Nikto mladší titul v rely nezískal. Mal som auto ako raketa, vraví Fín

Fínsky pretekár rely Kalle Rovanperä s otcom Harrim.
Fínsky pretekár rely Kalle Rovanperä s otcom Harrim. (Autor: World Rally Championship/ instagram)
TASR|2. okt 2022 o 08:45

V Aucklande zdolal aj osemnásobného šampióna.

AUCKLAND. Fínsky automobilový jazdec Kalle Rovanperä sa stal vo veku 22 rokov najmladším majstrom sveta v rely v histórii. Titul si definitívne zaistil vďaka triumfu na Rely Nového Zélandu v Aucklande, 11. podujatí seriálu.

Rovanperä vyhral na vozidle Toyota Yaris v nedeľu poslednú 17. rýchlostnú skúšku. Jeho najväčší konkurent Estónec Ott Tanak ho pred záverečnými pretekmi v Španielsku a Japonsku už nemôže zosadiť z vedúcej priečky.

Fín predstihol o 34,6 sekundy osemnásobného svetového šampióna Francúza Sebastiena Ogiera, Tanak skončil so stratou 48,5 sekundy tretí.

"Cítim veľkú úľavu. Mám obrovskú radosť, že som korunoval úspešnú sezónu ziskom titulu majstra sveta. Je to ten najkrajší darček k 22. narodeninám, ktoré som oslávil v sobotu v Aucklande.

Veľká vďaka patrí všetkým členom môjho tímu. Vyvinuli auto, ktoré bolo spoľahlivé a rýchle ako raketa," uviedol Rovanperä pre agentúru AFP.

Rodák z mesta Jyväskylä vyhral šieste podujatie v sezóne a zároveň ukončil 20-ročné fínske čakanie na titul. V roku 2002 sa stal šampiónom Marcus Grönholm.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Nikto mladší titul v rely nezískal. Mal som auto ako raketa, vraví Fín