Spôsobil nehodu, ktorou ohrozil Hamiltona. Verstappen spoznal trest

Lewis Hamilton a Max Verstappen mali nehodu počas VC Talianska 2021.
Lewis Hamilton a Max Verstappen mali nehodu počas VC Talianska 2021. (Autor: TASR/AP)
SITA, TASR|13. sep 2021 o 11:45 (aktualizované 13. sep 2021 o 15:51)

"Vedel, ako to dopadne," kritizoval ho Brit.

MONZA. Veľká cena Talianska formuly 1 v Monze nielen že priniesla prekvapujúceho víťaza Daniela Ricciarda, ale spôsobila ďalšie trenice medzi najväčšími dvoma ašpirantmi na titul majstra sveta.

Líder šampionátu Max Verstappen na Red Bulle sa v 26. kole dostal do kolízie s úradujúcim a sedemnásobným majstrom sveta Lewisom Hamiltonom.

Holanďanov monopost sa na malú chvíľu ocitol vo vzduchu a pristál na "striebornom šípe" Brita, ktorý tesne predtým vyšiel z boxov.

Za tento "manéver" zaplatí Verstappen posunom o tri miesta dozadu na štarte najbližších pretekov v ruskom Soči. Tie sa uskutočnia 26. septembra.

Hamilton: Vedel, že je tam málo miesta

Obaja veľkí súperi museli predčasne odstúpiť z pretekov a 36-ročný Brit nezabudol 23-ročného Holanďana počastovať kritikou.

"Ja som ustúpil, ale on nie, aj keď vedel, že je tam málo miesta, aby nenastala kolízia. Šiel do toho napriek tomu, že vedel, ako to dopadne. Nikdy predtým sa mi nestalo, aby mi súper autom narazil do hlavy.

Bol to pre mňa celkom šok. Ak by nebolo ochranného systému 'halo', neviem, ako by to celé dopadlo. Som požehnaný a vďačný, že som stále tu. Mám pocit, že dnes nado mnou niekto držal ochrannú ruku," skonštatoval Lewis Hamilton.

Na adresu traťových komisárov, ktorí iniciovali trest pre Verstappena, dodal:

"Som na nich hrdý. Potrebujem si to ešte celé prejsť v hlave, ale myslím si, že táto situácia zaváňa nebezpečným precedensom. Bezpečnosť jazdcov by mala byť na prvom mieste a prísne pravidlá by sa mali dodržiavať."

Nešťastný okamih, vravel Verstappen

Verstappen sa snažil celú situáciu nehrotiť, hoci seba za jediného vinníka neuznal.

"Ak prechádzajú dvaja jazdci súčasne zákrutou, musia to chcieť obaja, aby prešli a nenastala kolízia. Ak chce len jeden, tak dôjde ku kontaktu. Presne to sa nám stalo.

Bol to nešťastný okamih, ale sme profíci a nebudeme to ďalej vo veľkom pitvať. Rozprávať sa však o tom môžeme," komentoval Holanďan.

S penalizáciou Verstappen nesúhlasí.

"Som presvedčený, že to bola bežná kolízia. Lewis ma však vytláčal až kým tam neostalo miesto iba pre jedno auto a nastala kolízia," zhodnotil. 

"Podstatné je, že ochranný systém hlavy splnil svoju úlohu a nikomu sa nič nestalo," doplnil šéf Red Bull Racing Christian Horner.

Šéf stajne Mercedes Toto Wolff na margo incidentu uviedol. "Vo futbale sa takéto počínanie nazýva taktický faul. Maxovi bolo jasné, že sa to skončí nárazom."

Do konca seriálu F1 ostáva osem podujatí, nasledujúce je na programe v poslednú septembrovú nedeľu na okruhu v ruskom Soči. Priebežný líder MS Verstappen vstúpi do pretekov s päťbodovým náskokom pred Hamiltonom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Spôsobil nehodu, ktorou ohrozil Hamiltona. Verstappen spoznal trest