Loeb vyhral Rely Monte Carlo. Jubilejným triumfom prekonal rekord

Sébastien Loeb vyhral Rely Monte Carlo.
Sébastien Loeb vyhral Rely Monte Carlo. (Autor: Twitter Sébastien Loeb)
TASR|23. jan 2022 o 15:34

Francúz zvíťazil vo veku 47 rokov.

Rely Monte Carlo 2022

1.

Sébastien Loeb

Francúzsko

Ford

3:00:32,8 h

2.

Sébastien Ogier

Francúzsko

Toyota

+ 10,5 s

3.

Craig Breen

Írsko

Ford

+ 1:39,8 min

MONTE CARLO. Francúzsky pretekár Sébastien Loeb na Forde v nedeľu vyhral Rely Monte Carlo a vo veku 47 rokov sa tak stal najstarším víťazom pretekov seriálu WRC.

Jubilejným osemdesiatym triumfom prekonal rekord Švéda Björna Waldegarda, ktorý v roku 1990 vyhral ako 46-ročný kenskú rely. Loeb tento výsledok dosiahol len niekoľko dní po návrate z púštneho Dakaru, kde obsadil druhé miesto.

Pre veterána je to ôsme víťazstvo na tradičnom podujatí, ktorým sa vyrovnal svojmu krajanovi Sébastienovi Ogierovi.

Ten po dramatickom súboji strácal v cieli záverečnej etapy na deväťnásobného majstra sveta len 10,5 sekundy napriek penalizácii za uliaty štart. Tretie miesto obsadil Ír Craig Breen na Forde, pre ktorého je to najlepší výsledok na rely plnej serpentín.

"Som naozaj šťastný, nečakal som to, ale bol to skvelý súboj," povedal Loeb bezprostredne po svojom prvom víťazstve na WRC od roku 2018. "Ogier bol skutočne rýchly a ja som sa včera a dnes ráno celkom trápil."

Celý víkend sa niesol v súboji francúzskych jazdcov, ktorí majú dokopy na konte 18 majstrovských titulov. Loeb sa ujal vedenia po predposlednej rýchlostnej skúške po tom, ako úradujúci majster sveta dostal defekt.

Ani jeden z dvojice sa nezúčastňuje na celom šampionáte, pričom pre 47-ročného jazdca to bol prvý štart na podujatí WRC od septembra 2020, keď skončil tretí na Rely Turecka.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Loeb vyhral Rely Monte Carlo. Jubilejným triumfom prekonal rekord