Lacko aj Hrbatý sú v semifinále Ritro Slovak Open

Lukáš Lacko
Lukáš Lacko (Autor: SITA)
TASR|20. nov 2009 o 16:16

Slovenský tenista Lukáš Lacko postúpil bez boja do semifinále dvojhry na Ritro Slovak Open v bratislavskom NTC.

BRATISLAVA. Dominik Hrbatý po tretí raz vo svojej kariére postúpil do semifinále dvojhry na medzinárodných otvorených majstrovstvách SR tenistov.

V piatkovom štvrťfinále singlovej súťaže jubilejného 10. ročníka podujatia ATP Challenger Tour Ritro Slovak Open (dotácia 106 500 eur, tvrdý povrch Premier Latex-Ite v hale) zvíťazil v Sibamac aréne NTC nad austrálskym kvalifikantom Rameezom Junaidom za 131 minút 6:1, 3:6, 7:6 (4). Upravil tým bilanciu zo vzájomným súbojov na 2:0 po tom, ako 28-ročného momentálne 443. muža renkingu prekonal pred troma rokmi v Adelaide 6:3, 7:5.

Favorizovaný držiteľ 6 titulov z hlavnej profesionálnej úrovne Hrbatý viedol v druhom sete nad Junaidom sľubne 3:1, odvtedy však stratil 5 gemov v rade, keď Austrálčan zlepšil pohyb, začal riskovať a chytil sa. V tejto fáze sa mu darili výpady k sieti a sám v defenzíve vyťahoval precízne obhodenia.

Na začiatku tretej časti slovenský daviscupový rekordér odskočil úderovo pestrému súperovi s pakistanskými koreňmi na 2:0 nádherným bekhendovým returnom popri čiare a brejk potvrdil cez dve hrozby v rade. Za stavu 4:2 Hrbatý ako podávajúci obrátil z 0:30 na 40:30, ale napokon predsa len stratil servis.

Hrbatý premenil druhý mečbal

Atletickými nohami a ľahkou rukou pútajúci Junaid odolal na podaní tlaku v desiatom geme (cez 30:30) a ešte väčšiemu v dvanástom: Hrbatý sa blysol forhendovým returnom, neskôr aj bekhendovým a vypracoval si ledva dočiahnutým volejom mečbal. Bekhendový príjem však smeroval do siete a napokon prišiel tajbrejk. V ňom Austrálčan sa začal sypať, keď mu nevyšiel pokus o drzé bekhendové skrátenie do protipohybu - 1:2.

Slovák po dvoch vydarených servisoch viedol 4:1 s minibrejkom, a hoci sa súper na chvíľku udržal v hre (3:4*), dva forhendy v sieti znamenali tri mečbalové šance v rade. Pri prvej (celkovo druhej) rozhodlo Jastrabie oko o Junaidovom ese z druhého podania. Ďalší mečbal však Slovák premenil forhendovým krosom z plného behu.

Tridsaťjedenročný miestny šampión zo sezóny 2005 Hrbatý absolvoval 1001. zápas vo dvojhre podľa oficiálnej databázy Medzinárodnej tenisovej federácie ITF. V sobotňajšom štvrťfinále si tento bývalý 12. muž svetového rebríčka ATP (momentálne 163. priečka) približne po 15.30 h zmeria sily so svojím izraelským rovesníkom Harelom Levym (124. v renkingu, bol však aj na 30. poste). S porovnateľne skúseným hrdinom júlového daviscupového štvrťfinále proti Rusom má skóre 1:0. V roku 2003 ho v Prostějove zdolal 6:1, 6:7 (7), 6:1. Levy v piatok vyradil Brita Alexa Bogdanovica 6:4, 1:6, 6:3.

Lacko do semifinále bez boja

Slovenský tenista Lukáš Lacko postúpil bez boja do semifinále dvojhry na Ritro Slovak Open v bratislavskom NTC (celková dotácia 175.000 dolárov). Jeho štvrťfinálový súper Kazach Andrej Golubov totiž pre virózu odstúpil z turnaja.

Lacko sa ako nasadená dvojka stretne v sobotňajšom semifinále s Nemcom Michaelom Berrerom, s ktorým má negatívnu bilanciu 0:1, pred dvomi rokmi s nim prehral na antuke v nemeckom Fürthe. Zverenec trénera Mateja Liptáka má v Bratislave už teraz istú prémiu 5375 eur, do rebríčka ATP Entry pre nasadzovaniu mu pribudne 35 bodov. Lacko sa v pondelok stane novou slovenskou mužskou jednotkou, keď na tomto poste vystrieda Karola Becka.

Ruska Jevgenija Rodinová bude súperkou Švédky Sofie Arvidssonovej v sobotňajšom semifinále dvojhry na bratislavskom tenisovom turnaji ITF Ritro Slovak Open (dotácia 50 000 USD, tvrdý povrch Premier Latex-Ite v hale). Jednotka medzinárodných otvorených majstrovstiev Slovenska Rodinová zvíťazila v piatkovom štvrťfinále v NTC nad vlaňajšou miestnou finalistkou a päťkou terajšieho žrebu Michaellou Krajicekovou z Holandska za 162 minút 6:4, 6:7 (6), 6:0.

V semifinále aj Češka Voráčová

Česká tenistka Renata Voráčová sa stala poslednou semifinalistkou dvojhry na turnaji ITF Ritro Slovak Open v bratislavskom NTC (dotácia 50.000 USD). Vo štvrťfinále si poradila so štvrtou nssadenou Nemkou Kathrin Wörleovou v troch setoch 4:6, 7:6 (7) a 6:1. V dueli o postup do finále nastúpi proti Luxemburčanke Anne Kremerovej,

Izraelský tenista Harel Levy sa stal druhým semifinalistom mužskej dvojhry na turnaji Ritro Slovak Open v bratislavskom NTC (celková dotácia 175.000 USD). Vo štvrťfinále zvíťazil ako nasadená osmička nad Britom Alexom Bogdanovicom v troch 6:4, 1:6 a 6:3.

Dvojhra - štvrťfinále - ženy:

Jevgenija Rodinová (1-Rus.) - Michaella Krajiceková (5-Hol.) 6:4, 6:7 (6), 6:0 za 162 minút

Renata Voráčová (ČR) - Kathrin Wörleová (4-Nem.) 4:6, 7:6 (7), 6:1

Štvrťfinále - muži:

Lukáš LACKO (2-SR) - Andrej Golubov (Kaz.) - bez boja

Harel Levy (8-Izr.) - Alex Bogdanovic (V. Brit.) 6:4, 1:6, 6:3

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Lacko aj Hrbatý sú v semifinále Ritro Slovak Open