Štart na slávnej rely vyjde toľko, čo byt v Bratislave

Štefan Svitko.
Štefan Svitko. (Autor: Flavien Duhamel/Red Bull Content Pool)
Miloslav Šebela|2. jan 2023 o 14:10

Koľko stojí účasť na Rely Dakar?

BRATISLAVA. Stovky tisíc eur, mesiace a týždne náročných príprav, mnoho investovanej energie. Napriek enormným nákladom, stačí zlomok sekundy a všetko je fuč.

Hneď v prvej etape Rely Dakar odstúpil po páde obhajca prvenstva v kategórii motocyklov Sam Sunderland ale napríklad aj posádka Coronel Dakar tímu Michel Kremer a Thomas de Bois.

Ich auto prešlo na tohtoročnom Dakare spolu asi 80 kilometrov. Potom zhorelo do tla.

Prakticky nič z neho neostalo. Obom jazdcom sa našťastie nič nestalo. Počas jazdy zistili, že auto horí a rýchlo z neho vyskočili. 

Zachránili sa, ale ich snaha vyšla na zmar. Takto prišli o niekoľko stotisíc eur. Účasť na najslávnejšej diaľkovej rely nie je lacná záležitosť, hoci organizátori spustili aj kategóriu, ktorá je dá sa povedať nízkonákladová. 

Štartovné vyjde viac ako motorka

Finančné rozpätie jednotlivých účastníkov je obrovské a najsilnejšie továrenské tímy, ktoré majú na štarte viacero posádok, vyjde Dakar na viac ako 10 miliónov eur. Naopak súkromník, môže ísť rely aj za menej ako percento z tejto sumy. 

Štefan Svitko pred tromi rokmi pre Sportnet vyčíslil náklady na 150-tisíc eur. To už je suma, za ktorú si na Slovensku dá kúpiť nehnuteľnosť

Je to profesionál, ktorý sa motorizmom živí a jeho cieľom je bojovať o umiestnenie v najlepšej desiatke. Tento rok je jeho rozpočet skôr o niečo nižší.

Čo všetko však táto suma zahŕňa a aká je najnižšia suma, za ktorú sa dá štartovať na Rely Dakar? 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Štart na slávnej rely vyjde toľko, čo byt v Bratislave