Radšej Steel aréna než centrum mesta. Zažili, že autá plávali vo vode

Slovenskú reprezentáciu v malom futbale čaká európsky šampionát v domácom prostredí.
Slovenskú reprezentáciu v malom futbale čaká európsky šampionát v domácom prostredí. (Autor: TASR)
Daniel Dedina|31. máj 2022 o 18:00

Organizátori sľubujú v Košiciach špičkové európske podujatie.

Na Slovensko zavíta atraktívne podujatie. Pre pandémiu to však vyjde až na tretí pokus. Košice budú od soboty dejiskom dynamickej verzie najpopulárnejšej hry na svete.

V Steel aréne zabojuje o titul majstrov Európy v malom futbale (od 4. do 11. júna) dvadsaťštyri elitných reprezentačných tímov. Chýbať nebude ani Slovensko. Výber trénera Ladislava Borbélyho vstúpi do turnaja s veľkými očakávaniami.

„Zisk medaily? Je to náš sen,“ vraví PETER KRÁLIK, prezident Slovenského zväzu malého futbalu (SZMF) a predseda organizačného výboru majstrovstiev Európy.

Do začiatku majstrovstiev Európy zostávajú posledné dni. Čo vám momentálne víri hlavou?

Pocity sú dobré. Nemusíme riešiť závažné problémy, ale chceme, aby boli zabezpečené aj najmenšie detaily. Organizačný tím sa pomaly presúva do Košíc, prvé tímy začnú prichádzať vo štvrtok 2. júna. Kolotoč sa začína. Veci už budeme vylaďovať priamo v Steel aréne.

V akej fáze sa nachádza príprava šampionátu?

Pevne verím, že na 99 percent sme pripravení. Zostávajúce jedno percento predstavujú administratívne detaily, tykajúce sa jednotlivých tímov. Pripravujeme akreditáciu hráčov, realizačných tímov i hostí. To sú veci, ktoré sa dajú dotiahnuť až na mieste.

Hoci je malý futbal amatérsky šport, majstrovstvá Európy amatérske rozhodne nebudú. Spolu s organizačným tímom, ktorý tvoria profesionáli, plánujeme pripraviť špičkové európske podujatie po všetkých stránkach. Jedno z najväčších na Slovensku tohto roku, ak nie úplne najväčšie.

Aký veľký je váš organizačný tím?

S pribúdajúcim, respektíve ubúdajúcim časom smerom k šampionátu sa začal rozrastať. Momentálne je v širšom organizačnom tíme zapojených 250 ľudí. Množstvo usporiadateľov bude závisieť aj od počtu divákov na tribúnach.

Organizátori hlásia, že šampionát je pripravený. Druhý zľava prezident SZMF Peter Králik.
Organizátori hlásia, že šampionát je pripravený. Druhý zľava prezident SZMF Peter Králik. (Autor: TASR)

Majstrovstvá Európy sa mali pôvodne konať v roku 2020, ale kvôli pandémii boli preložené. Dokonca dvakrát. Neobávali ste sa, že Slovensko o ne príde?

Nešťastná covidová situácia zasiahla celý svet, nebol to problém len u nás. Predstavitelia Európskej federácie malého futbalu EMF vnímali túto situáciu a som veľmi rád, že nám dali dôveru v roku 2021 a následne aj v roku 2022. Aj oni považujú toto podujatie za dôležité. Verím, že ich nesklameme.  

V súčasnosti dochádza k nárastu cien a energií. Zvýšil dvojročný odklad finančnú náročnosť turnaja?

Jednoznačne. Je to vec, s ktorou sme sa museli vyrovnať a stále sa vyrovnávame. Steel aréna od nás požaduje sumu, ktorá je o niekoľko desiatok percent vyššia, takže to nie je úplne jednoduché. Odložiť šampionát v roku 2021 bolo veľmi ťažké rozhodnutie.

Prišlo v čase, kedy nebol zásadný problém s covidom, avšak situácia sa zhoršovala a čísla naznačovali, že v novembri bude celé východné Slovensko čierne. Hráči a národné zväzy príliš nerozumeli tomu, prečo sme sa tak rozhodli, ale EMF to považovala za rozumné. 

Napriek tomu, že ceny sa zdvihli, mesto Košice i ďalší partneri pri nás zotrvali a pribudli niektorí ďalší. Vďaka tomu sa podujatie môže uskutočniť. Verím, že nám výrazne pomôžu aj diváci. Ich podporu budeme potrebovať.

Šampionát sa uskutoční v Steel aréne. Prečo ste si vybrali toto miesto?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Malý futbal»Radšej Steel aréna než centrum mesta. Zažili, že autá plávali vo vode