Lacko vyhral Slovak Open, vo finále zdolal Berankisa

Lukáš Lacko
Lukáš Lacko (Autor: SITA/AP)
TASR|20. nov 2011 o 15:40

Slovenský tenista Lukáš Lacko sa stal víťazom dvojhry na bratislavskom challengeri Slovak Open.

BRATISLAVA. Vo finále si poradil s Ricardasom Berankisom z Litvy za 1:22 h v dvoch setoch 7:6 (7), 6:2 a pripísal si na konto celkovo piaty singlový titul na ATP Challenger Tour. V tajbrejku úvodného dejstva odvrátil štyri setbaly.

Lacko sa stal po Karolovi Kučerovi, Dominikovi Hrbatom, Michalovi Mertiňákovi a Martinovi Kližanovi piatym slovenským víťazom dvojhry v histórii bratislavského turnaja.

Vďaka nedeľňajšiemu víťazstvu zinkasuje prémiu 12.250 eur, do rebríčka ATP Entry mu pribudne 110 bodov. V jeho novom vydaní sa posunie bližšie k prvej stovke. Lacko zaknihoval na 12. ročníku MMSR víťazný double, keď po boku Čecha Jana Hájeka triumfoval aj vo štvorhre. Dva tituly v jednom roku sa doposiaľ v Bratislave nepodarilo získať nikomu.

Lackovi vyšiel úvod zápasu s Berankisom, keď v šiestom geme čistou hrou prelomil súperovo podanie a po potvrdení brejku si vybudoval náskok 5:2. Bývalý najlepší junior sveta však v ďalších minútach vďaka zlepšenému servisu a kvalitným returnom vyrovnal na 5:5.

V dvanástom geme sa Lacko prepracoval k dvom setbalom, no Berankis ich odvrátil a tak rozhodnutie padlo až v tajbrejku. V skrátenej hre viedol Litovčan 6:3 a mal k dispozícii dve podania.. Lacko však aj vďaka súperovým nevynúteným chybám odvrátil tri setbaly, za stavu 6:? a štvrtý a tajbrejk napokon získal vo svoj prospech.

Slovenský daviscupový reprezentant sa dostal na koňa, v druhom sete po dvoch brejkoch odskočil súperovi na 4:0 a zápas už dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:2 premenil pri vlastnom podaní vďaka esu v poradí druhý mečbal. Zaujímavosťou je, že vlaňajšie bratislavské finále medzi Kližanom a Rakúšanom Stefanom Koubekom sa skončilo navlas rovnakým výsledkom ako tohtoročné.

Slovenský tenista poďakoval trénerom, aj divákom

Lacko po zisku titulu vo dvojhre na domácom turnaji žiaril spokojnosťou. "Chcel by som sa poďakovať trénerom Tiborovi Tóthovi a Maťovi Liptákovi i kondičnému trénerovi Ladislavovi Olászovi. Vďaka nemu som vydržal za týždeň odohrať deväť zápasov, čo nebolo ľahké."

"Ďakujem aj pánovi Kučerovi, ktorý sa staral o mojej rakety. Veľká vďaka patrí divákom za to, že vytvorili skvelú atmodériu. Je niečo úplne iné hrať doma ako v zahraničí. Ricardasovi blahoželám k postupu do finále, odohral veľmi dobrý turnaj a dokázal otočiť tri ťažké zápasy," povedal Lacko vo svojom príhovore po prevzatí cennej trofeje. Berankis bol napriek finálovej prehre s vystúpením v Bratislave spokojný.

"Dokázal som postúpiť do finále, hoci som v semifinále čelil mečbalom, čo si cením. Lukášovi blahoželám k titulu a v budúcom roku mu želám veľa šťastia."

ico

Lukáš LACKO (SR) - Ricardas Berankis (Lit.) 7:6 (7), 6:2

dvojhra - finále Slovak Open dotácia 85.000 eur)

Prehľad challengerových titulov Lukáš Lacka vo dvojhre:

2011 Bratislava (hala, tvrdý povrch), Izmir (hala, tvrdý povrch)

2009 Soul (tvrdý povrch), Fergana (tvrdý povrch)

2007 Kolding (hala, tvrdý povrch)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Lacko vyhral Slovak Open, vo finále zdolal Berankisa