Má za sebou prvý tréning. Hamšík šiel do Švédska mapovať súpera na Euro 2020

Marek Hamšík v drese IFK Göteborg.
Marek Hamšík v drese IFK Göteborg. (Autor: facebook/IFK Göteborg)
9. mar 2021 o 19:30

Nechcel chodievať do štátnej karantény na Slovensku.

BRATISLAVA. Kapitán slovenskej futbalovej reprezentácie Marek Hamšík už v utorok absolvoval prvý tréning s novými spoluhráčmi vo švédskom IFK Göteborg.

V rozhovore pre web SFZ podelil o svoje prvé zážitky v novom pôsobisku a prezradil aj to, že v závere o jeho služby boli v hre už iba dva kluby IFK a Slovan Bratislava.

"Dôležité bolo to, že vo Švédsku bol ešte otvorený prestupový termín, práve tento fakt zohral veľkú úlohu. Ďalšia podstatná vec bola to, že klub prejavil o moje služby obrovský záujem a dohodli sme sa veľmi rýchlo. Tým pádom budem mať možnosť sa dobre pripraviť pred ME," povedal na margo prestupu do Göteborgu.

Hamšík mohol v kariére pokračovať v materskom Slovane, bratislavský klub mal ale podmienku, aby skúsený futbalista ostal aj na začiatok nasledujúceho ročníka.

"Zmluvu v Göteborgu som podpísal do 30. augusta. Švédsky klub mi však vyšiel v ústrety v tom, že mám v kontrakte klauzulu o tom, že po ME sa môžem upísať akémukoľvek inému klubu, keď budem teda, samozrejme, chcieť," objasnil 33-ročný špílmacher.

Nechcel ísť do štátnej karantény

Na severe Európy už postupne zarezáva, zaradil sa už k prvému tímu.

"V pondelok som priletel do Göteborgu, absolvoval som lekársku prehliadku, následne prišlo k podpisu zmluvy a absolvoval som oficiálnu tlačovú konferenciu, na ktorej ma predstavili.

Dnes (v utorok, 9. marca) som mal už prvý tréning s mužstvom, aj keď nie celý, lebo mnohí chalani mali voľno a trénovalo ich iba zopár. Tí mali individuálny tréning," dodal stredopoliar, ktorý aj v IFK bude nosiť na drese číslo 17.

Kľúčovým momentom návratu z Číny do Európy bola snaha pripraviť sa čo najlepšie na EURO, na ktorom Slováci budú v základnej skupine súperiť s Poľskom, Švédskom a Španielskom.

"Určite pri mojom rozhodovaní bola reprezentácia veľmi dôležitá, pretože nás čaká náročný rok, v ňom veľa zápasov a EURO. Keďže situácia vo svete je pre pandémiu taká, aká je, vždy, keby som sa vracal, čakala by ma štátna karanténa, a to by bolo veľmi zložité. Skrátka, bol by som viac v karanténe ako na ihrisku. A to by bolo pre mňa náročné."

Fanúšikovia ho vítali na letisku i po podpise

Slováci sa so švédskym výberom stretnú na EURO. Pre novú posilu Göteborgu to bude špecifický duel. "So Švédskom sme sa stretli aj nedávno v prípravnom zápase v Štokholme (1:1)," zaspomínal si Hamšík.

"Myslím si, že to bude pre mňa len dobré, keď si zahrám švédsku ligu a potom budem vedieť o nich viac a budem múdrejší, čo sa týka aj ich štýlu hry. S trénerom Tarkovičom sme boli v kontakte a rozoberali sme spolu moje možnosti na prestup. Vlastne v závere som mal už iba dve - či už to bol Slovan, alebo Švédsko.

Nakoniec som podpísal zmluvu s IFK Göteborg a som veľmi spokojný. Teším sa, že budem mať možnosť hrať zápasy a dobre sa pripraviť na EURO."

Bývalého hráča Brescie či Neapola búrlivo privítali na letisku miestni fanúšikovia.

"Privítanie bolo skutočne krásne, nečakal som to najmä pre opatrenia, ktoré aktuálne vo svete pre Covid-19 sú. Bolo to veľmi milé, tie chvíle som si užil.

Niečo podobné sa potom dialo aj po tlačovej konferencii. Keď som vyšiel von, čakalo tam na mňa asi 50 fanúšikov s dymovnicami a skandovali moje meno. Opakujem, privítali ma skutočne pekne a veľmi si to vážim."

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Má za sebou prvý tréning. Hamšík šiel do Švédska mapovať súpera na Euro 2020