Michalovce konečne našli strelca. Do mužstva prišiel z piatej ligy

Issa Modibo Sidibé (vpravo) strelil tri zo siedmich gólov poprednému celku ligy, Dunajskej Strede.
Issa Modibo Sidibé (vpravo) strelil tri zo siedmich gólov poprednému celku ligy, Dunajskej Strede. (Autor: Róbert Andrejov)
Róbert Andrejov|19. dec 2019 o 00:00

Sidibé dal v jeseni sedem gólov. Za svojim cieľom zaostal o tri.

Issa Modibo Sidibé: fotogaléria

18.12.2019

MICHALOVCE. Issa Modibo Sidibé. Meno, ktoré donedávna futbalovým fanúšikom na Zemplíne vôbec nič nehovorilo. Nigerský útočník sa však rýchlo zapísal do povedomia a stal sa obľúbencom michalovských tribún.

A to gólovou produkciou. V štrnástich zápasoch v drese MFK Zemplín zaznamenal sedem presných zásahov. Viac gólov zaznamenali v celej Fortuna lige iba traja hráči.

Od čias Španiela Samuela Garciu Bayóna, ktorý v postupovej sezóne 2014/15 na druholigovej scéne nasúkal 18 gólov, takého strelca žlto-modrí nemali. Zdá sa, že teraz konečne našli kanoniera, ktorý im v predošlých prvoligových ročníkoch chýbal ako soľ.

Účet si otvoril po ôsmich minútach

Sidibé sa na slovenskej futbalovej scéne zjavil ako blesk z jasného neba. Do Michaloviec pricestoval začiatkom augusta. Po týždni testovania sa s ním východniari rozhodli podpísať kontrakt. A popravde, veľmi na výber ani nemali, pretože v tom čase im v kádri chýbal klasický hrotový útočník.

V nedeľu 18. augusta hrali Zemplínčania v Dunajskej Strede, kde im chýbal vykartovaný Matej Trusa, preto trénerom nezostávalo nič iné, ako postaviť na hrot neznámeho 27-ročného Afričana.

Iba osem minút mu stačilo na to, aby si otvoril strelecký účet v našej najvyššej súťaži. Issa síce na Žitnom ostrove výkonom neoslnil, viac bol v ofsajde ako pri lopte, ale úlohu splnil. Jednu z dvoch tutoviek rutinérsky premenil a MFK Zemplín si jeho zásluhou z horúcej pôdy DAC odviezol cenný bod.

Dunajská Streda bola v jeseni jeho obľúbeným súperom, keďže dva góly jej strelil aj pri nezabudnuteľnej domácej výhre 5:0. Okrem toho sa presadil aj proti Trenčínu, Nitre, Pohroniu a Seredi. Spokojný je s týmto nástrelom?

„Mojím cieľom bolo dať desať gólov v jeseni a ďalších desať v jari. Nepodarilo sa mi ho splniť,“ povedal Sidibé, rodák z nigerského Arlitu, ktorý si z týchto zásahov najviac cení hneď ten prvý.

Na Slovensku sa mu páči

Issova gólová potencia prekvapila o to viac, že do MFK Zemplín prišiel až z piatej najvyššej francúzskej súťaže! Uplynulý ročník totiž strávil v FC Mulhouse, v drese ktorého zaznamenal päť gólov.

Prestup do Michaloviec neľutuje. Vyskúšal si slovenskú ligu, ktorá má podľa neho veľmi dobrú úroveň a mužstvá sú poriadne vyrovnané.

„Konkurencia je tu obrovská, preto si myslím, že môžeme byť spokojní s jesennou časťou. Samozrejme, mohlo to byť aj lepšie. Mali sme obdobie, keď sa nám nedarilo víťaziť, ale v závere jesene sme to napravili,“ skonštatoval útočník, ktorý vlastní aj francúzsky pas.

Skúsenému futbalistovi naša krajina učarovala a aj v metropole Zemplína sa mu veľmi páči.

