Školský šport vyvrcholí festivalom v Šamoríne, záujem detí je veľký

Superfinále v Šamoríne v roku 2022.
Superfinále v Šamoríne v roku 2022. (Autor: Národné športové centrum)
Nikola Baďová|23. nov 2022 o 15:15

Aj tento rok podporia projekt športové osobnosti.

Školský šport je projekt Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu a Národného športového centra, ktorého cieľom je zabezpečiť pre žiakov dostatok kvalitného pohybu na školách.

Už druhý rok sa časť projektu realizuje prostredníctvom Národného športového centra. Konkrétne ide o školské športové súťaže, vzdelávanie pedagogických zamestnancov a testovanie pohybových predpokladov žiakov. 

Viac o projekte porozprávala hlavná koordinátorka Školského športu ZUZANA TOMAŠEKOVÁ z Národného športového centra. 

Odštartovali ste nový ročník školského športu. Čím sa odlišuje od minulého? 

Nadväzujeme na skúsenosti z minulého školského roka. V tomto roku vyhlásilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu 26 súťaží, ktoré vyvrcholia SUPERfinále 2023 a piatimi otvorenými majstrovstvami Slovenska.

Rozhovor vznikol v spolupráci s Národným športovým centrom (NŠC).
NŠC je partnerom podcastu Vykroč, ktorého
všetky diely nájdete tu

Hlavným faktorom je ponúknuť formát, ktorý žiaci môžu zažiť iba cez školský šport a nie prostredníctvom klubov. Ponúkame niečo iné. Pri otvorenom národnom šampionáte dostane príležitosť viac účastníkov, pretože podujatie limituje iba kapacita a nie počet škôl. 

Na začiatku októbra sme organizovali preteky ŠTRBArace. Svoje sily si zmerali pod mostíkmi na Štrbskom plese štvorčlenné tímy stredných škôl. Takmer 400 súťažiacich súperilo o jedinečnú trofej a hodnotné ceny od partnera súťaže EURONICS. 

Na pretekoch ŠTRBArace sa zúčastnilo takmer 400 žiakov.
Na pretekoch ŠTRBArace sa zúčastnilo takmer 400 žiakov. (Autor: Národné športové centrum)

Podujatie dokumentovali žiaci z Tatranskej akadémie, z ktorých sa zároveň stali prví oficiálni školskí reportéri Školského športu.

Okrem žiakov sa na štart postavili aj exhibičné družstvá Hasičského a záchranného zboru a TFA team Slovakia, družstvo vojenskej polície Ministerstva obrany SR, Akadémie policajného zboru SR, športového centra Dukla Banská Bystrica a športovcov Národného športového centra.

Myšlienka podujatia bola prepojiť žiakov stredných škôl, záchranné a silové zložky štátu a vrcholových športovcov. Chceli sme poukázať na dôležitosť telesnej zdatnosti a pripravenosti zdolávať prekážky, či už na trati alebo v bežnom živote.

Čo je najväčším ťahákom nasledujúceho ročníka? 

Súťaže modernizujeme a naše Superfinále pre základné školy staviame na koncepte festivalu desiatich športov na jednom mieste v šamorínskom komplexe X-bionic Sphere.

Okrem samotných súťaží je pripravený sprievodný program vo funzóne a podujatie znova podporia záchranné a silové zložky Slovenskej republiky.

Majstrovstvá Slovenska stredných škôl sa odohrajú po celej krajine vo vybraných mestách. Basketbal sa bude hrať v basketbalovom stánku Piešťanských čajok. Pre volejbal a futbal sme tento rok vybrali európske mesto športu 2023 – Poprad.

Cítite tento rok väčší záujem zo strany škôl ako vlani? 

Po komplikovanom období covidu sa súťaže rozbehli v redukovanej podobe. Napriek tomu, bojovali tímy základných škôl v ôsmich športoch v Šamoríne a ďalšie superfinále pre ostatné športy základných a stredných škôl sa konalo v Trenčíne a Piešťanoch.

Po covide sa školy začali viac prihlasovať, pretože počas pandémie sa súťaže často rušili a komplikované bolo aj cestovanie. V niektorých prípadoch nechceli ani samotní riaditelia púšťať žiakov, aby sa nepremiešali. 

Tento rok sa na futbalové podujatie pre prvý stupeň, ktoré zastrešuje McDonald’s, prihlásilo až tisíc škôl do základných kôl. Doteraz to nebolo. 

Sú do projektu zapojené aj športové osobnosti, ktoré pritiahnu väčšiu pozornosť? 

Minulý rok prišiel na superfinále bývalý chodec Matej Tóth, bývalá plavkyňa Martina Moravcová alebo strelkyňa Danka Barteková. Ambasádorom futbalu bol Róbert Vittek. Televízna stanica Joj šport vysielala zo Šamorína aj priame prenosy. Dúfame, že rovnako to bude aj v tomto ročníku. 

Financuje projekt iba Ministerstvo školstva? 

Na krajských kolách pomáhajú s financovaním aj národné športové zväzy, ktoré sú aj spoluorganizátormi majstrovstiev Slovenska. 

Pri organizácii akcií máme voľne dostupné telocvične, pretože organizujeme podujatia v školskom prostredí. 

Máte nastavené aj vzdelávanie učiteľov a zainteresovaných ľudí? 

Áno, sú tri tipy vzdelávania. Najhlavnejšie je inovačné vzdelávanie, ktoré je pre učiteľov. Na základe certifikátu si zvyšujú percentá k platu. S niektorými zväzmi zabezpečujeme aj praktické workshopy. Organizujeme takisto online webináre. 

Čo je hlavným posolstvom projektu školský šport? 

Emócie a zážitok na celý život. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Školský šport vyvrcholí festivalom v Šamoríne, záujem detí je veľký