Maldini prepisoval v aténskom finále historické štatistiky

SITA|24. máj 2007 o 13:09

ATÉNY 24. mája (SITA) - Obranca talianskeho veľkoklubu AC Miláno Paolo Maldini nastúpil v stredu v základnej zostave svojho tímu vo finále futbalovej Ligy majstrov 2006/07 v Aténach v súboji proti FC ...

ATÉNY 24. mája (SITA) - Obranca talianskeho veľkoklubu AC Miláno Paolo Maldini nastúpil v stredu v základnej zostave svojho tímu vo finále futbalovej Ligy majstrov 2006/07 v Aténach v súboji proti FC Liverpool a napokon sa po víťazstve 2:1 tešil zo zisku už svojej piatej trofeje v tejto súťaži. Keďže pre 38-ročného stopéra "rossoneri" to bola už ôsma aktívna účasť vo finále najprestížnejšej klubovej futbalovej súťaže na svete, vyrovnal tým zároveň historický rekord legendárneho Francisca "Paca" Genta z Realu Madrid. Ten si finálové účasti pravidelne pripisoval v 50., resp. 60. rokoch 20. storočia vo vtedajšom Európskom pohári majstrov (EPM). V počte titulov v Lige majstrov je naďalej prvý práve Gento, ktorý má vo vitríne šesť trofejí. Rovnako päť prvenstiev v LM získali okrem Maldiniho aj Gentovi spoluhráči Alfrédo di Stefáno a José María Zárraga.

Paolo Maldini sa zároveň vo veku 38 rokov a 331 dní stal najstarším hráčom, ktorý sa vo finále Ligy majstrov objavil na trávniku. Vôbec najstarším futbalistom, ktorý dvíhal nad hlavu pohár za víťazstvo v LM, bol v roku 1983 náhradný gólman Juventusu Turín Dino Zoff - mal vtedy 41 rokov a 86 dní.

Maldiniho prvé finále sa datuje ešte do roku 1989 (ešte stále EPM), keď slávil víťazstvo 4:0 nad Steauou Bukurešť. Ďalší pamätný triumf 4:0, ale nad FC Barcelona v Aténach, sa viaže k roku 1994, pričom pre elegantného Taliana bol štvrtým finále v poradí. Pred dvoma rokmi v Istanbule sa už veterán Maldini vo svojej siedmej finálovej účasti dočkal gólu, ale AC Miláno po gólovej prestrelke podľahlo Liverpoolu po strelách zo značky pokutového kopu. Tridsaťosemročný rodák z Milána sa zásluhou tohto presného zásahu stal zároveň najstarším finálovým strelcom, ktorý rozvlnil súperovu sieť. Brankár FC Barcelona Antonio Ramallets bol pri svojom góle vo finále v roku 1961 síce starší, dosiahol ho však do vlastnej siete.

Okrem týchto míľnikov sa Maldini stal len druhým hráčom v novodobej ére Ligy majstrov (od roku 1993), ktorý ako kapitán priviedol svojich spoluhráčov k dvom triumfom v tejto súťaži. Predtým to dokázal len Fernando Hierro s Realom Madrid (1998 a 2002). V celkovej histórii EPM a LM je v tomto ukazovateli najlepší legendárny Franz Beckenbauer, ktorý s kapitánskou páskou na rukáve dvíhal "ušatú trofej" trikrát v drese Bayernu Mníchov (1974, 1975 a 1976).

Celkový súčet finálových duelov EPM resp. LM vo futbalovej rodine Maldiniovcov je desať. K ôsmim účastiam Paola pridal ďalšie dve jeho otec Cesare. V roku 1963 pohár získal po víťazstve nad Benficou Lisabon (2:1), v roku 1958 sa musel vo finále vedno so spoluhráčmi skloniť pred Realom Madrid (2:3 po predĺž.).


Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Maldini prepisoval v aténskom finále historické štatistiky