Lendlovi chýbal iba Wimbledon, získal mu ho Murray

Ivan Lendl.
Ivan Lendl. (Autor: TASR/AP)
Ondrej Gajdoš|14. júl 2013 o 11:34

Ivanovi Lendlovi minulú nedeľu prvýkrát v živote tlieskali aj po finále najslávnejšieho tenisového turnaja.

Pre Anglicko to bola historická chvíľa: Andy Murray minulú nedeľu láme 77-ročné britské prekliatie a stáva sa domácim víťazom Wimbledonu.

Hneď ako premení mečbal proti svetovej jednotke Novakovi Djokovičovi, odhadzuje raketu a šiltovku a šplhá po tribúne medzi jasajúcimi divákmi k hŕstke svojich najbližších v lóži. Prvý, s kým sa zdraví, je jeho tréner Ivan Lendl. Napriek tmavým okuliarom je vidieť, že jeho povestný kamenný výraz v tvári sa zmenil na dojatie.

Bývalá svetová jednotka, československý rodák, čo nikdy nevyhral Wimbledon, sa podobne ako vo svojej hráčskej kariére rýchlo vyparil z dosahu novinárov. Ani dnes toho nenahovorí veľa. Zaňho hovoria výsledky.

Vrátil sa k tenisu

Lendla si tenisoví fanúšikovia pamätajú ako hráča s delovým forhendom, dobrým servisom i pohybom, solídnym jednoručným bekhendom. Známy bol jeho tvrdý tréning a príprava.

„Trénovať ma bavilo viac než hrať zápasy,“ vyhlásil raz. Tenisovým vzorom mu bol Rod Laver, ktorého považuje spolu s Rogerom Federerom za najlepšieho hráča histórie - každého vo svojej ére.

lendl0084181_res.jpg

V roku 1983 sa prvý raz stal svetovou jednotkou. Kariéru ukončil v roku 1994 pre bolesti chrbta a potom šestnásť rokov nebolo o ňom počuť. Venoval sa rodine s piatimi dcérami, hral golf.

Po päťdesiatke sa začal objavovať na turnajoch tenisových veteránov, od januára 2012 naštartoval spoluprácu s Murraym. Britský tenista bol dovtedy v troch grandslamových finále, ale nevedel urobiť posledný krok. Lendl ho to naučil.

„Desať rokov som vozil dcéry na golfové turnaje a keď mi ustúpili bolesti chrbta, znova som vzal raketu do ruky,“ priblížil Lendl svoj tenisový comeback. „Ale keby mi Andy nezavolal a neoslovil ma s ponukou, asi by som sa dodnes nevrátil.“

Lendl dodal, že na Murrayho ponuku prikývol aj preto, že sa mu páčila jeho celodvorcová hra a ochota tvrdo pracovať.

lendl20084182_res.jpg

Perfekcionista

„Už po prvých týždňoch bolo vidieť, že Andy na kurte lepšie ovláda svoje emócie,“ pozorovala mama britského hráča Judy, ktorá viedla syna na začiatku kariéry. „Andymu to pomohlo, aby začal hrať svoj najlepší tenis.“

V lete 2012 Murray ešte prehral vo finále Wimbledonu s grandslamovým rekordérom Federerom, ale o mesiac neskoršie už mal olympijské zlato a v septembri aj svoj prvý titul na turnaji veľkej štvorky US Open.

„Ivan bol perfekcionista ako hráč a teraz je takým trénerom,“ pripomenul bývalý daviscupový reprezentant Slovenska Dominik Hrbatý. „Vie hráča dobre pripraviť po taktickej i mentálnej stránke.“

mmmm_r7410_res.jpeg

Lendla najlepšie pozná jeho tréner z juniorských rokov Jan Kukal. „Ivan bol známy mimoriadne tvrdou prípravou a tieto svoje metódy preniesol aj do tréningu s Murraym,“ tvrdil tenisový odborník, ktorý žije v Boldogu pri Senci.

„To je ten posledný krôčik, čo chýbal v kariére britského hráča. Lendl mu nezmenil techniku úderov, ale pomohol mu profesionálnejším prístupom. Aj Murrayho tenis je založený na šialenej drine tak, ako bol Lendlov.“

Tohto roku chýbal Murray pre zranenie na antukovom Roland Garros, ale Kukal sa nazdáva, že to mohol byť aj zámer, aby sa čo najlepšie prichystal na Wimbledon. V Qeense mali s Lendlom viac času na prípravu na tráve, dokonale ju zužitkovali.

Ten, čo nevyhral Wimbledon

Lendl má 94 turnajových titulov, z toho osem grandslamových, no Wimbledon medzi nimi chýba. Dočkal sa ho až s Murraym ako tréner. Pritom dva razy sa prebojoval až do finále. No Boris Becker v lete 1986 a Pat Cash v nasledujúcom roku jeho nádeje pochovali.

