Opäť si nič nedarovali. Verstappen v tesnom súboji zdolal Leclerca

Holanďan Max Verstappen.
Holanďan Max Verstappen. (Autor: TASR/AP)
TASR|27. mar 2022 o 20:30 (aktualizované 27. mar 2022 o 21:16)

Na pódiu skončil aj Carlos Sainz na Ferrari.

Veľká cena Saudskej Arábie F1

Konečné výsledky:

1.

Max Verstappen

Holandsko

Red Bull

1:24:19,293 h

2.

Charles Leclerc

Monako

Ferrari

+ 0,549 s

3.

Carlos Sainz

Španielsko

Ferrari

+ 8,097 s

4.

Sergio Pérez

Mexiko 

Red Bull

+ 10,800 s

5.

George Russell

Veľká Británia

Mercedes

+ 32,732 s

6.

Esteban Ocon

Francúzsko

Alpine

+ 56,017 s

DŽIDDA. Holanďan Max Verstappen z tímu Red Bull triumfoval na nedeľnej Veľkej cene Saudskej Arábie, druhých pretekoch motoristického seriálu MS F1.

Úradujúceho majstra sveta na pódiu doplnili jazdci Ferrari, druhý skončil Monačan Charles Leclerc a tretí bol Španiel Carlos Sainz.

Pre Verstappena to bolo prvé víťazstvo v sezóne a 21. v kariére. Na čele priebežného poradia ostal Leclerc, víťaz prvého podujatia sezóny v Bahrajne, so 45 bodmi, ktorý opäť získal aj bod navyše za najrýchlejšie kolo.

Priebeh Veľkej ceny Saudskej Arábie

Po nehode v kvalifikácii do pretekov neodštartoval Mick Schumacher (Haas) a napokon chýbal aj Juki Cunoda (Alpha Tauri), ktorému zlyhal motor.

Nemec Nico Hülkenberg (Aston Martin), rovnako ako pred týždňom v Bahrajne, nahradil Sebastiana Vettela, ktorý mal opäť pozitívny test na koronavírus.

Sedemnásobný majster sveta Lewis Hamilton z Veľkej Británie odštartoval do 180. pretekov vo farbách Mercedesu, čím prekonal rekord Michaela Schumachera (Ferrari) v počte veľkých cien absolvovaných v jednom tíme.

Pérez odštartoval z prvej pole position bez problémov, v úvodných metroch si postrážil pozíciu. Jeho tímový kolega Verstappen sa posunul o jednu priečku.

Pérez jazdil na čele do 16. kola, keď šiel prezuť a na trať sa vrátil za štvrtého Russella. Do karát mu nezahrala následná kolízia Latifiho.

Kanadský pilot vrazil do bariéry a na trať prišiel safety car, čo spomalilo Mexičana. Na 1. miesto sa tak posunul Leclerc pred Verstappena a Péreza.

Poradie na popredných priečkach sa nemenilo, Leclerc sa držal pred Verstappenom a Sainzom. Rušno bolo v 37. kole, keď v krátkom slede pre technické problémy odstúpili Ricciardo, Alonso aj Bottas.

Verstappen zaútočil na Leclerca v 42. kole a dostal sa pred neho. Avšak Leclerc následne využil nedokonalý výjazd Holanďana, aj s pomocou systému DRS.

V ďalšom kole si obaja "ponúkli" prvé miesto pred DRS zónou a na čele ostal Leclerc. Situácia sa viackrát zopakovala a v 47. kole, Verstappen dostal pred Monačana a tentokrát už svojho rivala pred seba nepustil.

Tretí súťažný víkend sezóny 2022 je programe o dva týždne, veľká cena Austrálie na okruhu v Melbourne odštartuje 10. apríla o 7.00 SELČ.

Hlasy po pretekoch:

hlasy (zdroj: Sport2 TV):

Max Verstappen, víťaz: "Predviedli sme (s Leclercom) tvrdé motoristické súboje. Zužitkoval som výhodu z roviniek, na ktorých bol náš tím rýchlejší. S Charlesom sme hrali na seba rôzne hry. Napokon som veľmi spokojný, zvlášť pretože sme sa po nevydarených pretekoch v Bahrajne vrátili späť takýmto spôsobom."

Charles Leclerc, 2. miesto: "Bolo to tvrdé, ale férové súťaženie. Dnešné preteky som si veľmi užil. Vždy by to malo takto vyzerať. Samozrejme, som sklamaný, že som nezvíťazil, ale oceňujem férovú bitku s Maxom. Máme iné koncepty monopostov a možno aj preto to bola taká zábava. Naše súboje boli aj o vzájomnom rešpekte."

Carlos Sainz, 3. miesto: "Boli to tesné súboje s Pérezom. Problémy mi spôsobili pneumatiky a príchod bezpečnostného vozidla, ktorý ich schladil. Môžem však povedať, že monopost mi sedel lepšie než v Bahrajne."

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Opäť si nič nedarovali. Verstappen v tesnom súboji zdolal Leclerca