Po tréningoch si napravil chuť. Verstappen si podmanil ďalšiu kvalifikáciu

Max Verstappen.
Max Verstappen. (Autor: TASR/AP)
REUTERS|18. máj 2024 o 17:24 (aktualizované 18. máj 2024 o 22:20)

Darilo sa aj McLarenu, ktorý obsadil druhú a tretiu priečku.

Formula 1 2024

Veľká cena Emilia Romagna F1 - kvalifikácia:

1.

Max Verstappen

Holandsko

Red Bull Racing

1:14,746 min

2.

Oscar Piastri

Austrália

McLaren

+0,074 s

3.

Lando Norris

Veľká Británia

McLaren

+0,091 s

4.

Charles Leclerc

Monako

Ferrari

+0,224 s

5.

Carlos Sainz

Španielsko

Ferrari

+0,487 s

IMOLA. Trojnásobný majster sveta Max Verstappen z tímu Red Bull si v sobotu vybojoval pole position na Veľkú cenu Emilia Romagna a v tejto sezóne odštartuje z prvého miesta už v siedmych pretekoch v rade.

Druhý skončil Oscar Piastri z McLarenu. Rovnaká stajňa uzavrela pódiové umiestnenie, keď na treťom mieste skončil Brit Lando Norris.

Verstappeen zvíťazil o 0,074 sekundy pred druhým Piastrim a o 0,091 sekundy pred jeho tímovým kolegom.

Piastri však o štart z prvého radu prišiel, keď ho komisári potrestali za zablokovanie Kevina Magnussena. Austrálčan tak odštartuje z piatej pozície.

Kvalifikácia nevyšla Fernandovi Alonsovi, ktorý vypadol už v tej prvej a do cieľa prišiel s najväčšou stratou.

V druhej kvalifikácii vypadol aj tímový kolega víťaza Sergio Perez, ktorý odštartuje v pretekoch z jedenásteho miesta.

Preteky neboli úspešné ani pre Mercedes, ktorý obsadil vďaka Georgeovi Russellovi šieste miesto a Lewisovi Hamiltonovi ôsmu priečku.

Verstappen vyrovnal rekord Ayrtona Sennu, ktorý v sobotu v kvalifikácii v Imole zajazdil najrýchlejšie kolo a získal osem pole position v rade.

Séria zosnulého Brazílčana sa zrodila v sezóne 1988/89 s McLarenom a Verstappen, tiež trojnásobný majster sveta formuly 1, začal svoju postupnosť v Abú Zabí na konci minulej sezóny a v roku 2024 ho ešte neprekonal.

Verstappenove 39. pole position v kariére prišla v čase, keď si formula 1 pripomína 30 rokov od smrti Sennu, ktorý mal 65 pole position, pri havárii na talianskom okruhu 1. mája 1994.

"Je to skvelý začiatok roka a veľmi špeciálny," povedal holandský jazdec po tom, čo zároveň vyrovnal rekord Alaina Prosta z roku 1993, ktorý získal sedem po sebe idúcich pole position na začiatku sezóny.

"Je to už 30 rokov, čo (Senna) zomrel, takže ma veľmi teší, že som získal pole position a svojím spôsobom je to pekná spomienka na neho. Bol to neuveriteľný jazdec F1, najmä v kvalifikácii," dodal Verstappen.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Po tréningoch si napravil chuť. Verstappen si podmanil ďalšiu kvalifikáciu