Svitko má väčší strach ako kedysi. Dakar zavíta aj na jedno z najnehostinnejších miest sveta

Štefan Svitko.

Svitko má väčší strach ako kedysi. Dakar zavíta aj na jedno z najnehostinnejších miest sveta

Štefan Svitko. (Autor: Marcelo Maragni/Red Bull Content Pool)
Štefan Svitko.
Štefan Svitko. (Autor: Marcelo Maragni/Red Bull Content Pool)
Miloslav Šebela|27. nov 2023 o 18:15

Štefana Svitka čaká 15. štart na Rely Dakar.

BRATISLAVA. Pätnásť rokov je v športe prakticky celá kariéra. V niektorých športoch je takmer predstaviteľné vydržať tak dlho. Keď Štefan Svitko prvý raz štartoval na Rely Dakar, netušil, ako dlho bude jeho séria pokračovať. 

Teraz ho čaká v kategórii motocyklov pätnásta účasť. Medzi súpermi nie je nik, kto by ich mal viac ako Svitko. Slovák však nie je sám. Rovnako ako on má za sebou 14 štartov na slávnej rely aj Čech David Pabiška a Francisco Arredondo z Guatemaly.

Všetci traja doteraz zažili Dakar len na motorke. Všetci traja štartujú na Dakare so statusom legenda, ktorý im udeľujú organizátori. 

„Nepovažujem sa za legendu. Nie som najmladší a mohol by som už jazdiť aj v kategórii veteránov. Beriem to tak, že medzi elitou som už najstarší, ale neopúšťam sa preto. Dakar je stále môj sen. Uvidíme, ako dlho to ešte bude trvať,“ hovoril Svitko vlani.  

Posledný Dakar bol krutý, ďalší bude náročnejší

Preteky ho pohltili. Žije nimi naplno. Každý rok sa pripravuje, aby v januári znovu vyrazil na púštne dobrodružstvo. 

Posledný ročník rely bol pre Svitka veľmi vyčerpávajúci. Vybojoval si 12. priečku so stratou 1:50 h na víťazného Argentínčana Kevina Benavidesa.

Priznal, že niektoré etapy boli veľmi ťažké až katastrofálne a pretekárov okrem toho trápil dážď a teploty blízke bodu mrazu. 

„Keď v minulosti zapršalo, na druhý deň zrušili etapu, pretože to bolo nebezpečné. Ale v priebehu rokov nás už organizátori otestovali.

Ukázali sme, že sme zdatní. Vedia, že to prejdeme, chcú aby to boli náročné preteky,“ opisuje 41-ročný pretekár Slovnaft Rally Teamu.  

V Saudskej Arábii bolo podľa neho vždy veľmi chladné počasie. 

„Každý rok sú aj 3 - 4 stupne. Dokonca si pamätám jeden ročník, keď deň po našom odjazde napadol sneh. Teraz však do toho pršalo a tým boli preteky ešte náročnejšie.

Pred štartom meraného úseku čakáte celý mokrý, a keď meraný úsek prejdem, idem do bivaku len v drese a veste a celý sa trasiem od zimy. Dakar je pre mňa náročnejší po psychickej stránke než po fyzickej,“ vysvetľuje. 

Organizátori už pri poslednom ročníku nastavili latku náročnosti veľmi vysoko a teraz riaditeľ David Castera vyhlásil, že nasledujúci Dakar bude jeden z najnáročnejších vôbec. 

Vlani mali mnohí vážne problémy hneď v druhej a tretej etape, ktoré viedli v kamenných kaňonoch a po kamenných poliach. 

VIDEO: Zostrih Rely Dakar 2023

„Neviem či skúšajú našu odolnosť. Ale keď sme prešli tento náročný Dakar, tak ho chcú urobiť ešte náročnejší. Na motorke je ľahšie sa vyhnúť kameňom. Autá a štvorkolky to majú náročnejšie. Nadávali na to najmä jazdci na autách.

Mali veľmi veľa defektov a veľa pretekárov to vyradilo už v druhej etape. Teraz trasu otočili a tento ťažký úsek pôjdeme dve alebo tri etapy pred koncom rely. Takže znovu budeme na tom istom,“ opisuje.

Nik nevie, kde v púšti skončí

Organizátori prinášajú každý rok rôzne novinky. Menia nielen trasu, snažia sa aj zmenou pravidiel, latku náročnosti zvýšiť. Testujú odolnosť jazdcov z viacerých ohľadov. 

Tento rok je novinkou etapa, ktorá sa volá 48 h chrono a meraný úsek bude dlhý 584 kilometrov. Je to etapa, ktorá je rozdelená medzi dva dni a nik z pretekárov netuší, kde bude koniec prvého dňa. Majú pred sebou veľkú neznámu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Svitko má väčší strach ako kedysi. Dakar zavíta aj na jedno z najnehostinnejších miest sveta