Atléticu Madrid pomôže iba zázrak

Michael Lang z FC Bazilej rozhodol o triumfe nad Manchestrom.
Michael Lang z FC Bazilej rozhodol o triumfe nad Manchestrom. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|4. dec 2017 o 18:23

V utorok a stredu vrcholí základná fáza Ligy majstrov. Každý tím, ktorý postúpi do osemfinále, získa prémiu šesť miliónov eur.

BRATISLAVA. Zakladateľom klubu FC Barcelona nebol žiadny hrdý Katalánec, ale vtedy 22-ročný Švajčiar Hans Gamper. Do Barcelony šiel v roku 1898 iba navštíviť strýka, dlhšie sa tam zdržať neplánoval.

Liga majstrov

A-skupina: Manchester United - CSKA Moskva (vysiela Digi Sport 3), Benfica Lisabon - Bazilej

B-skupina: Celtic Glasgow - Anderlecht Brusel, Bayern Mníchov - Paríž St. Germain

C-skupina: Chelsea - Atlético Madrid (Digi 5), AS Rím - Karabach

D-skupina: Barcelona - Sporting Lisabon (Digi 4), Olympiakos Pireus - Juventus

V októbri 1899 umiestnil do novín inzerát, v ktorom hľadal nadšencov pre založenie futbalového klubu. O mesiac neskôr vznikla FC Barcelona.

Modrou a červenofialovou farbou sa Gamper inšpiroval vo švajčiarskom klube FC Bazilej, ktorý takisto pomáhal založiť ešte v roku 1893. Rovnako na inzerát.

Kým z FC Barcelona sa stal svetový gigant, ktorý päťkrát vyhral Ligu majstrov, FC Bazilej dominuje iba vo Švajčiarsku. Tamojšiu ligu vyhral osemkrát za sebou.

V tejto sezóne je však Bazilej, ktorému vášnivo drukuje aj tenista Roger Federer, blízko k úspechu v Lige majstrov. Pred dvoma týždňami prekvapil, keď doma zdolal slávny Manchester United 1:0 a zamotal tak situáciu v skupine A.

Prvý je stále Manchester s dvanástimi bodmi, o druhé miesto bojuje práve Bazilej na diaľku s CSKA Moskva. Obidva kluby majú po deväť bodov.

Vaclík hovorí o rozprávke

V utorok hrá Bazilej na pôde poslednej Benficy Lisabon, ktorá v tejto sezóne ešte nezískala ani bod a má skóre 1:12. V druhom zápase Manchester United privíta CSKA Moskva.

Bazilej potrebuje na istý postup dosiahnuť lepší alebo zhodný výsledok ako CSKA, má totiž lepšie vzájomné zápasy s Rusmi.

Môže sa stať, že Manchester, Bazilej a CSKA Moskva budú mať po poslednom kole dvanásť bodov a rozhodovať bude tabuľka vzájomných zápasov, resp. skóre z nich.

Aby United vypadli, museli by doma s CSKA prehrať 0:6, čo je krajne nepravdepodobné.

„Pekne sme to zamotali. Nahráva nám, že ani Manchester ešte nemá nič isté a musí proti CSKA hrať naplno. Je rozprávka, že v tejto spoločnosti môžeme reálne myslieť na osemfinále Ligy majstrov," vyhlásil pre sport.cz Tomáš Vaclík, český brankár v službách Bazileja.

Atlético potrebuje zázrak

Už istá postupujúca Chelsea privíta v C-skupine Atlético Madrid, ktoré na diaľku bojuje o postup s AS Rím.

Rimania majú pred Madridčanmi dvojbodový náskok a doma hrajú s azerbajdžanským Karabachom, ktorý je najslabším tímom skupiny. Takže Atléticu pomôže iba menší zázrak.

Z D-skupiny má istý postup jej víťaz FC Barcelona. Líder La Ligy privíta Sporting Lisabon, ktorý stále živí postupovú nádej.

Portugalský tím však musí vyhrať a dúfať, že sa to nepodarí Juventusu Turín, ktorý nastúpi na pôde Olympiakosu Pireus.

Pre talianskeho šampióna hrajú aj lepšie vzájomné zápasy so Sportingom.

B-skupina pozná už oboch postupujúcich, sú to klubové veľmoci Paríž St. Germain a Bayern Mníchov. O prvé miesto v tabuľke si to v šlágri utorka obaja rozdajú v Mníchove.

Za postup zo skupiny je prémia šesť miliónov eur.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Atléticu Madrid pomôže iba zázrak