Dacia chystá veľký debut na Rely Dakar. K triumfu im má pomôcť aktuálny víťaz

Päťnásobný víťaz Rely Dakar Nasser Al-Attijah s navigátorom Mathieum Baumelom.
Päťnásobný víťaz Rely Dakar Nasser Al-Attijah s navigátorom Mathieum Baumelom. (Autor: Kin Marcin/Red Bull Content Pool)
Miloslav Šebela|13. dec 2023 o 11:24

Rumunská automobilka plánuje štart v roku 2025.

BRATISLAVA. Rely Dakar je súťažou, ktorá priťahuje dobrodruhov a stala sa veľkou výzvou. V extrémnych podmienkach trpia všetci. Vyhrať túto súťaže je nesmierne náročné. Nie raz sa stalo, že takmer istý víťaz poškodil vozidlo v poslednej etape a o víťazstvo prišiel.

V lete oznámila rumunská automobilka Dacia, že v roku 2025 sa postaví na štart Dakaru. A nie s ambíciou zúčastniť sa, ale rovno preteky vyhrať. 

Cieľ si postavili veľmi vysoko. Viaceré veľké tímy a automobilky sa o to pokúšali v minulosti a neuspeli. Dacia však tento týždeň vytiahla jeden tromf, ktorý im má titul zabezpečiť hneď pri prvej účasti. V stredu Dacia oznámila, že jedným z pilotov bude 5-násobný víťaz Dakaru Nasser Al-Attijah. 

Katarčan vyhral púštnu rely v rokoch 2011, 2015, 2019, 2022 aj tento rok. Keďže však Dacia svoje auto ešte len pripravuje a nasadí ho až v januári 2025, bude tento rok štartovať v tíme Prodrive. 

„Som naozaj šťastný, že môžem byť súčasťou Dacie," povedal Al-Attijah. „Myslím si, že to bude naozaj dobrý a silný tím a pokúsime sa vyhrať hneď prvý rok."

Okrem Al-Attihaja bude v Dacii jazdiť aj 9-násobný majster sveta v rely Sebastien Loeb a Cristina Gutierrezová. 

„Je to tím snov. Vážim si Sebastiena aj Cristinu. S obomi mám dobrý vzťah. Sme naozaj veľmi silní a naším cieľom je víťaziť s Daciou," dodal Al-Attijah. 

O samotnom prototype, ktorý chce Dacia nasadiť zatiaľ veľa informácií nie je. Pri jeho stavbe by mal pomáhať práve tím Prodrive, ktorý súťaží na rely s vlastným prototypom Hunter. 

Okrem toho by Daciu malo na súťažiach poháňať syntetické palivo, ktoré sa vyrába zachytávaním oxidu uhličitého z ovzdušia. 

Najbližší Dakar, ešte bez Dacie, sa začína 5. januára 2024. Celá trasa vedie v Saudskej Arábii, bude mať 12 etáp a celkovú dĺžku 7900 kilometrov. Podľa organizátorov pôjde o jeden z najnáročnejších v histórii.  

Al-Attijah bude mať jedinečnú príležitosť vybojovať tretie víťazstvo po sebe. Hetrik v kategórii automobilov dosiahli len Ari Vatanen a Pierre Lartique ešte v minulom storočí, keď sa rely jazdila v Afrike a cieľ bol v hlavnom meste Senegalu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Dacia chystá veľký debut na Rely Dakar. K triumfu im má pomôcť aktuálny víťaz