Magoni je stratég, ale teraz prestrelil (komentár)

Juraj Berzedi|25. mar 2021 o 12:30

Talian pichol svojím ostrým jazykom.

Fanúšikovia sa tešia zrejme z najväčšieho individuálneho úspechu slovenského športovca v histórii. Petra Vlhová získala veľký glóbus za prvenstvo vo Svetovom pohári.

V utorok na Bratislavskom hrade sedela na tlačovej konferencii vedľa svojej rodiny a odpovedala na otázky novinárov. Všetci boli uvoľnení a nadšení. 

Bola z nich cítiť vzájomná symbióza. Pri odpovediach sa často zahľadeli do očí. Mali v nich iskričky. Prežívali blaženosť. Dosiahli veľký cieľ.

Oni najlepšie vedia, aká drina, odriekanie či pracovitosť sa za ním skrýva. A tiež peniaze, kopa peňazí. Keď sa však pozerali na krištáľový glóbus, povedali si: stálo to za to.

Veľké oslavy, hoci len v kruhu najbližších, a hrejivý vnútorný pocit však onedlho vystriedal šok. Tréner Livio Magoni pre taliansky denník Corriere della Sera rozprával o tom, že Vlhová nemá v DNA, aby sa už zlepšovala a svoju zverenku prirovnal k žehličke.

Magoni je stratég, ktorý sám o sebe tvrdí, že je nevyspytateľný. V rozhovoroch sa vždy snaží zanechať nejaký skrytý odkaz. A málokedy si dáva servítku pred ústa.

Livio Magoni počas Svetového pohára v Záhrebe.
Livio Magoni počas Svetového pohára v Záhrebe. (Autor: Jozef Jakubčo)

Zrejme aj teraz chcel povedať: v poriadku, dosiahli sme čosi veľké, ale ešte nie je koniec. Stále viem, že Petra má na viac. Musím z nej dostať maximum. Chcem ju vyburcovať, nech nezaspí na vavrínoch. Za každú cenu. A čo, keď naložím aj jej blízkym? Je mi to jedno.

Možno takto nejako uvažoval taliansky tréner. Jeho vzťah s novinármi je veľmi otvorený. Až tak, že do spoločnej komunikácie im posiela rôzne zákulisné informácie.

V minulej sezóne im dokonca poslal röntgen Vlhovej zraneného kolena. A to už bolo cez čiaru. Športovci vedia, že niektoré veci ostávajú v kabíne a nevynášajú sa na verejnosť.

Magoni zašiel ešte ďalej. A to v čase, keď jeho zverenka dosiahla najväčší úspech v kariére.

Keď sa tešila so svojimi najbližšími, taliansky kouč pichol svojím ostrým jazykom opäť. A zrazu sa zaslúžená pozornosť od slovenskej lyžiarky obrátila na neho. Na jeho ego.

Načasovanie bolo absolútne zlé. Možno si je až príliš istý tým, že je pre Vlhovú jediná správna voľba. Možno zabúda, že aj Vlhová ho dostala ako trénera opäť na vrchol.


Autor

Načasovanie bolo absolútne zlé. Možno si je až príliš istý tým, že je pre Vlhovú jedinou správnou voľbou. Možno zabúda, že aj Vlhová ho dostala ako trénera opäť na vrchol.

Pracovitosť, oduševnenie a lásku k lyžovaniu mu nemožno odoprieť. Ale niekedy musí voliť aj vhodné slová. Áno, je to hráč, ale teraz prestrelil. A to veľmi.

Možno až tak, že jeho spojenie s Vlhovou môže dostať fatálne trhliny. Také, ktoré sa už nebudú môcť dať zlepiť jedným - prepáč.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Magoni je stratég, ale teraz prestrelil (komentár)