Las Vegas dokázalo niečo výnimočné, v klube sa ale pýtajú: Prečo by sme mali byť spokojní?

Hokejisti Vegas oslavujú víťazstvo v druhom zápase play off.
Hokejisti Vegas oslavujú víťazstvo v druhom zápase play off. (Autor: TASR/AP)
SITA|18. apr 2018 o 14:25

Súčasťou klubu je aj Tomáš Tatar.

LAS VEGAS. Vegas Golden Knights nemajú za sebou slávnu minulosť, klub vznikol iba pred touto sezónou, no už sa nezmazateľne zapísal do histórie hokejovej NHL.

Najprv s prehľadom postúpil do vyraďovacej časti z tretieho miesta v Západnej konferencii, v Pacifickej divízii dokonca obsadil prvú pozíciu. Získal rekordných 109 bodov, na konte má aj najviac víťazstiev - domácich aj u súperov - spomedzi všetkých doterajších nováčikov.

A v úspešnom ťažení pokračuje aj v play off.

Nestalo sa to ani v NBA či MLB

Vo štvrtom zápase 1. kola play off Golden Knights zvíťazili na ľade Los Angeles Kings 1:0 a bez jediného zaváhania postúpili do konferenčného semifinále.

Stali sa prvým tímom v histórii, ktorý vo svojej premiérovovej sezóne ovládol úvodnú sériu vo vyraďovacích bojoch 4:0 na zápasy.

Netýka sa to iba hokejovej NHL, v tomto smere sú unikátni aj s ohľadom na bejzbalovú MLB a basketbalovú NBA. Pre porovnanie, Pittsburgh Penguins čakali na víťaznú štvorzápasovú sériu tri sezóny od vstupu do súťaže, podarilo sa im to v ročníku 1969/1970.

V MLB sa na podobný počin čaká viac než sto rokov. V roku 1914 po 11 sezónach v lige uspel Boston proti Philadelphii a hneď vyhral Svetovú sériu.

Tatar sa v klube zatiaľ iba hľadá

V kádri Vegas figuruje aj slovenský reprezentant Tomáš Tatar. Dvadsaťsedemročný krídelník prišiel do Las Vegas len nedávno ako súčasť výmeny z Detroitu.

V novom pôsobisku sa zatiaľ hľadá, v základnej časti si v drese Vegas pripísal iba šesť bodov, vo vyraďovacej fáze sa v posledných dvoch zápasoch na pôde Los Angeles nedostal do zostavy.

Celkovo sa do štatistík nezapísal.

Tomáš Tatar (s číslom 90) bojuje o puk s kapitánom Colorada Gabrielom Landeskogom.
Tomáš Tatar (s číslom 90) bojuje o puk s kapitánom Colorada Gabrielom Landeskogom. (Autor: TASR/AP)

Napriek hladkému postupu hráči Golden Knights tlmia nadšenie a zostávajú nohami na zemi. "Prečo by sme mali byť spokojní? Veď sme nezískali Stanleyho pohár. Nevstúpili sme do play off s tým, že hurá, prvé kolo, sme šťastní," uviedol útočník Pierre-Edouard Bellemare pre web NHL.

"Áno, je to super, postúpili sme a máme jeden deň voľna na zotavenie, ale o dva dni pokračujeme ďalej," doplnil.

V konferenčnom finále zrejme proti San Jose

Hráči Golden Knights sa v doterajšej úspešnej ceste mohli spoľahnúť na brankára Marca-Andrého Fleuryho.

Tridsaťtriročný veterán má po štyroch dueloch v play off 97-percentnú úspešnosť zákrokov, dvakrát si udržal čisté konto.

"O našom rekorde som síce počul, ale to nie je naším cieľom. Snažíme sa iba sústrediť sa na každý ďalší zápas, o tom to je," povedal Fleury.

Jednoznačný postup môže tímu pomôcť aj do budúcnosti. O finále Západnej konferencie zabojujú proti úspešnejšiemu z dvojice Anaheim - San Jose, Sharks vedú 3:0.

"Musíme hrať tak, ako počas celej sezóny. Veríme, že našou hrou môžme uspieť proti hocikomu. Táto séria nám dodala veľa sebadôvery," zhodnotil útočník James Neal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Las Vegas dokázalo niečo výnimočné, v klube sa ale pýtajú: Prečo by sme mali byť spokojní?