„Zaujalo ma, ako mi ľudia prejavujú lásku, a to nielen v kabíne, ale dokonca aj v meste. Odkedy som v Michalovciach, tak som sa nestretol so žiadnymi negatívnymi situáciami,“ uviedol Sidibé, ktorý chvíle mimo zápasov alebo tréningov trávil zväčša na byte hraním videohier alebo debatami s priateľmi a rodinou cez rôzne sociálne siete.“

Zahral si proti hviezdam Liverpoolu

Futbalový životopis tohto hráča čiernej pleti je skutočne pestrý. Prvé kroky s loptou robil vo svojom rodisku v miestnom klube Akokana FC, odkiaľ sa v lete 2011 pobral do juhoafrického Jomo Cosmos FC. Po roku sa vrátil domov a stal sa najlepším hráčom nigerskej najvyššej súťaže, čo mu v sezóne 2013/14 vynieslo premiérové európske angažmán, konkrétne v Bielorusku, kde hájil farby FC Dnipr Mogilev.

Potom nastupoval za alžírsky ASM Oran a kirgizský FC Alay Osh. V tejto päťmiliónovej ázijskej krajine strávil poldruha roka a nastrieľal 15 gólov.

„Tam som prežil peknú časť kariéry, pretože dvakrát sa nám podarilo vyhrať tamojšiu ligu,“ prezradil Sidibé, ktorý sa následne vrátil do Afriky.

V sezóne 2017/18 hrával za marocké kluby Kawkab Marakéš a MC Oujda. Vlani bol v spomínanom FC Mulhouse vo Francúzsku a od leta je v Michalovciach.

Fanúšikovia sú zvedaví, či im gólmi bude robiť radosť aj v jarnej časti ročníka. Predsa, siedmimi gólmi na seba upútal väčšiu pozornosť agentov.

„Stále mám platnú zmluvu s Michalovcami. Registrujem aj záujem iných klubov, ale rád by som ostal v MFK Zemplín. V prvom rade sa chcem sústrediť na ďalšiu časť sezóny a baviť sa futbalom,“ vyjadril sa Sidibé, ktorý je aj stabilným členom nigerskej reprezentácie.

Za tamojší národný tím do dnešného dňa odohral 34 zápasov a strelil 10 gólov. Pochváliť sa môže aj tým, že si zahral proti najväčším hviezdam súčasného futbalu. Počas poslednej kvalifikácie na Africký pohár národov sa na jednom ihrisku stretol s ofenzívnym lídrom Liverpoolu Egypťanom Mohamedom Salahom a predtým aj so Sadiom Maném, ktorý takisto oblieka dres aktuálneho víťaza Ligy majstrov.

Dovolenka s manželkou

O pár dní sú tu Vianoce, preto nás zaujímalo, či najkrajšie sviatky v roku slávi aj michalovský kanonier.

„Áno, jasné. Budem ich oslavovať doma s priateľmi a najbližšou rodinou,“ uviedol Issa, ktorý fandí španielskemu gigantovi FC Barcelona, avšak jeho obľúbeným futbalistom je hráč konkurenčného Realu Madrid Karim Benzema.

A ako trávi tieto dni voľna? „Pár dní po skončení jesene som odcestoval do Maroka za svojou manželkou, s ktorou plánujeme pochodiť viacero miest.“

V zakončení je chladnokrvný

Ako by Sidibého charakterizoval kormidelník MFK Zemplín Jozef Majoroš?

„Je vidieť, že je to skúsený futbalista a že pravidelne hráva za reprezentáciu Nigeru. Vie si nabehnúť do voľného priestoru a vytvoriť si šancu. V zakončení je chladnokrvný a nesplaší sa. Tých sedem gólov, ktoré zaznamenal, určite nie sú dielom náhody,“ podotkol tréner.

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Michalovce konečne našli strelca. Do mužstva prišiel z piatej ligy