„Bolo ťažké zmieriť sa s tým, že som tam nedokázal zvíťaziť, ale je to jednoducho tak,“ ľutoval.

Vyhrať turnaj na tráve v All England Clube nepomohol Lendlovi ani jeho slávny zápisník, kde si zaznamenával podrobné údaje o všetkých súperoch. Nikomu doň nedovolil nakuknúť.

ll_res.jpg

„Zaujímalo ma hlavne to, aké údery hrajú tenisti v hraničných situáciách pod tlakom. Bolo mi jedno, ako servujú napríklad za stavu 40:0, ale chcel som vedieť, kam pošlú loptičku pri zhode či pri nevýhode,“ vysvetľoval.

„O súperovi som si napríklad poznamenal, že zvykne po prvom podaní zakončovať víťazným forhendom, a po druhom nie. Sledoval som, či pri obhadzovaní z bekhendu častejšie hrá po čiare alebo krížne, či sa tlačí veľmi tesne na sieť a podobne. Potom mi stačilo pred zápasom otvoriť zošit a mal som každého prečítaného. Bola to dobrá pomôcka.“

Pri svojom prvom grandslamovom triumfe na Roland Garros 1984 s búrlivákom Johnom McEnroeom obrátil vývoj vo svoj prospech z 0:2 na sety. Veľké bitky zvádzal vo vtedajšej špičke aj s Jimmym Connorsom, Björnom Borgom, Matsom Wilanderom, Stefanom Edbergom, ale aj s Miloslavom Mečířom, ktorého zdolal vo finále US Open 1986 aj na Australian Open 1989.

Lendl výrazne prispel k prvenstvu čs. tímu v Davisovom pohári 1980. No neskoršie sa nepohodol s politickými elitami komunistického štátu - chcel hrať za Československo a žiť v USA, čo bolo v tých časoch neprípustné. V roku 1986 emigroval do Ameriky.

„Keby Ivanovi vyhoveli, mohli sme Davisov pohár vyhrať ešte dva-tri razy,“ poznamenal vtedajší daviscupový kapitán Jan Kodeš. „K jeho emigrácii nemuselo vôbec dôjsť. Bola to škoda.“

Prísny otec

Lendlove dcéry dali pred tenisom prednosť golfu. Najstaršia Marika (23) už pracuje v medzinárodnej marketingovej spoločnosti IMG, jej sestry - dvojčatá Isabelle, Carolina (22), Daniela (20) a Nikola (15) ešte študujú.

„K mojej povahe sa najviac približuje Isabelle,“ vravel otec. „Aj ona je v golfe veľmi húževnatá a tvrdohlavá.“

Marika bola v apríli tohto roku v Prahe na vernisáži plagátov Alfonsa Muchu z otcovej zbierky. Priznala, že doma mali prísnu výchovu. Pred spaním si všetky odložili notebooky a mobilné telefóny pred dvere izby.

llll_r7204_res.jpeg

„Museli sme to urobiť,“ spomínala. „Otec chcel, aby sme chodili spať v určitom čase, na druhý deň sme mali školu, tréningy. Mala som pätnásť, šestnásť rokov. Nebola som nadšená. Ale keď sa pozriem späť, bolo to veľmi rozumné. Cením si spôsob, ako ma rodičia vychovávali.“

Výstavu Muchových plagátov si prišlo pozrieť už vyše 100-tisíc ľudí. Lendl vlastní 116 plagátov, z kompletnej zbierky mu chýbajú len tri.

Keď dostal v televíznom rozhovore otázku, čo by chcel viac: doplniť zbierku zvyšnými troma položkami alebo vyhrať Wimbledon, nerozmýšľal ani sekundu: „Jednoznačne Wimbledon!“

mm_res.jpg

Ak vydrží, bude jednotka

Lendl bol svetovou jednotkou 270 týždňov, teraz chce priviesť na tenisový Everest 26-ročného Murrayho. McEnroe predpovedal, že britský tenista môže v kariére vyhrať šesť grandslamov.

Ak bude Andy zdravý a vydrží Lendlov tréning, môže v najbližších rokoch vyhrať šesť i viac grandslamových titulov,“ doplnil Kukal. „A určite sa stane svetovou jednotkou.“

Ivan Lendl

Nar. 7. marca 1960

Prezývka: Ivan Hrozný

Najvyššie v ATP: 1.

Vyhral: 94 turnajov - z toho 8 grandslamov (2x Australian Open, 3x Roland Garros, 3x US Open)

V kariére zarobil: 21,2 mil. dolárov

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Lendlovi chýbal iba Wimbledon, získal mu ho Murray