Martin na okruhu ATP nebol ani vo štvrťfinále. V Umagu zabojuje o titul

Andrej Martin bol v súboji s Maďarskom slovenskou jednotkou.
Andrej Martin bol v súboji s Maďarskom slovenskou jednotkou. (Autor: SITA)
SITA|23. júl 2016 o 20:07

Zmeria si sily s Talianom Fabiom Fogninim.

Dvojhra - semifinále:

Andrej Martin (SR) - Carlos Berlocq (Arg.) 7:6 (4), 6:4 za 119 minút

Fabio Fognini (4-Tal.) - Gastao Elias (Port.) 6:3, 6:3

UMAG. Slovenský tenista Andrej Martin zvíťazil nad rovnako nenasadeným Argentínčanom Carlosom Berlocqom za 119 minút 7:6 (4), 6:4 v sobotňajšom semifinále dvojhry na turnaji ATP World Tour 250 Konzum Croatia Open v chorvátskom Umagu (dotácia 520 070 eur, antuka).

O singlový titul na hlavnej profesionálnej úrovni bude hrať premiérovo vo svojej kariére, do tohto týždňa nebol ani len vo štvrťfinále. Zmeria si sily s úspešným z nasledujúceho duelu Gastao Elias (Portug.) - Fabio Fognini (Tal.-4).

Už má istotu 150 bodov do hodnotenia a prémie 43 430 eur brutto, šampión získa 250 bodov a 82 450 eur pred zdanením. V pondelok sa Martin prvý raz ocitne v Top 100.

Vrátil mu prehru

Dvadsaťšesťročný Bratislavčan Martin, ajtuálne oficiálne 124. v renkingu, sa 33-ročnému skúsenému Berlocqovi (87.), revanšoval za prehru 6:7 (4), 3:6 z 1. kola predvlani práve v Umagu. S 25-ročným Eliasom (72.) stojí 1:1, čerstvejšie mu vlani v novembri podľahol 2:6, 6:7 (4) vo finále antukového challengeru v peruánskej Lime. S 29-ročným Fogninim (39., už bol aj na 13. priečke) ešte nehral.

Martin v Umagu začal utorňajším prekonaním Ukrajinca Sergija Stachovského 7:6 (6), 6:4. Vo štvrtok v dramatickom osemfinálovom derby zdolal Martina Kližana nasadeného ako siedmeho 3:6, 7:5, 6:2 z manka 3:6, 3:5 a cez päť mečbalov krajana (zanedlho sa spoločne predstavia vo štvorhre na OH v brazílskom Riu de Janeiro).

V piatok vyradil portugalskú dvojku podujatia Joaa Sousu 6:3, 4:6, 6:2.

Prvýkrát v Top 100

Daviscupový reprezentant SR Martin prvý raz vo svojej kariére uspel aspoň v troch zápasoch v "main draw" jedného podujatia na hlavnej profesionálnej úrovni aj pri zohľadnení nedávneho prieniku z pozície kvalifikanta až do 3. kola vrcholného parížskeho antukového Roland Garros (grandslamové turnaje sú v správe Medzinárodnej tenisovej federácie /ITF/, nie Asociácie tenisových profesionálov /ATP/), teraz k tomu dokonca pridal štvrtý triumf.

Zverenec Miloslava Grolmusa sa v okamihu sobotňajšieho triumfu ocitol na 98. pozícii v online nezáväznom hodnotení, jeho osobným rekordom dosiaľ bolo 105. miesto.

Ak v nedeľu uspeje, môže 25. júla figurovať na 78. mieste (podľa víkendových výsledkov iných hráčov). Budúci týždeň bude ako obhajca trofeje štartovať na antukovom challengeri v talianskej Bielle.

"Zaregistroval som niekde, že už by som mal byť v prvej stovke rebríčka. Pozerám sa na to asi takto: Ak budem hrať ako teraz v Umagu, nebojím sa, či tam zostanem alebo nie," skonštatoval Andrej Martin. 

"Bol to fyzicky veľmi náročný zápas. Svietilo silné slnko, je tu vysoká vlhkosť. Berlocq hrá fyzicky veľmi náročný tenis. Prvý set trval vyše hodiny, bol to strašný masaker. V druhom sete mal Andrej krízu, ale potom zapadlo slnko, nejako sa udržal. Aj keď bol jeden brejk dolu, napokon nabral druhý dych a zase hral vynikajúco. V závere dominoval forhendom, ktorý má svetové parametre. Z neho si robil veľmi veľa bodov. Ten mu vyhráva veľa zápasov. Je to pre nás taká rozprávka, dúfam, že to vyjde aj vo finále,“ povedal po úspešnom semifinále kouč Miloslav Grolmus pre portál TC Empire Academy Trnava. 

Martin si v semifinále poradil s Carlosom Berlocqom

"Veľká gratulácia, Andrej! Neskutočné, neuveriteľné!!! Je to úžasný výsledok a krásny týždeň. Mňa to teší o to viac, že som Andreja videl vyrastať v Slovane. Mám teda o to väčšiu radosť, že sa dostal do svojho prvého finále na ATP World Tour a k tomu aj do Top 100 na svete. Andrej, makaj ďalej, toto je iba začiatok nového tenisového života. V Top 100 to len prichádza - všetky tie veľké turnaje, krásne štadióny a plno ľudí, pre ktorých to hráme. Uži si to!!!" poslal kolegovi zdravicu prostredníctvom SITA slovenský daviscupový rekordér a Športovec roka 2005 Dominik Hrbatý. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Martin na okruhu ATP nebol ani vo štvrťfinále. V Umagu zabojuje o titul