerc

Monako

Ferrari

+ 0,228 s

3.

George Russell

Veľká Británia

Mercedes

+ 0,306 s

4.

Carlos Sainz jr. 

Španielsko

Ferrari

+ 0,328 s

5.

Sergio Perez

Mexiko

Red Bull

+ 0,358 s

SACHÍR. Holandský jazdec formuly 1 Max Verstappen vyhral kvalifikáciu na Veľkú cenu Bahrajnu a vyjazdil si tak pole position.

Verstappen sa v prvom tréningu poľahky zmestil medzi 15 najlepších a postúpil do ďalšej kvalifikácie. Stratil 0,122 sekundy na Carlosa Sainza.

V druhom kvalifikačnom kole skončill na druhom mieste za Charlesom Leclercom so stratou 0,209 sekundy.

Tretie kvalifikačné kolo ovládol pred víťazom toho druhého o 0,228 sekundy. Kvalifikácia nevyšla Lewisovi Hamiltonovi, ktorý odštartuje Veľkú cenu až z deviatej priečky.

Verstappen vybojoval 33. pole position v kariére. V kvalifikácii v Bahrajne bol najrýchlejší aj vlani, v pretekoch vtedy vybojoval svoj prvý z 19 triumfov v sezóne.

Zároveň to bola vítaná úľava pre jeho tím Red Bull, ktorý sa ocitol na titulných stranách novín kvôli nezávislému vyšetrovaniu šéfa tímu Christiana Hornera, ktoré v stredu očistilo Brita od obvinení z nevhodného správania, ktoré poprel.

"Trať mala veľkú priľnavosť, ale s vetrom bolo zložité odjazdiť celé kolo.Q3 bola náročná, ale som rád, že som na pole position. Ak má m byť úprimný, bolo to trochu nečakané, ale v kvalifikácii nám auto vyšlo," povedal Verstappen, víťaz 19 z 22 pretekov v minulej sezóne.

Na konci tréningu sa Verstappen zdal byť pod dojmom, že neurobil dosť, a cez vysielačku sa ospravedlnil pretekárskemu inžinierovi Gianpierovi Lambiasemu.

(Autor: SofaScore)

"Nie je sa za čo Maxovi ospravedlňovať. Veľmi dobrý štart. O dve desatiny pred Charlesom a o tri desatiny pred Georgeom," povedal Horner.

Sergio Perez z Red Bullu odštartuje piaty, Fernando Alonso z Aston Martinu šiesty a Lando Norris a Oscar Piastri z McLarenu siedmy a ôsmy.

Hamilton odštartuje svoju poslednú sezónu s Mercedesom na deviatom mieste a Nico Hulkenberg z Haasu bude pre tím vlastnený USA prekvapujúco desiaty.

"Nie sú to najlepšie pocity," povedal Hamilton pre televíziu Sky Sports. "Ale som nadšený, že tu môžem byť... Je pre nás úžasné, že máme auto, s ktorým môžeme bojovať. To v nás jazdcoch naozaj zapaľuje oheň."

Alpine, ktorá patrí Renaultu, prežila zdrvujúci tréning s francúzskymi jazdcami Estebanom Oconom a Pierrom Gaslym, ktorí sa zoradili do posledného radu štartového roštu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Verstappen odštartoval novú sezónu tak, ako ju skončil. Vyjazdil si pole position