Mladý lyžiar je nadšený. Braathena sa chce popýtať otázky z pozadia lyžovania

Andrej Barnáš.
Andrej Barnáš. (Autor: Instagram/Andrej Barnáš)
Nikola Baďová|15. aug 2024 o 16:00

Lyžiarsky vyrastal v Tatranskej Lomnici.

BRATISLAVA. Za posledný rok sa v jeho lyžiarskej kariére veľa zmenilo. 

Sedemnásťročný Andrej Barnáš najprv vyhral bronzovú medailu v super-G na olympijských hrách mládeže v Kórei. Stal sa iba druhým slovenským lyžiarom, ktorému sa to podarilo. 

Petra Vlhová získala zlato v Innsbrucku 2012. 

A na novú sezónu sa už pripravuje v spoločnosti bratov Žampovcov, ktorí si ho zobrali pod ochranné krídla. 

Možnosť majú, tak pomôžu

Barnáš sa v minulosti niekoľkokrát predstavil na pretekoch, ktoré bratia organizujú. 

„Dvakrát sa mi podarilo Žampa Cup vyhrať a raz som vyhral aj celkové hodnotenie. Prvýkrát som ho vyhral, keď som bol v kategórii predžiakov (12 – 13 rokov) a druhýkrát v čase, keď som prestúpil do juniorskej kategórie. 

Vtedy sa mi podarilo v úvodzovkách vyhrať aj kontrakt so značkou lyží Salomon,“ uviedol v rozhovore pre Sportnet. 

Firma ponúkla Barnášovi trojročnú zmluvu. 

„To je náš cieľ, prečo robíme preteky Žampa Cupu. Chceme, aby po nás bol i niekto ďalší. Máme tú možnosť pomôcť. Lyžovanie zaznamenalo na Slovensku boom a chceme, aby boli i ďalší športovci vo Svetovom pohári. 

Andrej je víťaz Žampa Cupu a jazdí aj na tej istej značke ako my. Pomáhame mu. Jeden z našich partnerov sa ho rozhodol podporiť. Tým pádom môže s nami absolvovať sústredenie na Novom Zélande a dúfame, že ho to posunie ďalej. 

Vekovo je ešte junior a vie spraviť krásne výsledky. Dokázal to aj na mládežníckej olympiáde v Južnej Kórei. Teší nás, že sme štyria,“ prezradil prostredný z bratov Žampovcov Andreas. 

Chcú nakopnúť jeho kariéru

Skúsení lyžiari pomohli zohnať mladému reprezentantovi sponzora, aby mohol dlhú cestu absolvovať.

„Spoločne s bratmi sme urobili program pre mladých športovcov. Tí, ktorí majú záujem, mohli ísť s nami na sústredenie na Nový Zéland. Od nášho dobrého hlavného sponzora SanaClis sa nám podarilo získať financie, aby mohol ísť s nami. 

Pre mladého lyžiara a jeho rodičov je to obrovská úľava. Verím, že to nakopne aj jeho kariéru a za pár rokov ho uvidíme vo Svetovom pohári. Je tu generácia mladých lyžiarov, ktorí na to majú. 

Keď budú mať podmienky a aj my im odovzdávame skúsenosti, tak sa môžu presadiť. Držíme im palce, ale ešte ich zopár rokov plánujeme trápiť,“ vysvetlil Adam Žampa. 

Zaujímajú ho elitní lyžiari

„Andreas mi navrhol túto možnosť po posledných pretekoch v sezóne. Pomohol mi to zrealizovať. Aktívne sme to riešili a nakoniec to vyšlo. Som veľmi rád, že boli ochotní mi pomôcť v takej miere. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Mladý lyžiar je nadšený. Braathena sa chce popýtať otázky z pozadia lyžovania