Martin Štrbák: Do reprezentácie sa nevrátim

Rekordér v počte odohratých zápasov v reprezentácii Slovenska Martin Štrbák vraví, že ďalšie stretnutia už nepribudnú.
Rekordér v počte odohratých zápasov v reprezentácii Slovenska Martin Štrbák vraví, že ďalšie stretnutia už nepribudnú. (Autor: TASR)
Ondrej Gajdoš|17. jan 2011 o 20:00

Prešovský rodák MARTIN ŠTRBÁK oslávil v sobotu v Moskve 36. narodeniny. Z majstrovstiev sveta má všetky tri medaily - zlato, striebro, bronz. V reprezentácii Slovenska odohral 153 zápasov, najviac zo všetkých hráčov.

Prešovský rodák MARTIN ŠTRBÁK oslávil v sobotu v Moskve 36. narodeniny. Z majstrovstiev sveta má všetky tri medaily - zlato, striebro, bronz. V reprezentácii Slovenska odohral 153 zápasov, najviac zo všetkých hráčov.
Po zimnej olympiáde 2010 ste ohlásili rozlúčku s reprezentáciou. Od trénera Glena Hanlona ste však dostali ponuku na návrat. Dočkáme sa ho na šampionáte v Bratislave a Košiciach?

„S reprezentačným koučom som hovoril na jeseň pri jeho návšteve v Moskve, ale názor som nezmenil. Nechystám žiadny comeback. Momentálne sa na reprezentáciu ani necítim. Naše Dinamo Moskva sa už druhý mesiac trápi v KHL."

Z vášho hlasu cítiť nespokojnosť. Napriek tomu je však Dinamo stále na veľmi dobrom druhom mieste Západnej konferencie KHL a do play off je stále dosť času na zlepšenie formy. Prečo taký pesimizmus?

„Fú, ťažko sa mi o tom hovorí. Prehrali sme desať zápasov za sebou, vari polovica mančaftu je na maródke. Za osem rokov, čo som v Rusku, som takú krízu nezažil. V tabuľke sme mali nahraté body z dobrého začiatku sezóny, ale tretí Petrohrad sa k nám už približuje a ak nezačneme víťaziť, čochvíľa nás preskočí."

Spomínate si ešte na poslednú výhru Dinama v KHL?

„Bolo to niekedy v strede decembra pred reprezentačnou prestávkou, nad CSKA sme v mestskom derby zvíťazili 3:2."

A čo sa stalo potom?

„Potom sme išli na sériu ôsmich zápasov vonku a aj po návrate do Moskvy sme ďalšie dve stretnutia prehrali. Mužstvo je v hernom kŕči, neverí si. Tri razy sme podľahli súperom po nájazdoch a raz v predĺžení. Tréner Znarok už zamiešal so zostavou, nepomohlo. Úpenlivo čakáme, že sa aspoň traja - štyria hráči doliečia. Potrebujeme vyhrať, aby sme sa konečne uchytili."

Medzi maródmi bol aj slovenský útočník Juraj Kolník, minulý týždeň sa s ním klub rozlúčil. Zahrá si ešte v tejto zime?

„Žiaľ, nie. Juro sa zranil ešte v septembri, bol na operácii kolena. Dlhší čas sa chystal na návrat, už korčuľoval, ale noha ho stále pobolievala. Nepomáhali ani injekcie. Nemohol by podávať stopercentný výkon. A tak sa rozhodol, že sa dolieči v Amerike, aby bol pripravený na ďalšiu sezónu. Po dohode sa s Dinamom rozišli. Už odcestoval za rodinou do zámoria."

Povrávalo sa, že Kolník doplatil na príchod Miroslava Šatana a uvoľnil mu v tíme miesto pre cudzinca.

„Nie je to pravda. Miesto pre Šatana bolo už predtým. Dlhodobo zranený je aj český obranca Filip Novák. Vedenie klubu sa snaží získať náhradu. Mužstvo by mal v najbližších dňoch doplniť fínsky legionár."

Prebudí mužstvo Šatanov príchod?

„Miro je skvelý útočník, ale sám všetko nezmôže. Musí zabrať celý kolektív. Zatiaľ sa zoznamuje s mužstvom, s Moskvou. Všetko je tu preňho nové. Na prvý zápas s Čechovom nastúpil po jednom tréningu a patril medzi našich najlepších hráčov - vie podržať puk, prihrať, dostať sa do šance, vystreliť. Potrebovali sme hráča jeho kvalít."

Pridal sa na ubytovanie k vám a Dominikovi Graňákovi v Slovenskom dome?

„Zatiaľ nie. Miro sa rozhodol, že bude bývať na báze v Novogorsku na predmestí Moskvy. Báza bola kedysi pre izoláciu strašidlom pre hráčov, ale dnes je to moderné športové centrum. Hráči tam majú všetko na tréning, rehabilitáciu aj na oddych. Šarky nás bol pozrieť v Slovenskom dome, ale teraz mu vyhovuje pobyt na báze."

Vo štvrtok hráte v Moskve s Rigou. Stihnete sa pred zápasom pozdraviť s kamarátom Tomášom Surovým?

„Verím, že sa Tomáš ozve a v stredu zájdeme na večeru. Na druhý deň už nebude čas na žiadne reči. Oni bojujú o play off a aj my potrebujeme súrne vyhrať. Desať prehier v rade stačilo."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Martin Štrbák: Do reprezentácie sa nevrátim