Shiffrinová je Shiffrinová. Môžete očakávať, že bude prvá, reagovala favoritka

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová po triumfe v zjazde vo švajčiarskom St. Moritzi.
Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová po triumfe v zjazde vo švajčiarskom St. Moritzi. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|9. dec 2023 o 16:50

Američanka zvýšila náskok v čele celkového hodnotenia.

BRATISLAVA. „Nevídané, neslýchané. Mikaela Shiffrinová dokazila poraziť Sofiu Goggiovú,“ žasol moderátor ČT Sport Tomáš Budka. 

„Každé zjazdové preteky, ktoré nevyhrá Sofia Goggiová sú prekvapenie. Zaujímavý vývoj,“ pridala sa bývalá česká lyžiarka a expertka Klára Křížová. 

Americká lyžiarka vyhrala úvodný zjazd sezóny v švajčiarskom St. Moritzi. Za svojim chrbtom nechala obhajkyňu malého glóbusu za disciplínu Goggiovú. 

Keď Talianka prišla do cieľa so stratou pätnásť stotín sekundy, Shiffrinová zdvihla ruky nad hlavu a neveriacky hľadela na časomieru. 

„Vyhrávať preteky Svetového pohára je ťažké a nepovažujem to za samozrejmosť,“ povedala pre FIS držiteľka 91 prvenstiev v elitnom seriáli. V zjazde si pripísala štvrté víťazstvo v kariére. 

Lepšie časovanie

Shiffrinová bola najrýchlejšia v sektoroch dva a tri. V spodnej časti spravila miernu chybu, keď sa jej pred nájazdom na terénnu vlnu zahryzla lyža do snehu. 

„Cítila som sa na lyžiach veľmi dobre a takisto som cítila, že na zjazdovke idem veľmi čisto. Šlo to presne tak, ako som dúfala. Nikdy však neviete, čo spravia ostatné dievčatá na štarte. Po druhom tréningu som si nebola istá, či viem ísť ešte lepšie. 

Niekedy zápasím s tým, aby som prechádzala traťou plynulo. Mávam z toho obavy. Snažím sa vždy ísť priamu líniu, ale niektorá z dievčat môže ísť úplne inak.

Ja ich potom musím naháňať. Dnes som to tak nespravila a sústredila sa iba na svoje lyžovanie. Našťastie mi to vyšlo,“ pokračovala víťazka. 

VIDEO: Víťazná jazda Mikaely Shiffrinovej v zjazde v St. Moritzi

Američanka zaznamenala dobrý výsledok aj v prvých pretekoch v St. Moritzi. V super-G skončila štvrtá. Vyhrala Goggiová. 

„V piatok bola Sofia na úplne na inej úrovni a ostatným pretekárkam odskočila. V zjazde som mala lepšie časovanie ako v super-G,“ dodala. 

Spokojnosť aj s chybou

Talianka nebola v zjazde tak dominantná, ako v predchádzajúci deň v superobrovskom slalome. „Myslím, že Sofia urobila v spodnej časti menšiu chybu, ktorá ma posunula dopredu,“ prezradila Shiffrinová. 

„Mikaela dokázala mať v technických pasážach čistejšie oblúky. Sofia šla akoby tvrdšie a strnulejšie,“ komentovala Křížová. 

„Dnes som do toho tlačila viac ako včera. Spravila som nejaké chyby, nebol to môj najčistejší zjazd. Aj napriek chybe som skončila druhá, takže som spokojná.

Vedela som, že to bude tesné. Shiffrinová je vždy Shiffinová. Vo svojej kariére vyhrala niekoľko zjazdov a vždy môžete očakávať, že bude na prvom mieste,“ uviedla Talianka pre FIS. 

Talianka Sofia Goggiová máva talianskou vlajkou po 2. mieste v zjazde vo švajčiarskom St. Moritzi
Talianka Sofia Goggiová máva talianskou vlajkou po 2. mieste v zjazde vo švajčiarskom St. Moritzi (Autor: TASR/AP)

Tretie miesto obsadila ďalšia talianska lyžiarka Federica Brignoneová.

Slovensko nemalo v pretekoch zastúpenie. Ďalšie rýchlostné preteky sú na programe v nedeľu o 10:30. Lyžiarky sa opäť predstavia v super-G. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Shiffrinová je Shiffrinová. Môžete očakávať, že bude prvá, reagovala favoritka