Má v sebe drzosť legendy. Z neznámeho mladíka sa razom stala hviezda

Armand Duplantis.
Armand Duplantis. (Autor: TASR/AP)
Peter Fukatsch|16. aug 2018 o 13:43

Švéd Duplantis môže byť novou žrdkárskou hviezdou.

BRATISLAVA. Švédsky žrdkár Armand Duplantis mal pri svojom berlínskom juniorskom svetovom rekorde (605 cm) 18 rokov a 275 dní. Legenda tejto disciplíny Ukrajinec Sergej Bubka vyhral prvé veľké preteky, hneď majstrovstvá sveta, ako 19-ročný.

Duplantis bol pre atletických fanúšikov na nedávnych majstrovstvách Európy v Berlíne neznámym chlapcom.

Pravda, odborníci už pred šampionátom registrovali rekordnú mládežnícku kariéru mladíka s titulmi svetového šampióna do 18 rokov (2015) a európskeho majstra do 20 rokov (2017 a 2018).

Legenda tejto disciplíny Ukrajinec Sergej Bubka nešiel na majstrovstvá sveta v roku 1983 po žiadnych medailových úspechoch. Bol skôr uličníkom, s ktorým mal tréner Vitalij Petrov habadej práce.

Predovšetkým zachraňoval mladého Sergeja pred polepšovňou. Stal sa mu druhým otcom, ktorý ho pritiahol k atletike z výchovných dôvodov. Bubka bol na juniorských ME siedmy.

Neveriaca radosť – Duplantis i Bubka

Bubku s Duplantisom spája iba neveriaca radosť po dosiahnutí prvých veľkých úspechov. Ani jeden svojmu víťazstvu, v Duplantisovom prípade okorenenom trojnásobným posunutím juniorského svetového rekordu, nechcel veriť.

Či švédskeho mladíka čaká aj rekordná budúcnosť, ukáže čas. Bubka bol výnimočný preto, že dokázal šesť metrov skočiť akoby na požiadanie. Dovedna túto hranicu prekonal 45-krát.

Ukrajinec odštartoval hviezdnu kariéru v tvrdom súboji. V Sovietskom zväze boli vtedy dve školy - protežovaná moskovská s Konstantinom Volkovom, ktorú viedol jeho otec, a donecká s trénerom Petrovom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Má v sebe drzosť legendy. Z neznámeho mladíka sa razom stala hviezda