Bláznivý večer v Kodani. Manchester poslal do kolien zázračný tínedžer

Roony Bardghji z FC Kodaň oslavuje gól, ktorý strelil Mancjesteru United.
Roony Bardghji z FC Kodaň oslavuje gól, ktorý strelil Mancjesteru United. (Autor: TASR/AP)
Boris Vanya|9. nov 2023 o 02:28

United sú bez formy a majú problém.

KODAŇ. Jedna červená karta, dve penalty, sedem gólov, 118 minút hry a nezabudnuteľný zápas pre 17-ročného mladíka. To sú čísla, ktoré charakterizovali bláznivý futbalový večer na štadióne Parken v Kodani. 

Domáci FC v zostave aj so slovenským stopérom Denisom Vavrom zdolal Manchester United v A-skupine Ligy majstrov 4:3 (2:2).

Dánsky majster má v tabuľke štyri body rovnako ako Galatasaray Istanbul, United sú s troma bodmi poslední, vedúci Bayern má 12 bodov a postup vo vrecku. 

Spočiatku to vyzeralo na pohodlný scenár pre anglický tím. Prvé dva góly strelil Dán Højlund, ale bol to Rasmus v drese United.

Jeho mladší brat Oscar sedel na kodanskej lavičke medzi náhradníkmi. Pri tom druhom nemal čisté svedomie ani Denis Vavro. Vedel o tom, chytal sa za hlavu.

Na polovici hostí odhlavičkoval loptu rovno ku kapitánovi Manchestru Fernandesovi a založil tak nechtiac gólový protiútok. Po polhodine viedli United 2:0, mali hru pod kontrolou a nič nenasvedčovalo, že sa niečo mohlo pokaziť. Ale stalo sa.

Litovský rozhodca Dotatas Rumšas ukazuje červenú kartu Marcusovi Rashfordovi.
Litovský rozhodca Dotatas Rumšas ukazuje červenú kartu Marcusovi Rashfordovi. (Autor: TASR/AP)

V 37. minúte Marcus Rashford prišliapol nohu Jelerta. Nebol to úmysel, skôr nešťastná náhoda, ale vyzeralo to veľmi škaredo.

Litovský rozhodca Rumšas si pozrel situáciu na videu a vytiahol z vrecka červenú kartu. Aj britský Daily Mail začal v online prenose zo zápasu šípiť problémy. 

Najmladší strelec do bránky United

Do prestávky bolo vyrovnané. Penalta po ruke Maguira bola prísna, ale arbiter si ju ani nepotreboval overiť na videu. V prvom polčase sa hralo o 13 minút dlhšie.

Zdržanie spôsobili zranenia, video, zásah záchranárov v hľadisku, fanúšikovia, ktorí zahádzali ihrisko rôznymi predmetmi, aj narušiteľ, ktorý vbehol na ihrisko s vlajkou a nápisom Zastavte zabíjanie detí v Gaze.

Aj po prestávke sa diali veci. V 66. minúte skákali na loptu padajúcu do šestnástky domácich Jelert, Vavro a Maguire. Ani jeden ju nezasiahol hlavou.

Odrazila sa od jednej a možno aj dvoch rúk a tentoraz prisúdilo video penaltu hosťom. Bruno Fernandes ju azda ani nemohol kopnúť lepšie.

Domáci sa však v presilovke ešte nadýchli k veľkému obratu. Najskôr zblízka vyrovnal Lerager a v 88. minúte prišla veľká chvíľa striedajúceho Roonyho Bardghjiho.

Tínedžer sa dostal v šestnástke k odrazenej lopte a hoci ho nikto neobťažoval, neunúval sa so spracovaním a z prvej ju poslal do bránky - 4:3.

Milovníci štatistík hneď vytiahli zaujímavý fakt - vo veku 17 rokov a 358 dní sa stal najmladším hráčom, ktorý skóroval v Lige majstrov proti Manchestru United. 

Kto je Roonyho Bardghji?

Strelec víťazného gólu sa zvyčajne predstavuje iba krstným menom.

Má sedemnásť a považujú ho jeden z najväčších futbalových talentov v Škandinávii. V hľadáčiku ho už majú európske veľkokluby ako Bayern Mníchov, FC Chelsea alebo Barcelona.

"Je to neopísateľný pocit," rozplýval sa pred kamerami televízie TV4. Narodil sa v Kuvajte sýrskym rodičom. Keď mal sedem, s mamou a mladším bratom sa presťahovali do Švédska. O päť rokov neskôr prišiel za nimi aj otec.

"Do roku 2011 bola Sýria krásne miesto na život, žila tu takmer celá naša rodina. Keď vypukla vojna, vedeli sme, že nepotrvá krátko. Z našich príbuzných už nezostal doma nik," vysvetľovala mama Rola v jednom z rozhovorov. 

Roony začal s futbalom v menších amatérskych kluboch a v štrnástich prišiel do tímu FC Malmö, kde ho zaradili rovno do tímu U19. V deň svojich pätnástich narodenín už podpisoval profesionálny kontrakt s FC Kodaň.

Dánsky klub mu údajne dal na privítanie peknú sumu peňazí a k tomu štedrý plat. Na tréningy ho spočiatku vozil otec. Cesta z Malmö do Kodane cez Öresundský most známy aj z populárnej krimisérie trvá len 35 minút. 

Radosť Roonyho Bardghjiho.
Radosť Roonyho Bardghjiho. (Autor: TASR/AP)

Pravidlá dánskej Superligy umožňujú mladým hráčom debutovať medzi seniormi, až keď dovŕšia 16 rokov. Tréner FC Kodaň Jess Thorup neotáľal a Roonyho poslal do zápasu šesť dní po narodeninovej oslave.

Už o desať dní neskôr dal tínedžer svoj premiérový gól a stal sa najmladším strelcom v histórii dánskej ligy.

Teraz poslal do kolien Manchester a Kodani dal postupovú nádej. Dánsky tím hrá ešte na ihrisku Bayernu Mníchov a v poslednom kole doma proti Galatasarayu. "Máme štyri body a pred sebou dva zápasy. Pokúsime sa aspoň jeden vyhrať," dodal Roony.

Ten Hag: Sezóna je dlhá

Tréner Manchesteru Erik Ten Hag sa posťažoval na nepriazeň rozhodcov a osudu.

"Musíme sa vyrovnať s mnohými rozhodnutiami, ktoré sú proti nám. Som si istý, že sa to zmení. Sezóna je dlhá," citovala Holanďana televízia Skysports.

"Hrali sme veľmi dobre, až do červenej karty pre Rashforda. Bol to veľmi prísny verdikt. Myslím si, že rozhodca si ním nebol istý, preto bežal k obrazovke," dodal.

Manchester United odohral v tejto sezóne 17 zápasov a viac než polovicu z nich prehral. Takú zlú bilanciu z prvých 17 zápasov mali "červení diabli" naposledy v sezóne 1973/74 keď vypadli z najvyššej súťaže.

"Nikto nenaznačuje, že United zopakujú túto nočnú moru - zatiaľ nie, no ich súčasná forma je ohromujúco zlá. Zakaždým, keď Kodaň vyvinula tlak, obrana United sa rozpadla," reagoval portál Skysports.

Tabuľka A-skupiny Ligy majstrov

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Bláznivý večer v Kodani. Manchester poslal do kolien zázračný tínedžer