Margaret Courtová: Čelíme osočovaniu a zastrašovaniu za postoj k Bohu

Margaret Courtová s Rodom Laverom.
Margaret Courtová s Rodom Laverom. (Autor: TASR/AP - ilustračná fotografia)
Andrej Bučko|29. máj 2017 o 14:40

Tenisová legenda ohlásila bojkot leteckej spoločnosti, ktorá podporuje homosexuálov. Stala sa za to terčom kritiky.

MELBOURNE. Pomenovanie Arény Margaret Courtovej podľa najúspešnejšej austrálskej i svetovej tenistky je pod paľbou verejnosti, sociálnych sietí aj zahraničných osobností.

Sedemdesiatštyriročná legenda napísala súkromný list šéfovi leteckej spoločnosti Qantas Alanovi Joycovi za otvorenú propagáciu homosexuálnych manželstiev štátnymi austrálskymi aerolinkami.

Joyce je otvorený gej, nechal namaľovať niektoré lietadlá dúhovými farbami a pridal sa k najväčším spoločnostiam v Austrálii, ktoré tlačia vládu k návrhu novely zákona na schválenie manželských zväzkov osôb rovnakého pohlavia.

Legenda ohlásila bojkot

Federálny premiér, liberál Malcolm Turnbull síce vlani pred voľbami sľúbil referendum o tejto otázke do konca roka 2016, ale stále k nemu nedošlo. Podľa štatistík podporuje takúto novelu asi 60-70 percent Austrálčanov.

Krajina dala svetu masový festival gejov a lesbičiek Mardi Gras, vyše 1300 výkonných riaditeľov veľkých korporácií je homosexuálov, páry rovnakého pohlavia sa dostávajú do televízie, do programov a rozbehla sa masívna kampaň.

Pozorujem, že veriacich ľudí s tradičnými názormi na život a na rodinu, začínajú šikanovať, osočovať a zatrašovať.


Margaret Courtová

Dve špičkové austrálske tenistky sa netaja lesbickými vzťahmi – Samantha Stosurová ani Casey Dellacquová, ktorá má s partnerkou Amandou Juddovou dokonca dve deti.

Nepripúšťa sa žiadna diskriminácia.

Courtová je luteránskou pastorkou a vedno s manželom vedú kostol Victory Life v Perthe. Ako tenistka však vyhrala 24 grandslamových titulov v dvojhre, čo je najviac na svete. O jeden menej má Serena Williamsová.

Courtová doslova napísala: "Som sklamaná, že Qantas sa stal aktívnym propagátorom homosexuálnych manželstiev. Verím v manželstvo jedine ako vo zväzok muža a ženy tak ako to stojí v Biblii. Vaše rozhodnutie mi nedáva inú možnosť než využiť iné aerolínie, kde to bude možné pre moje časté cesty.“

Navrátilová: Mali by zmeniť názov Arény

Zväzky gejov a lesbičiek podporila aj letecká spoločnosť Virgin Australia a Courtovej veľa iných možností neostáva.

Legendárna Američanka českého pôvodu Martina Navrátilová na twitter napísala, že by "mali zmeniť názov Arény Margaret Courtovej, ktorá asi nabudúce pocestuje loďou."

Od prvej chvíle, čo Courtová ohlásila bojkot Qantasu, spustila sa na ňu vo všetkých denníkoch, rozhlasových a televíznych staniciach a na sociálnych sieťach honba ako na čarodejnice.

Označili ju za bigotnú, náboženskú fanatičku, homofóbnu kritičku a tenisový štadión navrhli premenovať na Arénu Evonne Goolagongovej-Cawleyovej podľa prvej aborigénskej grandslamovej víťazky v dejinách tenisu.

Triezvejšie komentáre oddeľovali dva uhly pohľadu na legendu – jej náboženské názory a tenisovú minulosť. Mnohí sa postavili k premenovaniu dvorca opatrne, ale drvivá väčšina odsúdila jej názor na manželstvo.

Začínajú nás osočovať a šikanovať, tvrdí Courtová

Federácia Tennis Australia a Melbourne Olympic Parks, ktoré spravujú štadióny, vydali vyhlásenie, v ktorom sa dištancujú od Courtovej názorov, nepodporujú ich a ,,prinášajú podujatia, ktoré spájajú ľudí, oslavujú rovnocennosť a zároveň mnohonárodnostnú a kultúrnu rozmanitosť a zapojenie všetkých.“

Nevydali však žiadne stanovisko ohľadom názvu arény. Našli sa komentátori, ktorí síce nesúhlasia s jej stanoviskom, ale sú proti znižovaniu jej tenisových zásluh. Iba zopár sa objavilo takých, čo jej slová síce tiež nepodporujú, ale uznávajú, že má právo ich vysloviť.

"Nech sú názory Margaret Courtovej na manželstvo akékoľvek, má právo ich vysloviť, môže lietať akýmikoľvek aerolinkami chce, je to naša tenisová legenda," povedal austrálsky premiér Malcolm Turnbull.

"Pomenovanie Arény Margaret Courtovej oslavuje jej úspechy ako tenistky, zásluhy pre krajinu, a nesúhlasím s jej premenovaním.“

Margaret Courtová, ktorá úzko spolupracuje aj so slovenskou evanjelickou komunitou v Perthe a otcom Miloslavom Velebírom, sa po týchto udalostiach telefonicky vyjadrila aj pre SME.

"Pozorujem, že veriacich ľudí s tradičnými názormi na život a na rodinu, začínajú šikanovať, osočovať a zatrašovať. V tej televízii mi nepreukázali žiadnu úctu. Moje meno dali tenisovému dvorcu za moje výsledky a výkony v tenise. Mám slobodné právo vysloviť svoj názor," vravela tenisová legenda.

"Veriaci, ale aj veľa neveriacich uznáva tradičnú rodinu, ktorú stvoril Boh a zveril právo rozmnožovania mužovi a žene. Nemám nič proti homosexuálom, ale nedotýkajte sa manželstva. Je to zväzok muža a ženy. Hoci existuje právo na názor, začínam mať pocit, že obyčajní ľudia, všetci, čo máme takúto mienku, sme prenasledovaní a vystavení verejnému osočovaniu.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Margaret Courtová: Čelíme osočovaniu a zastrašovaniu za postoj k Bohu