Kopcov som sa obával. Vyhovovali mi jedine zjazdy, žartoval strieborný Svrček

Zľava Martin Svrček, Niklas Behrens a Alec Segaert na MS v cyklistike 2024.
Fotogaléria (15)
Zľava Martin Svrček, Niklas Behrens a Alec Segaert na MS v cyklistike 2024. (Autor: Soňa Niková/ SZC)
Miloslav Šebela|28. sep 2024 o 07:00

Slovensko získalo na MS v cyklistike už tretiu medailu.

BRATISLAVA. Už ako junior ukazoval, že má v sebe veľký potenciál. Jazdil v Taliansku a v silnej konkurencii dokázal pravidelne bojovať o víťazstvo. Dokáže sa dobre orientovať, vie jazdiť takticky, no najmä dokáže tlačiť na súperov a prevziať iniciatívu. 

Keď dostane Martin Svrček príležitosť a je zdravý, má šancu na dobrý výsledok. V posledných rokoch však dostal dôveru skôr v národnom drese, a tak zbiera skvelé výsledky na šampionátoch. 

Vlani si v Glasgowe vyšprintoval bronz v kategórii do 23 rokov. Už to bol šok. 

Tento rok na náročnejšej trati prekvapil mnohých a senzačne bojoval dokonca o zlato. Nakoniec skončil druhý, v šprinte ho zdolal len Nemec Niklas Behrens. 

Využil krátke zaváhanie Svrčeka, keď ho nesledoval. Rozbehol sa spoza neho, a keď Svrček zareagoval, Nemec už nabral rýchlosť a zvíťazil.

Šetril sily a dúfal, že súperi sa unavia

„Mám zmiešané pocity, ale isto som šťastný, že som bol druhý. Nie je to zlato, ale môžem byť spokojný,“ vravel s úsmevom pre Slovenský cyklistický zväz. 

Svrček dva roky po sebe získal na majstrovstvách sveta medailu. 

VIDEO: Martin Svrček získal striebornú medailu v kategórii U23

„Tieto majstrovstvá sa líšili od vlaňajších tým, že bolo viac kopcov. Toho som sa celkom obával. Ale celkom som to zvládol. Tento rok boli majstrovstvá náročnejšie. Vyhovovali mi asi jedine zjazdy, kde som nešliapal a mohol som oddychovať," opisoval priebeh pretekov 21-ročný reprezentant. 

"Ale aj prvý kopec sa mi posledné dva okruhy šiel dobre. Prvé kolá mi to až tak dobre nešlo, preto som sa snažil šetriť sily a dúfal som, že sa všetci unavia a ja o niečo menej,“ doplnil.

Jazdil pritom veľmi rozumne. V situácii, kedy sa neustále striedali útoky a hlavná skupina sa v hustom daždi stále zmenšovala, bol stále na čele skupiny. Niekoľkokrát aj nastúpil a vytvoril si náskok s menšou skupinkou, no vzápätí ich súperi dostihli. 

V aktivite však nepoľavil, čo bolo obdivuhodné. 

Vyrovnal sa najväčším talentom

V kategórii do 23 rokov štartovali jazdci, ktorí patria medzi najväčšie svetové talenty a jazdia už v elitných tímoch.

Švajčiar Jan Christen v tejto sezóne v tíme UAE vybojoval 3 profesionálne víťazstvá, rovnako aj jeho tímový kolega Isaac del Toro, Joseph Blackmore je tohtoročným víťazom mládežníckej Tour de France – Tour l’Avenir.

Nechýbali silní Belgičania či Talian Pellizzari, ktorý skončil tento rok na Gire v jednej z etáp druhý. Za Tadejom Pogačarom.

V pelotóne je viacero jazdcov, ktorí budú v nasledujúcich rokoch patriť medzi osobnosti a lídrov. Svrček sa im na trase šampionátu nielen vyrovnal, ale dokázal ich zdolať.

Slovenský reprezentant jazdí rovnako v elitnej kategórii v drese tímu Soudal Quick-Step, no takmer vždy musí plniť tímové úlohy. V Zürichu potvrdil, že by si zaslúžil dostať šancu aj od tímu. 

Dúfal v jednu medailu, získali tri

Preteky boli napínavé, no Svrček stále jazdil veľmi umne a nechýbal vpredu v žiadnom kľúčovom momente. 

„Všetci sme Martinovi verili. Chalani preňho spravili, čo najviac. Pôvodný plán bol, aby sme mali niekoho v úniku. Chceli sme tam mať niekoho, ak by sa to vyselektovalo, aby Martinovi pomohol. Ale únik nemal dlhé trvanie,“ hovoril športový riaditeľ reprezentácie Jakub Vančo.  

Fotogaléria: Martin Svrček získal striebro na MS v cyklistike 2024

„Martin svoju úlohu v pretekoch zvládol perfektne. Bolo to selektívne od prvého stúpania. Martin bol stále vpredu, sledoval preteky, jazdil na čele a striebro je úžasné.“

Šampionát v Zürichu sa ešte neskončil, no už teraz je jasné, že bude jedným z najúspešnejších v histórii. Viktória Chladoňová a Svrček vybojovali spolu 3 medaily na MS (2x striebro a bronz). Toľko na jednom šampionáte v cestnej cyklistike ešte Slovensko nezískalo. 

Chladoňová získala historicky prvé dve medaily v kategórii juniorov.

„Pred odchodom na šampionát som dúfal aspoň v jednu medailu. Máme tri medaily, čo je skvelé. No musíme sa ostať sústredení na to, že máme pred sebou ešte štarty v elitných kategóriách,“ doplnil Vančo. 

V pretekoch kategórii elite sa na MS predstavia Lukáš Kubiš a Nora Jenčušová (štartuje v kategórii do 23 rokov, no preteky sú spojené s kategóriou elite ženy - pozn.).

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Kopcov som sa obával. Vyhovovali mi jedine zjazdy, žartoval strieborný Svrček