Šachtar a Lyon sa v stredu pobijú o osemfinále Ligy majstrov, šancu má aj Plzeň

Hráči Olympique Lyon. Ilustračná fotografia.
Hráči Olympique Lyon. Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
TASR|11. dec 2018 o 14:09

Ukrajinský tím musí vyhrať, Lyonu stačí aj remíza.

BRATISLAVA. V stredajších zápasoch 6. kola skupinovej fázy futbalovej Ligy majstrov 2018/2019 sa rozhodne o poslednom osemfinalistovi i zostávajúcich dvoch účastníkoch 16-finále Európskej ligy UEFA.

V F-skupine sa v priamom súboji o postup do vyraďovačky LM stretnú Šachtar Doneck a Olympique Lyon. Ukrajinský šampión potrebuje zvíťaziť, francúzskemu tímu stačí aj remíza.

Zápas sa mal pôvodne hrať v Charkove, v meste ležiacom na severovýchode Ukrajiny však stále platí stanné právo. Európska futbalová únie (UEFA) tak duel presunula na štadión Dynama Kyjev - najväčšieho rivala Šachtaru.

Portugalský tréner Paulo Fonseca apeloval na fanúšikov, aby prišli povzbudiť svojich obľúbencov v čo najväčšom počte. "Všetkým nám je ľúto, že UEFA zmenila dejisko zápasu.

Spôsobilo to nepríjemnosti mnohým našim fanúšikom, ktorí boli pripravení cestovať do Charkova, kde väčšinou hrávame domáce stretnutia v európskych klubových súťažiach.

Teraz budú musieť merať oveľa dlhšiu cestu, no verím, že aj do Kyjeva na Olympijský štadión ich príde veľa a podporia mužstvo v kľúčovom zápase. Nemyslím si, že by im hrozilo nejaké nebezpečenstvo," povedal Fonseca pre klubový web.

Bayern proti Ajaxu o prvenstvo v skupine

V E-skupine majú už osemfinále vo vrecku Bayern Mníchov a Ajax Amsterdam. Ich vzájomný duel rozhodne o tom, kto postúpi z prvého miesta. Bayern má na čele tabuľky dvojbodový náskok a v amsterdamskej Aréne mu stačí uhrať remízu.

Na Ajax sa naladil víťazstvom 3:0 nad 1. FC Norimberg v bavorskom derby. "V Amsterdame nastúpime s jasným cieľom uhrať výsledok, ktorý nám zabezpečí prvenstvo v skupine a lepšiu pozíciu pred žrebom.

Nečaká nás nič jednoduché. Ajax už v prvom vzájomnom zápase potvrdil svoju silu. Má vo svojom strede veľa mladých talentovaných hráčov. Ak chceme uspieť, musíme podať lepší výkon ako v Mníchove," zdôraznil obranca Bayernu Niklas Süle.

Mandžukič je rozdielový hráč

V H-skupine majú už postup do osemfinále istý Juventus Turín a Manchester United. Juventusu zabezpečí prvenstvo v skupine akékoľvek víťazstvo na pôde Young Boys Bern alebo remíza či prehra anglického tímu vo Valencii.

Mario je hráč, ktorý aj keď nemá svoj deň, dokáže svojou fyzickou hrou pomôcť mužstvu.


Massimiliano Allegri, tréner Juventusu Turín

Juventus má formu. V šlágri Serie A zvíťazila nad Interom Miláno 1:0 gólom Maria Mandžukiča a na čele tabuľky má osembodový náskok pred Neapolom.

"Boli sme efektívni, v ofenzíve sme si počínali chladnokrvne. Vybojovali sme dôležité tri body, sme o ďalšie víťazstvo bližšie k dosiahnutiu nášho ligového cieľa," pochvaľoval si tréner Juventusu Massimiliano Allegri, ktorý osobitne vyzdvihol prínos Mandžukiča:

"Mario je hráč, ktorý aj keď nemá svoj deň, dokáže svojou fyzickou hrou pomôcť mužstvu. Často to býva ten rozdielový prvok."

Plzeň chystá odplatu

Už od 18.55 h bude bojovať Viktória Plzeň, v ktorej kádri figurujú traja slovenskí legionári Matúš Kozáčik, Patrik Hrošovský a Roman Procházka. Zverenci trénera Pavla Vrbu privítajú v G-skupine AS Rím.

Ich konkurent v boji o tretiu priečku CSKA Moskva sa predstaví na pôde Realu Madrid, ktorý je trojnásobný obhajca trofeje. Plzeň i CSKA majú zatiaľ na konte štyri body, no v prospech českého majstra hovoria lepšie vzájomné zápasy.

V Štruncovych sadoch remizovali 2:2, v ruskej metropole však zvíťazili 2:1 vďaka gólu Lukáša Hejdu, ktorému asistoval Hrošovský.

Plzeň bodovala naplno v troch súťažných zápasoch za sebou. Počas uplynulého víkendu triumfovala v Zlíne nad Fastavom 2:0. Hrdinom zápasu bol obranca Ján Kovařík, ktorý jeden gól dal a na ďalší prihral.

"Bol to pre nás ten správny stimul pred dôležitým zápasom proti AS Rím. Každá výhra, či už v Lige majstrov alebo v domácej súťaži, nám veľmi pomáha. Máme väčšie sebavedomie a verím, že to potvrdíme aj proti Rímu.

Aj keď to bude veľmi náročné. Súperovi máme čo odplácať, veď na Stadio Olimpico sme v úvodnom vzájomnom stretnutí utrpeli debakel 0:5. Musíme si dať pozor na kvalitnú ofenzívu Rimanov na čele s Edinom Džekom," uviedol Kovařik pre oficiálnu webovu stránku Plzne.

6. kolo skupinovej fázy Ligy majstrov - streda 12. decembra:

G-skupina

18.55 Viktoria Plzeň - AS Rím

18.55 Real Madrid - CSKA Moskva

E-skupina

21.00 Benfica Lisabon - AEK Atény

21.00 Ajax Amsterdam - Bayern Mníchov

F-skupina

21.00 Manchester City - TSG 1899 Hoffenheim

21.00 Šachtar Doneck - Olympique Lyon

H-skupina

21.00 FC Valencia - Manchester United

21.00 Young Boys Bern - Juventus Turín

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Šachtar a Lyon sa v stredu pobijú o osemfinále Ligy majstrov, šancu má aj Plzeň