Vo svetovej cyklistike sa chystajú novinky, v avizovanej zmene nepríde

Peter Sagan (vľavo) na ilustračnej fotografii.
Peter Sagan (vľavo) na ilustračnej fotografii. (Autor: TASR/AP)
SITA|26. sep 2018 o 19:59

Vznikne tzv. UCI Classics Series.

INNSBRUCK. Avizované zníženie počtu tímov s licenciou WorldTour vo svetovom cyklistickom profipelotóne od sezóny 2020 z 18 na 15 sa zatiaľ neuskutoční.

Medzinárodná cyklistická únia však presadila, aby všetky tímy WorldTour mali pod zmluvou 27 - 30 jazdcov, ktorí by pokryli všetky podujatia elitnej série WorldTour.

Inými slovami, najväčšie svetové tímy budú mať povinnosť absolvovať najväčšie svetové preteky.

UCI Classics Series

Novinkou je aj vytvorenie tzv. UCI Classics Series, čiže série najprestížnejších jednodňových pretekov zahŕňajúcich päť tzv. monumentov (Miláno - San Remo, Okolo Flámska, Paríž - Roubaix, Liége - Bastogne - Liége a Okolo Lombardska) a zároveň pätnásť klasických pretekov s visačkou vysokej kvality.

Detaily tejto novej série zatiaľ nezverejnili.

Prestížna séria WorldTour by mala zahŕňať preteky počas 185 dní roka. Novinky pochádzajú zo stretnutia Riadiaceho výboru UCI, ktorý zasadal počas majstrovstiev sveta v Innsbrucku.

Licencia bude platná tri roky

Tímy WorldTour pre sezónu 2020 sa budú vyberať na základe etických, administratívnych, finančných, organizačných a športových kritérií.

Nový rebríček UCI pre tímy sa utvorí na základe výsledkov desiatich najlepších pretekov z každého družstva na všetkých pretekoch patriacich do medzinárodného kalendára UCI.

Licencia WorldTour bude platná tri roky, ale bude to otvorený systém s možnosťou požiadať o ňu.

Body dosiahnuté v renkingu UCI World v roku 2019 sa budú brať do úvahy pri rozhodovaní, ktorých 18 tímov získa licenciu WorldTour pre sezónu 2020.

Peter Sagan si pred štartom pretekov elite na MS 2018 v nórskom Bergene podáva ruku s prezidentom Medzinárodnej cyklistickej únie Davidom Lappartientom. Sagan vybojoval pre Slovensko šesť miesteniek, siedmu získal on ako aktuálny majster sveta.
Peter Sagan si pred štartom pretekov elite na MS 2018 v nórskom Bergene podáva ruku s prezidentom Medzinárodnej cyklistickej únie Davidom Lappartientom. Sagan vybojoval pre Slovensko šesť miesteniek, siedmu získal on ako aktuálny majster sveta. (Autor: TASR/AP)

Motivácia pre profesionálne kontinentálne tímy

Profesionálne kontinentálne tímy zmenia svoj názov na ProTeams a predstavia sa v novej UCI ProSeries v roku 2020.

Dva najlepšie tímy z ProSeries budú mať právo účasti na Grand Tour, čiže troch najväčších etapových pretekoch Giro d'Italia, Tour de France a Vuelta a Espaňa.

Zároveň tri najlepšie tímy z ProSeries budú môcť jazdiť aj na pretekoch novovzniknutej Classics Series, ale aj ďalších podujatiach patriacich do kalendára UCI WorldTour.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Vo svetovej cyklistike sa chystajú novinky, v avizovanej zmene nepríde