Sagana na olympiáde nahradí talent s výbornou sezónou. Teším sa, hovorí

Lukáš Kubiš na pretekoch Okolo Slovenska 2020.
Lukáš Kubiš na pretekoch Okolo Slovenska 2020. (Autor: SITA)
Miroslav Kováčik|13. júl 2021 o 12:20

V Tokiu zažije svoju olympijskú premiéru.

BRATISLAVA. Mala to byť pre neho tretia olympiáda.

Podobne ako v Londýne 2012 sa mal slovenský cyklista Peter Sagan predstaviť v cestných pretekoch s hromadným štartom (v Riu de Janeiro 2016 štartoval v horskej cyklistike, pozn. red.), ale napokon je všetko inak. 

Pre zranenie, ktoré utrpel po páde v tretej etape 108. ročníka Tour de France, sa na olympijských hrách nepredstaví. Trojnásobného svetového šampióna nahradí v Tokiu 21-ročný Lukáš Kubiš z Dukly Banská Bystrica. 

"Som veľmi šťastný za túto šancu, že budem môcť reprezentovať Slovensko na olympijských hrách. Na druhej strane ma mrzí, za akých okolností sa to udialo.

Samozrejme, Petrovi prajem skoré uzdravenie. O to viac budem bojovať aj za neho, aby som dosiahol kvalitný výsledok a všetci boli spokojní," povedal Kubiš.

O olympiáde hovoril už v zime

Dodatočná nominácia rodáka zo Zvolena nie je prekvapením. Kubiš zažíva výbornú sezónu, ktorú možno označiť za životnú. Dosiahol niekoľko kvalitných výsledkov, vrátane dvoch pódiových umiestnení na národnom šampionáte.

Dokonca sa v silnej konkurencii bratov Saganovcov nebál hovoriť ani o smelých ambíciách získať jednu z dvoch miesteniek pre olympijské hry.

"Od zimy som hovoril, že urobím všetko pre to, aby som sa dostal do Tokia a som rád, že to vyšlo. Áno, je to doposiaľ moja najlepšia sezóna, ale verím, že to nie je životná forma celej mojej kariéry," uviedol. 

Preteká sa viac ako v predošlých sezónach

V aktuálnej sezóne sa Lukáš Kubiš konfrontoval aj s pretekármi tímov najvyššej kategórie World Tour. A nestratil sa.

Na belgickej klasike vo Valónsku skončil jedenásty a tiež sa predstavil na etapových pretekoch Okolo Slovinska, kde štartoval aj hviezdny Tadej Pogačar. V poradí mladých jazdcov obsadil solídne 14. miesto. 

Svoj potenciál ukázal aj vlani, keď sa suverénnym spôsobom stal majstrom Slovenska do 23 rokov. Vyhral po sólovom útoku a skupinu prenasledovateľov nechal za sebou o viac ako minútu a pol.

Hoci v cyklistickom svete má najväčší cveng Tour de France, olympijské hry sú Kubiša najväčším športovým sviatkom. Aby sa na ne dostal musel oproti minulým sezónam urobiť aj isté zmeny.  

"V porovnaní s predošlými rokmi súťažím oveľa viac. Dnes mám toľko súťažných dní ako za celú minulú sezónu. Aj na sebe vidím, že preteky má posúvajú ďalej oveľa viac ako tréningy a dokážem sa zlepšovať," priznal Kubiš. 

Prezradil aj svoje ambície 

Naposledy sa Kubiš súťažne predstavil na slovenských pretekoch V4 v Novej Bani. Dokázal sa udržať s viacerými kvalitnými cyklistami a v záverečnom šprinte ho len centimetre delili od pódia. Skončil na štvrtom mieste. 

Na olympijských hrách sa predstaví nielen v pretekoch s hromadným štartom, ale v časovke vyzve aj špecialistov na súboj proti chronometru. 

V rozhovore prezradil aj svoje ambície pri olympijskej premiére. 

"Budú to veľmi ťažké preteky, keďže trať je kopcovitá. Samozrejme bol by som rád, keby som skončil okolo 50. miesta. 

Neskôr budem štartovať aj v časovke jednotlivcov, kde by som sa chcel prebojovať aspoň do najlepšej tridsiatky. Dúfam, že budem mať dobrú formu, všetko si sadne a bude aj dobrý výsledok," dodal Kubiš.

Olympijská trať v Tokiu skôr favorizuje vrchárov.

Cyklistov čaká výstup na úbočie ikonickej japonskej hory Fudži. A hoci sa nepôjde na najvyšší bod, ale len do výšky 1451 metrov, bude to náročné a dlhé stúpanie (dĺžka 14 km a priemerný sklon šesť percent).

Oveľa náročnejšie stúpanie však čaká pretekárov v druhej polovici – priesmyk Mikuni (6,5 km a priemerný sklon 10,5 percenta).

Celkovo je trať riadne kopcovitá, stúpania sú dlhšie a strmé. Celkové prevýšenie je 4865 metrov. Olympijské preteky sú na programe 24. júla.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Sagana na olympiáde nahradí talent s výbornou sezónou. Teším sa, hovorí