Vyhadzovali ho, plakal. Kariéru končí ziskom pohára a ide hrať za rodnú dedinu

Lukasz Piszczek vyhral za Dortmund dvakrát Bundesligu a získal dva pohára.
Lukasz Piszczek vyhral za Dortmund dvakrát Bundesligu a získal dva pohára. (Autor: TASR / AP)
Ivan Mriška|14. máj 2021 o 12:12

Dortmund zdolal Lipsko 4:1.

DORTMUND, BRATISLAVA. Behal ako blázon a nepustil za seba nikoho. Hral na svetovej úrovni a výraznou mierou pomohol Dortmundu k zisku Nemeckého pohára.

Takéto superlatívy píšu nemecké médiá o 66-násobnom poľskom reprezentantovi Lukaszovi Piszczekovi, ktorý vo štvrtok získal svoju poslednú trofej.

Už pred časom totiž informoval, že toto je jeho posledná sezóna v profesionálnom futbale.

Piszczek: Čas na plač

Preberanie pohára bolo preto pre neho poriadne emotívne. „Tento moment si budem pamätať do konca života,“ dojato povedal Piszczek pre sport.pl.

Spoluhráči ho po záverečnom hvizde vyhadzovali do vzduchu, čím mu prejavili veľkú úctu. On sa rozplakal. „Prišiel môj čas. Čas na zamyslenie a plač,“ napísal na Instagrame.

Futbaloví experti dali 35-ročnému veteránovi po finále najvyššie známky.

„Starý muž končí profesionálnu kariéru trofejou. Vo finále Nemeckého pohára hral siedmy raz a výraznou mierou prispel k tomu, že Borussia tretíkrát vyhrala. Fanúšikom bude určite chýbať,“ napísal Sport1.de.

„Je ťažké uveriť, že chce ukončiť svoju kariéru v takejto forme. Možno by sa ho ešte dalo presvedčiť,“ špekuluje portál ruhr24.de.

Chce si zahrať s priateľmi

Ikone Dortmundu v lete vyprší zmluva a Poliak prezradil, že ju predlžovať nebude. Vráti sa domov do svojho materského klubu LKS Goczalkowice Zdrój, kde bude hrať len pre zábavu.

Tím z poľskej dediny s niečo cez šesťtisíc obyvateľmi aktuálne pôsobí v tretej lige skupina 3, čo je v Poľsku štvrtá najvyššia klubová súťaž.

„Svoje plány som o rok posunul a teraz ich už určite dodržím. Chcem si zahrať s priateľmi z rodného klubu a starať sa o mládežnícku akadémiu, ktorú sme rozbehli v roku 2019,“ prezradil oficiálnemu webu Borussie Dortmund.

Lukasz Piszczek v popredí s Marcom Reusom a trofejou.
Lukasz Piszczek v popredí s Marcom Reusom a trofejou. (Autor: TASR / AP)

Viceprezidentom v LKS Goczalkowice Zdrój je jeho otec, pôsobí tam aj jeho brat. „Už sme sa dohodli na zmluve,“ smial sa.

„Ale nie. S profesionálnym futbalom to tam nemá nič spoločné. Budem sa len udržiavať vo forme,“ dodal.

Dva tituly a poháre

Piszczek opustí Dortmund s dvoma bundesligovými titulmi, dvoma Nemeckými pohármi a dvoma Superpohármi.

„Vyrastal som v Goczalkowice Zdrój a tam som sa vypracoval na muža, ktorým som dnes. Chcem preto tímu a fanúšikom vrátiť, čo do mňa dali,“ vysvetlil.

V roku 2017 jeho rodná dedina postúpila zo štvrtej do tretej ligy. Kamery vtedy na jednom zo sústredení poľskej reprezentácie zachytili, ako Piszczek na telefóne naživo sleduje zápas materského tímu.

„V sobotu oslávil zisk Nemeckého pohára s Dortmundom a v nedeľu prišiel spolu s bratom Adamom zapíjať postup svojej rodnej dediny do tretej ligy,“ písali vtedy o ňom poľské médiá.

Napriek tomu, že je svetovou hviezdou, neraz sa objavil na tribúne svojho materského tímu. „Nikdy som na nich nezabudol. Teraz im všetko splatím,“ uzavrel.

Lukasz Piszczek

obranca

Narodený: 3. júna 1985 (35 rokov)


Juniorskú kariéru odštartoval v LKS Goczałkowice Zdrój. Poľskú najvyššiu súťaž hral za Gwarek Zabrze, odkiaľ v roku 2004 prestúpil do bundesligového klubu Hertha Berlín. Tri sezóny ešte hosťoval v Zaglebie Lubin, aby v roku 2010 spravil najväčší prestup kariéry do Borussie Dortmund. V tomto klube sa stal legendou, odohral v ňom 263 zápasov a strelil v nich 16 gólov. V Lige majstrov hral deväť sezón, no nikdy ju nevyhral. Dvakrát však získal titul v Bundeslige, dvakrát triumfoval v Nemeckom pohár a Superpohári.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Bundesliga»Vyhadzovali ho, plakal. Kariéru končí ziskom pohára a ide hrať za rodnú dedinu