Verstappen predbehol obe Ferrari, ako prvý vyhral v Miami

Max Verstappen po triumfe na Veľkej cene Miami 2022.
Max Verstappen po triumfe na Veľkej cene Miami 2022. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|8. máj 2022 o 23:08 (aktualizované 9. máj 2022 o 00:08)

Holanďan dosiahol tretie víťazstvo v sezóne.

Veľká cena Miami F1

Konečné výsledky (57 kôl, 1. kolo: 5,410 km, spolu: 308,4 km):

1.

Max Verstappen

Holandsko

Red Bull

2.

Charles Leclerc

Monako

Ferrari

+ 3,786 s

3.

Carlos Sainz

Španielsko

Ferrari

+ 8,229 s

4.

Sergio Pérez

Mexiko

Red Bull

+ 10,638 s

5.

George Russell

Veľká Británia

Mercedes

+ 18,582 s

6.

Lewis Hamilton

Veľká Británia

Mercedes

+ 21,368 s

MIAMI. Víťazom premiérovej Veľkej ceny Miami formuly 1 sa po napínavom súboji stal Holanďan Max Verstappen z tímu Red Bull.

Úradujúci majster sveta štartoval z tretej pozície, no už krátko po štarte sa dostal pred Carlosa Sainza. Neskôr sa mu poradilo predbehnúť aj druhý monopost Ferrari Charlesa Leclerca a už nikoho pred seba nepustil.

Verstappen dosiahol už svoje tretie víťazstvo v sezóne, keď predtým triumfoval v Saudskej Arábii a tiež na okruhu v talianskej Imole. Na svoje konto si pripísal 26 bodov, pretože jeden bonusový získal aj za najrýchlejšie kolo.

Na stupňoch víťazov ho doplnili jazdci Ferrari, hoci štvrtý Sergio Pérez v závere poriadne tlačil na Sainza. Mexičanovi sa ho však predbehnúť nepodarilo.

Priebeh Veľkej ceny Miami F1

Leclerc si na úvodných metroch postrážil prvú priečku, výborne však odštartoval Verstappen, ktorý sa okamžite posunul pred Sainza na 2. miesto.

Hamilton, ktorý bol v kvalifikácii šiesty, sa nevydareným štartom prepadol na hranicu prvej desiatky. V ôsmom kole predčasne odstúpil čínsky pretekár Kuan-jü Čou, ktorého monopost mal technický problém.

V 9. kole Verstappen využil drobné zaváhanie Leclerca počas výjazdu zo zákruty a dostal sa na líderskú pozíciu. Bol to jen z kľúčovým momentov.

Monačan prezul v 25. kole, na trať sa vrátil na 4. mieste pred Bottasa. Na čele bol v tom čase Verstappen s približne 9-sekundovým náskokom pred Sainzom.

V 40. kole sa Alonso príliš dôrazne dostal cez Gaslyho, s ktorým mal jemný kontakt a neskôr inkasoval 5-sekundovú penalizáciu.

Pomerne pokojný priebeh pretekov narušila kolízia Gaslyho s Norrisom, ktorý sa po kontakte roztočil, vrazil do bariéry a v pretekoch skončil. Na trati ostalo veľa úlomkov z jeho monopostu a prišiel safety car.

Russell, ktorý bol v tom čase na 7. mieste, okamžite prezul a nasledovali ho aj ďalší. Po reštarte došlo k viacerým súbojom medzi Mercedesmi Russella a Hamiltona, pričom zaujímavému dianiu sa schyľovalo aj v boji o víťazstvo.

K Verstappenovi sa výrazne priblížil Leclerc, ktorý na neho od 51. kola vyvíjal tlak, ale nie dostatočný na to, aby ho predbehol. Verstappen si držal približne dvojsekundový náskok, s ktorým Leclerc nedokázal nič spraviť.

Sezóna F1 bude pokračovať o dva týždne Veľkou cenou Španielska. Preteky na okruhu v Barcelone sa začínajú v nedeľu 22. mája o 15.00 h.

Hlasy po pretekoch:

/zdroj: Sport 2/

Max Verstappen, víťaz: "Boli to fyzicky veľmi ťažké preteky. Dôsledne sa však venujem príprave a dnes sa mi to vyplatilo. Som rád za ďalší stopercentný víkend, ale sezóna bude ešte dlhá."

Charles Leclerc, 2. miesto: "Na stredne tvrdých pneumatikách som sa trápil, a preto som prišiel o prvé miesto. Red Bull bol dnes lepší. Celkovo to však bola zábava a veľmi ma potešili fanúšikovia, ktorých sme tu dnes mali naozaj veľa."

Carlos Sainz, 3. miesto: "Bolo náročné udržať za sebou Péreza, preto som rád, že som to zvládol. Náš výsledok je celkom slušný vzhľadom na okolnosti. Ja som stále cítil bolesti po nehode v kvalifikácii, ale na to sa nevyhováram."

Priebežné poradie:

1.

Charles Leclerc

Monako

Ferrari

104 bodov

2.

Max Verstappen

Holandsko

Red Bull

85 bodov

3.

Sergio Pérez

Mexiko

Red Bull

66 bodov

4.

George Russell

Veľká Británia

Mercedes

59 bodov

5.

Carlos Sainz

Španielsko

Ferrari

53 bodov

6.

Lewis Hamilton

Veľká Británia

Mercedes

36 bodov

Pohár konštruktérov:

1.

Ferrari

157 bodov

2.

Red Bull

151 bodov

3.

Mercedes

95 bodov

4.

McLaren

46 bodov

5.

Alfa Romeo

31 bodov

6.

Alpine

28 bodov

7.

Alpha Tauri

16 bodov

8.

Haas

15 bodov

9.

Aston Martin

5 bodov

10.

Williams

2 body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Verstappen predbehol obe Ferrari, ako prvý vyhral v Miami