F1 prišla o veľkú osobnosť. Zomrel zakladateľ spoločnosti Red Bull

Dietrich Mateschitz.
Dietrich Mateschitz. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|23. okt 2022 o 00:30

Dietrich Mateschitz zomrel po dlhej chorobe.

BRATISLAVA. Vo veku 78 rokov zomrel po dlhej chorobe rakúsky podnikateľ a zakladateľ spoločnosti Red Bull Dietrich Mateschitz.

Nielenže v roku 1984 založil celosvetovo úspešnú firmu na energetické nápoje, ale mal aj veľký podiel na vstupe tímu Red Bull Racing do sveta F1.

V novembri roka 2004 kúpil tím Jaguar Racing od bývalých majiteľov Fordu a vytvoril z neho tím, ktorý sa môže pýšiť šiestimi jazdeckými titulmi.

O štyri sa postaral Sebastian Vettel a v posledných dvoch ročníkoch bol najúspešnejší Max Verstappen. Navyše, ak sa nič nečakané nestane, čoskoro bude Red Bull oslavovať piaty konštruktérsky titul.

"Som hlboko zarmútený správou, že Dietrich Mateschitz, rešpektovaný a veľmi obľúbený člen rodiny F1, zomrel," napísal šéf F1 Stefano Domenicali.

Mateschitz sa výrazne finančne podieľal na zrekonštruovaní okruhu v Rakúsku a tiež návrate týchto pretekov do kalendára formuly 1.

Okrem investícii do F1 kúpil aj futbalový Salzburg, v MLS vlastnil New York Red Bulls, v roku 2009 založil RB Lipsko a takisto bol majiteľom hokejového klubu z Mníchova, ktorému nedávno čelil v Lige majstrov aj Slovan Bratislava.

Svoje súkromie si Mateschitz strážil. Nikdy sa neoženil, mal jedného syna.

"Drahý Dietrich, ďakujem ti za všetko, čo si urobil pre tento šport, ale aj pre nás ako tím. Dal si mi šancu pretekať v F1 a všetky ingrediencie na to, aby som v tomto športe uspel. Budeš mi veľmi chýbať. Bol si veľkorysý, láskavý a starostlivý človek, ktorý tu bol vždy pre každého," uviedol Verstappen.

"Nikdy nezabudnem na výnimočné chvíle, ktoré sme spolu prežili a budem si ich navždy vážiť. Budeme pokračovať v tom, čo si budoval a spomínať na teba ako na človeka, ktorým si bol. Vieme, že sa na nás budeš pozerať," dodal.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»F1 prišla o veľkú osobnosť. Zomrel zakladateľ spoločnosti Red Bull