Konkurentom nadelil sekundu. Marco Odermatt pokračuje v suverénnych výkonoch

Marco Odermatt
Marco Odermatt (Autor: TASR/AP)
TASR|18. dec 2023 o 14:47

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní - Alta Badia (Taliansko)

Muži - obrovský slalom, 1+2. kolo:

1.

Marco Odermatt

Švajčiarsko

2:28,14 min

2.

Marco Schwarz

Rakúsko

+ 1,05 s

3.

Žan Kranjec

Slovinsko

+ 1,22 s

4.

Filip Zubčič

Chorvátsko

+ 1,36 s

5.

Alexis Pinturault

Francúzsko

+ 2,37 s

6.

Atle Lie McGrath

Nórsko

+ 2,61 s

40.

Andreas Žampa

Slovensko

nepostúpil

-

Adam Žampa

Slovensko

nepostúpil

ALTA BADIA. Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt vyhral aj tretí obrovský slalom prebiehajúcej sezóny Svetového pohára.

V talianskej Alta Badii si suverénnym spôsobom zopakoval triumf z nedele a upevnil si post lídra celkovej klasifikácie seriálu i poradia v disciplíne.

Druhému v poradí Marcovi Schwarzovi z Rakúska nadelil 1,05 sekundy, tretí skončil rovnako ako deň predtým Slovinec Žan Kranjec (+1,22).

Odermatt si už v prvom kole počínal suverénne, keď so štartovým číslom jedna po rytmickej jazde s minimom chýb stanovil čas, ku ktorému sa jeho konkurenti nedokázali dostatočne priblížiť.

Pred Chorvátom Filipom Zubčičom viedol výrazne o 87 stotín a v druhom kole svoj náskok na čele ešte navýšil.

Obhajca veľkého i malého glóbusu tak potvrdil úlohu topfavorita a dosiahol svoje 27. víťazstvo v SP v kariére a sedemnáste v obrovskom slalome.

"Som šťastný. Boli to pre mňa úžasné dni v Dolomitoch," citovala agentúra DPA Odermatta, ktorý natiahol víťaznú šnúru v obrákoch na číslo šesť a pred Schwarzom má na čele SP náskok 92 bodov. Zubčič klesol po druhom kole tesne mimo pódia na štvrtú pozíciu.

Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt
Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt (Autor: TASR/AP)

Slovenskí lyžiari Adam a Andreas Žampovci sa ani v pondelok do druhého kola nedostali. Andreas Žampa so štartovým číslom 44 urobil v prvom chybu hneď v tretej bránke a už vo vrchnej časti trate nabral výraznú stratu.

Napriek zrýchleniu to nedokázal úplne napraviť ani v spodnej pasáži a už po dojazde do cieľa figuroval tesne za postupovou tridsiatkou.

Napokon obsadil 40. miesto so stratou 5,26 s na Odermatta. Na postup mu chýbalo 62 stotín. Jeho brat Adam so 48-kou prvé kolo nedokončil, keď sa nedostal ani na prvý medzičas, dostal sa do záklonu a vypadol.

"V hornej časti trate som sa neskutočne trápil. Musel som balansovať, v bránach som bol neskoro. Na strmej časti som sa upokojil. Nešiel som do toho stopercentne, snažil som sa udržať si líniu. Podarilo sa mi to a bol som tam aj celkom rýchly.

Mrzí ma, že hore som stratil zhruba sekundu na chlapcov okolo mňa. V hornej časti je sneh úplne iný, myslel som si, že to bude dobré. Celkovo je však výsledok zlý," zhodnotil svoj výkon Andreas Žampa pre JOJ Šport.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Konkurentom nadelil sekundu. Marco Odermatt pokračuje v suverénnych výkonoch