Nebezpečný záver pretekov F1. Fanúšikovia vybehli na trať, monoposty ešte boli na trati

Fanúšikovia počas Veľkej ceny USA
Fanúšikovia počas Veľkej ceny USA (Autor: REUTERS)
REUTERS|21. okt 2024 o 14:22

Organizátori Veľkej ceny USA dostali poriadnu pokutu.

AUSTIN. Riadiaci orgán Formuly 1 v nedeľu udelil promotérovi Veľkej ceny USA pokutu vo výške 500 000 eur (543 250 dolárov) za to, že po pretekoch došlo k invázii divákov na trať. Z tejto pokuty je 350 000 eur podmienečne pozastavených až do konca roku 2026.

Komisári vo svojom rozhodnutí uviedli, že ak do konca roku 2026 nedôjde k ďalšiemu prieniku divákov na trať počas podujatí FIA na okruhu Circuit of the Americas, promotér nebude musieť zaplatiť pozastavenú časť pokuty.

V opačnom prípade bude musieť zaplatiť celú sumu. Týmto opatrením sa snažia zabrániť opakovaniu incidentov, ktoré by mohli ohroziť bezpečnosť pretekov a divákov.

Zároveň bolo navrhnuté aby zvyšná časť pokuty bola využitá na zvýšenie bezpečnostných opatrení v motoristickom športe, pričom promotér musí do konca tohto roka predložiť plán, ako bude riešiť a zlepšovať bezpečnosť v budúcnosti.

Podľa komisárov asi 200 fanúšikov preliezlo nízky plot, zoskočilo z výšky približne dvoch metrov medzi tribúnou a ochrannými zábranami, prekonali vyše metrový múr a dostali sa na hlavnú rovinku, zatiaľ čo monoposty ešte dokončovali záverečné kolo po prejazde cieľovou čiarou.

Počas 12-ročnej histórie organizovania Formuly 1 na tomto okruhu sa ešte nikdy nestalo, že by diváci invazívne vstúpili na trať.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Nebezpečný záver pretekov F1. Fanúšikovia vybehli na trať, monoposty ešte boli na trati