Mercedesy v Maďarsku zlyhali, druhý raz v sezóne vyhral Vettel

(Autor: SITA/AP)
SITA|26. júl 2015 o 16:30

Štartovali z prvých dvoch pozícií. Napokon z jazdcov Mercedesu neskončil na stupňoch víťazov ani jeden. Triumfoval Sebastian Vettel, druhý bol senzačne Daniil Kvjat.

BUDAPEŠŤ. Sebastian Vettel z tímu Ferrari využil skvelý štart a stal sa víťazom nedeľňajšej Veľkej ceny Maďarska, desiateho podujatia tohtoročného seriálu majstrovstiev sveta formuly 1.

Dvadsaťosemročný nemecký pilot štartoval z tretieho miesta. Už po prvej zákrute sa však dostal do vedenia. Neskôr ešte urputne bojoval o prvú priečku. Napokon ju uhájil.

Na okruhu Hungaroring sa radoval prvý raz v kariére.

Rodák z Heppenheimu dosiahol pre Ferrari druhé víťazstvo v sezóne. Predtým vyhral VC Malajzie v závere marca. Je to preňho 41. prvenstvo v pretekoch F1 v kariére.

vettel2_res.jpg

Sebastian Vettel bozkáva trofej za víťazstvo na VC Maďarska. FOTO - TASR/AP.

Zatiaľ životný výsledok dosiahol Daniil Kvjat z Red Bullu - skončil na druhom mieste. Maximom ruského pretekára bola doteraz štvrtá pozícia z májovej Veľkej ceny Monaka.

Tretia priečka patrila jeho tímovému kolegovi Danielovi Ricciardovi - ten obhajoval vlaňajšie prvenstvo. Piloti Red Bullu dosiahli vôbec prvé pódiové umiestnenie v tejto sezóne.

Preteky nevyšli jazdcom majstrovského Mercedesu. Lewis Hamilton hneď po štarte prišiel o vedenie. Vyletel z trate, poškodil si predné krídlo, dostal penalizáciu a napokon finišoval šiesty.

Jeho tímový kolega Nico Rosberg ešte v závere bojoval o víťazstvo. Napokon ho defekt poslal do boxov a obsadil konečnú ôsmu pozíciu.

Prvýkrát v sezóne sa ocitli na bodovaných priečkach v jedných pretekoch obaja jazdci McLarenu. Fernando Alonso bol piaty (doteraz najlepšie 10.), jeho kolega Jenson Button deviaty.

Bodované pozície doplnili ešte štvrtý Max Verstappen (Toro Rosso), siedmy Romain Grosjean (Lotus) a desiaty Marcus Ericsson (Sauber).

V celkovom poradí vedie Hamilton o dvadsaťjeden bodov pred Rosbergom. Tretí Vettel zaostáva za lídrom o štyridsaťdva bodov.

V F1 teraz nasleduje štvortýždňová letná prestávka. Najbližšie sa jazdci predstavia 23. augusta v belgickom Spa.

Seriál majstrovstiev sveta F1

VÝSLEDKY VEĽKEJ CENY MAĎARSKA:

PORADIE MS JEDNOTLIVCOV:

1. Lewis Hamilton V. Británia Mercedes 202 b
2. Nico Rosberg Nemecko Mercedes 181 b
3. Sebastian Vettel Nemecko Ferrari 160 b
4. Valtteri Bottas Fínsko Williams 77 b
5. Kimi Räikkönen Fínsko Ferrari 76 b
6. Felipe Massa Brazília Williams 74 b

PORADIE POHÁRA KONŠTRUKTÉROV:

1. Mercedes 383 b
2. Ferrari 236 b
3. Williams 151 b
4. Red Bull 96 b
5. Force India 39 b
6. Lotus 35 b
Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Mercedesy v Maďarsku zlyhali, druhý raz v sezóne vyhral Vettel