Super-G vo Wengene poznačila vážna nehoda. Hviezdneho lyžiara musel odniesť vrtuľník

Alexisa Pinturaulta musela odniesť helikoptéra
Alexisa Pinturaulta musela odniesť helikoptéra (Autor: Eurosport France / X)
TASR, SITA|12. jan 2024 o 14:49

Víťazstvo dosiahol Cyprien Sarrazin.

Svetový pohár vo Wengene - super-G mužov

1.

Cyprien Sarrazin

Francúzsko

1:47,75 min

2.

Marco Odermatt

Švajčiarsko

+ 0,58 s

3.

Aleksander Aamodt Kilde

Nórsko

+1,00

4.

Dominik Paris

Taliansko

+1,06

5.

Guglielmo Bosca

Taliansko

+1,16

6.

Stefan Babinsky

Rakúsko

+1,28

WENGEN. Francúzsky lyžiar Cyprien Sarrazin triumfoval v piatkovom super-G Svetového pohára vo švajčiarskom Wengene.

Na slávnej zjazdovke Lauberhorn predstihol o 58 stotín sekundy domáceho zjazdára a lídra celkového poradia i disciplíny Marca Odermatta, na tretej priečke skončil Nór Aleksander Aamodt Kilde (+1,00).

Dvadsaťdeväťročný Sarrazin dosiahol tretie víťazstvo vo SP a prvýkrát sa tešil v superobrovskom slalome, dosiahol zároveň aj prvé pódium v tejto disciplíne.

V treťom super-G sezóny mu vyšiel už úvod, keď zvládol Hundschopf najrýchlejšie zo všetkých pretekárov. Agresívne a čisto prešiel "Kernen-S", aj keď sa pred nájazdom dotkol ochrannej siete.

Francúzsky lyžiar Cyprien Sarrazin
Francúzsky lyžiar Cyprien Sarrazin (Autor: TASR/AP)

Náskok postupne navyšoval, vyšli mu technické pasáže a na Silberhornsprung už mal náskok 2,50 sekundy pred dovtedajším lídrom Kanaďanom Jeffreyom Readom. Francúz bol v cieli rýchlejší o viac ako tri sekundy.

Najväčší favorit a víťaz skráteného zjazdu Odermatt už od prvého medzičasu strácal a napriek zvládnutej záverečnej technickej pasáži s obávaným cieľovým esíčkom stratil na Francúza 58 stotín sekundy. Kilde skončil rovnako ako vo štvrtok tretí.

Preteky poznačil ťažký pád Francúza Alexisa Pinturaulta s číslom 5, ktorého vrtuľník transportoval do nemocnice.

VIDEO: Pád Pinturaulta

Pinturault si počas skoku Silberhorn "sadol" na lyže, tie mu napokon "vypli" a po päťdesiatich metroch sa kĺzal na snehu a zastavil.

Organizátori okamžite prerušili preteky a zaistili, aby športovca počas čakania na helikoptéru udržiavali v teple. Vzdušnou cestou následne zamieril do nemocnice. Preteky pokračovali po približne 25-minútovej pauze.

Vo štvrtok finišoval deviaty v skrátenom zjazde vo Wengene. Doteraz sa rýchlostným disciplínam venoval iba okrajovo, no rozhodol sa nejazdiť slalom a namiesto toho súťaží v super-G aj zjazde.

V SP dosiahol 34 víťazstiev vrátane jedného v super-G, v tejto disciplíne vlani získal bronz na majstrovstvách sveta - doma v Courcheveli.

Vo Wengene sa súťažilo v super-G iba štyrikrát, vlani vyhral Kilde. Pred dvoma rokmi bol najlepší Odermatt a v roku 1994 Luxemburčan Marc Girardelli.

Vo švajčiarskom stredisku sa v sobotu pôjde klasický zjazd (12.30 h) a v nedeľu slalom (10.15 a 13.15).

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Super-G vo Wengene poznačila vážna nehoda. Hviezdneho lyžiara musel odniesť vrtuľník