Slovákov čaká prvýkrát malá Tour de France. Je to pre nás veľká šanca, vraví Kubiš

Lukáš Kubiš.
Lukáš Kubiš. (Autor: SITA)
Miloslav Šebela|22. jún 2021 o 08:00

Slovenský tím sa kvalifikoval na Tour de l'Avenir.

BRATISLAVA. Prvotná myšlienka bola dať šancu cyklistom z východného bloku súťažiť na podobných pretekoch ako je Tour de France.

Počet etáp bol menší a kilometrov v nich bolo menej, ale o pár dní na rovnakých cestách bojovali profesionáli o žltý dres. V roku 1961 vznikli preteky Tour de l’Avenir. 

Rokmi sa však z pretekov, ktoré vznikli pre poloprofesionálov a amatérov, stala najprestížnejšia súťaž nádejí. Od roku 2007 môžu na malej Tour jazdiť len pretekári do 23 rokov.

Medzi víťazmi sú Bernal, Pogačar aj Quintana

A súťažia na nej len reprezentačné tímy. Sú to etapové majstrovstvá cyklistických nádejí a manažéri tieto preteky veľmi detailne sledujú. Medzi poslednými desiatimi víťazmi sú výnimočné talenty ako Egan Bernal, Tadej Pogačar, Nairo Quintana, Miguel Angel Lopez či David Gaudu. 

Prvýkrát v histórii sa na malej Tour prestaví tento rok aj slovenská reprezentácia. Miestenku si vybojovali Slováci výsledkami na Pretekoch mieru do 23 rokov vďaka 3. priečke Lukáša Kubiša v poslednej etape prestížnych pretekoch. Navyše získali tri miestenky na majstrovstvá sveta v tejto vekovej kategórii.  

„Musím povedať, že túto miestenku som nevyjazdil ja, ale vybojovali sme ju ako tím spoločne so všetkými chalanmi. Pre reprezentáciu je to veľká vec. Je to ako Tour de France do 23 rokov. Preteky organizuje rovnaká spoločnosť ako pripravuje veľkú Tour. Je to pre nás veľká vec,“ hovoril Lukáš Kubiš. 

Príležitosť predať sa 

Tour de l’Avenir sa budú konať od 13. do 22. augusta. Preteky majú prológ a 9 etáp. Z nich 3 sú šprintérske a dve kopcovité. V nich by sa mohol slovenský tím pokúsiť o nejaký výsledok. 

Najväčšie šance má práve Kubiš, ktorý sa profiluje ako šprintér. V tomto roku už na klasike vo Valónsku v konkurencii WorldTour tímov vybojoval 11. priečku. Zo slovenského šampionátu má dve bronzové medaily. 

Tour de l´Avenir je však pre Slovákov jedinečná šanca. Takú nemal v minulosti ani Peter Sagan. S veľkou pravdepodobnosťou, ak by na malej Tour štartoval, mohol zaujať veľké tímy. 

„Bude to príležitosť ukázať sa. Tí cyklisti, ktorí sa na týchto pretekoch dobre ukážu, hneď idú aj do tímov WorldTour. Pre mňa je veľká česť, že tam budem môcť štartovať. Chcel by som tam urobiť veľký výsledok. Urobím pre to všetko,“ vraví 21-ročný Kubiš. 

Malá Tour však cyklistov preverí aj v náročných stúpaniach. V rámci posledných troch etáp sú aj známe stúpania Grand Colombier, Col du Glandon či Col de l’Iseran.

Posledná etapa má pri dĺžke 154 km celkové prevýšenie až 4200 metrov. Etapa s takýmito parametrami by aj na Tour patrila k najnáročnejším. 

Rovnako ako na veľkej Tour sa bojuje o žltý dres pre lídra pretekov, o zelený dres v bodovacej súťaži či bodkovaný pre najlepšieho vrchára. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Slovákov čaká prvýkrát malá Tour de France. Je to pre nás veľká šanca, vraví Kubiš