Ružomberok vstúpil do pohárovej Európy víťazne, pomohol aj vlastný gól súpera

Momentka zo zápasu 1. predkola Európskej konferečnej ligy MFK Ružomberok - FK Kauno Žalgiris.
Momentka zo zápasu 1. predkola Európskej konferečnej ligy MFK Ružomberok - FK Kauno Žalgiris. (Autor: TASR - Martin Baumann)
Sportnet|7. júl 2022 o 20:27 (aktualizované 7. júl 2022 o 21:37)

Ružomberok zdolal tím z Litvy.

Konferenčná liga

MFK Ružomberok - FK Kauno Žalgiris 2:0 (1:0)

Góly: 13. Pilibaistis (vla.), 68. Gerec. ŽK: 43. Maslo (RUZ). 

Rozhodca: Orlic – Vicol, Rosca. Diváci: 2229.

Ružomberok: Krajčírik - Fabiš, Maslo, Mojžiš, Madleňák - Luterán - Gerec (73. Kelemen), Kochan, Domonkos (61. Lichý), Regáli (73. Morong) - Bobček (61. Tučný)

Kauno: Mikelionis - Vaitkunas, Dapkus, Šilkaitis (56. Anisas), Pejič - Pilibaitis (83. Kayode) - Bahlouli (56. Sangare), Girdvainis, Naah, Sirgedas (70. Trotman) - Thuique

RUŽOMBEROK. Futbalisti MFK Ružomberok zvíťazili v úvodnom zápase 1. predkola Európskej konferenčnej ligy nad FK Kauno Žalgiris 2:0.

Fortunaligového vicemajstra dostali do výhodnej pozície vlastný gól hosťujúceho kapitána Linasa Pilibaitisa v 13. minúte a Štefan Gerec, ktorý po zmene strán zvýšil náskok MFK.

Odveta je na programe 14. júla o 18.00 SELČ v meste Marijampolé. Na víťaza slovensko-litovskej konfrontácie čaká v 2. predkole lepší z dvojice Derry City (Írsko) - FC Riga (Lotyšsko).

Prvý polčas

Hostia pricestovali na Liptov v solídnej forme. V predošlých šiestich zápasoch na domácej scéne nenašli premožiteľa a na Slovensku sa chceli pokúsiť o natiahnutie tejto série.

Žalgirisu patrila prvá šanca stretnutia, v 7. minúte Sirgedas nebezpečne hlavičkoval a poriadne natiahol ružomberského brankára Krajčírika.

Hneď vzápätí sa po rohovom kope Litovčanov zrodila ďalšia nepríjemná situácia, ktorú však domáci ustáli bez ujmy.

Postupne sa aj oni začali osmeľovať a tlačiť sa pred bránku súpera. V 13. minúte podnikli Ružomberčania rýchly útok, po ktorom si Pilibaitis zrazil strieľaný center Madleňáka do vlastnej bránky - 1:0.

Úvodný gól pomohol slovenskému zástupcovi zbaviť sa počiatočnej nervozity a získať zdravé sebavedomie, lenže náskok do prestávky zvýšiť nedokázal.

V 20. minúte napriahol spoza šestnástky Regáli, Mikelionisa však neprekvapil. Naopak, počas prevahy MFK sa zrodil nádejný brejk Sirgedasa, no hosťujúci krídelník s ním nenaložil podľa predstáv.

Druhý polčas

Liptáci vo svojej aktivite pokračovali aj po návrate zo šatní. V 60. minúte z parádnej parkety, spoza veľkého vápna, vystrelil nikým neatakovaný Luterán a tesne minul cieľ.

V 68. minúte vypukla na ružomberskom štadióne ďalšia gólová radosť, keď vydarený center Fabiša usmernil nezadržateľnou hlavičkou do siete Gerec - 2:0.

Ďalšiu dobrú príležitosť na zvýšenie skóre mal striedajúci Lichý, z ôsmich metrov však nemal presnú mušku a lopta preletela nad bránu.

Ružomberok sa až do konečného hvizdu usiloval o strelenie tretieho gólu. Blízko k nemu bol Kelemen, ale osamotený hlavou minul cieľ.

Aj dvojgólový náskok však stavia Ružomberok pred odvetou do pozície jasného favorita na postup.

Hlasy po zápase

Peter Struhár, tréner MFK Ružomberok: "Na začiatku zápasu sme boli trošku nervózni. Súper si vypracoval veľkú príležitosť, keď nás podržal brankár Krajčírik. Od úvodu to ale bola naša hra, ktorou sme sa chceli presadiť. Čiže vysoký pressing v útočnej zóne, kde bolo naším zámerom súpera pritlačiť a získavať lopty, čo sa nám aj darilo. Po ziskoch mohli chlapci ísť do otvorenejšej obrany a vytvárali sme si šance. Za prvý polčas zvlášť musím pochváliť krajných obrancov, ktorí robili Žalgirisu prievan. Boli sme za to odmenení vedúcim gólom. Do druhého polčasu bol plán vstúpiť veľmi aktívne, čo sa aj podarilo. Chlapci mali aj ďalšie šance. Možno škoda, že druhý gól neprišiel skôr. Vyšli nám aj striedania, noví hráči hru oživili a tým sme dokázali udržať vysoké tempo až do konca stretnutia."

Štefan Gerec, krídelník MFK Ružomberok a autor druhého gólu: "Určite to bol jeden z tých krajších gólov v mojej kariére. Získali sme loptu na kraji, Lukáš Fabiš mi to krásne nacentroval a mne už stačilo len trafiť bránu. Samozrejme, prvý gól nám pomohol. Opadla z nás nervozita a hrali sme náš futbal. Škoda, že sme nepremenili viac šancí. Na tie príležitosti je 2:0 aj málo. Mali sme viac loptu vo svojej moci, kombinovali sme, oni prišli skôr brániť. Kvalita bola určite na našej strane. Diváci nás povzbudzovali, dodávali nám energiu."

Rokas Garastas, tréner FK Kauno Žalgiris: "Gratulujem domácemu mužstvu k víťazstvu. Nie je to výsledok, ktorý som v dnešnom zápase očakával. Ešte sú však pred nami dva polčasy. Ružomberok hral organizovane, s vysokým pressingom, tiež dobre v defenzíve. Domáci si vytvorili veľa šancí. Tráva bola dosť vysoká, čo možno bola výhoda domáceho tímu."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Konferenčná liga»Ružomberok vstúpil do pohárovej Európy víťazne, pomohol aj vlastný gól súpera