Mier v lyžiarskej asociácii dlho nevydržal. Snažia sa nás zničiť, tvrdí Zuzula

Timotej Zuzula spolu s Vlhovej otcom zastupovali svoje dcéry.
Timotej Zuzula spolu s Vlhovej otcom zastupovali svoje dcéry. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|31. máj 2016 o 17:36

Úspechy Veroniky Velez-Zuzulovej, Petry Vlhovej či Adama Žampu sú, zdá sa, zabudnuté. Úsek alpských disciplín Slovenského lyžiarskeho zväzu je na kolenách.

BRATISLAVA. „Želáme si mier a pohodu,“ vyhlásili slovenské zjazdárky Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová pred Svetovým pohárom v Jasnej. Na bundách mali pritom špeciálne nálepky s lyžiarom na pozadí mierového symbolu.

Šesť dní pred začiatkom historických pretekov totiž predsedníctvo Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) prijalo uznesenie, na základe ktorého je jediným legitímnym predsedom Úseku alpských disciplín (ÚAD) Marino Mersich.

„Necítim sa ako predseda ÚAD SLA, lebo posledná členská schôdza vyjadrila svoju vôľu, aj keď bola nelegitímna,“ uviedol Mersich.

„Už pred Jasnou bolo všetko pripravené, aby nás nadobro odstavili,“ vraví člen ÚAD Timotej Zuzula.

Vylúčili ich účelovo

Okresný súd v Poprade neskôr rozhodol, že jediným právoplatným predsedom alpského úseku SLA zostáva Michal Rajčan. Na členskej schôdzi, na ktorej sa zúčastnilo 127 pozvaných delegátov, dostal 91-percentnú podporu.

Členovia ÚAD sa dlho netešili. O mesiac neskôr im na Konferencii SLA, ktorá sa konala v nedeľu 29. mája v Starom Smokovci, vylúčili dvoch členov: výkonného riaditeľa ÚAD Tomáša Kmeťa a podpredsedníčku ÚAD Moniku Maršálekovú.

„Dôvodmi ich vylúčenia bolo porušovanie stanov a svojimi rozhodnutiami, aktivitami či správaním prispeli k rozkolu v členskej základni asociácie medzi dva tábory, čím negatívne ovplyvnili atmosféru v hnutí,“ píše sa vo vyjadrení SLA.

„Vylúčili nám najvýkonnejších ľudí nielen z predsedníctva, ale aj ako členov lyžiarskej asociácie. Boli im odobraté hlasovacie lístky a možnosť uchádzať sa o funkcie v rámci orgánov SLA. Bolo to účelové,“ naznačil Zuzula.

Dôvera nebola vyslovená ani Monike Maršálekovej.
Dôvera nebola vyslovená ani Monike Maršálekovej. (Autor: TASR)

Čo hrozí lyžiarom?

Pre členov ÚAD bolo najväčšou absurditou, že Marina Mersicha zvolili za viceprezidenta SLA. Len pár dní pred konferenciou vraj prestúpil k zástupcom severskej kombinácie. „Na konferencii sme boli v pozícii štatistov. Bolo zrejmé, že žiadna naša pripomienka nebude akceptovaná. Pán Mersich má teraz väčšie právo ako prezident SLA, stal sa jedným zo štatutárov a teraz môže opäť priamo ovplyvňovať činnosť ÚAD,“ poznamenal Zuzula.

Otec úspešnej slovenskej lyžiarky Veroniky Velez-Zuzulovej si dobre spomína na to, aké problémy malo on a jeho dcéra so SLA v minulosti. Dostávali predvolania pred disciplinárnu komisiu a dokonca Veronike hrozil zákaz štartu v pretekoch Svetového pohára. „Je to prvý silný krok k likvidácii

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Mier v lyžiarskej asociácii dlho nevydržal. Snažia sa nás zničiť, tvrdí Zuzula