Kuzminová: Láka ma triumf vo Svetovom pohári

Anastasia Kuzminová
Anastasia Kuzminová (Autor: SITA)
TASR|23. mar 2011 o 12:00

Anastasia Kuzminová obdivuje Fínku Mäkäräinenovú a veľmi ju teší zlepšená výkonnosť Jany Gerekovej.

BANSKÁ BYSTRICA. Tri dni po skončení finále Svetového pohára v nórskom Holmenkollene odznievali prvé fakty na adresu biatlonovej sezóny a kto iný ako bronzová na MS v ruskom Chanty-Mansijsku v šprinte Anastasia Kuzminová ich dokáže najfarebnejšie vysloviť.

"Nie vždy to vyjde ako si človek naplánuje, zodpovednosť bola veľká, aj s nervozitou bolo treba bojovať," povedala.

Na výkonoch sa podpísal aj tlak

"Nervy, emócie a tlak verejnosti, to všetko sa podpísalo pod moje výkony. Jedna netrafená rana ma vždy na MS pripravila o ďalšiu medailu, no biatlon je o skĺbení behu a streľby a nie je to jednoduché. Do Nórska na finále Svetového pohára som už cestovala pokojne, hlavný medailový cieľ som splnila, chcela som sa len dôstojne rozlúčiť so zimou. Každý rok sa posúvam vo Svetovom pohári dopredu, obdivujem Fínku Mäkäräinenovú, ktorá sa celú sezónu držala a žiadne preteky nevynechala. Mám pred sebou ďalší cieľ, vyhrať veľký krištáľovú glóbus a nebudem v tomto úsilí sama. Dúfam, že tak ako teraz aj v budúcej sezóne ma povzbudí prítomnosť Janky Gerekovej, ktorá sa veľmi zlepšila."

Ján Hyža, prezident zväzu, žiaden definitívny verdikt nad sezónou nevyriekol. "Komplexné vyhodnotenie sme ešte nerobili, no v stručnosti to bola pre nás úspešná sezóna s prekročením cieľov. Vlastníme svetovú extratriedu Anastasiu, máme aj svetovú triedu Janu Gerekovú. Muži majú za sebou rozpačitú zimu, s chorobami, srdcová príhoda trénera Šimočka vzbudila veľký rozruch, objavili sa tréningové výpadky, krádež zbrane Mateja Kazára, aj forma Pavla Hurajta kulminovala o niečo neskôr. Vyhodnotíme sezónu, rozpitváme všetky návrhy, aj s možnými zmenami. Nejaké predstavy máme, vieme, kde nás päta tlačí a už máme pripravené kroky, aby sme sa posunuli vpred."

gerekovsa_tasr_res.jpg

Jana Gereková

V budúcej sezóne v SP len traja muži

V budúcej sezóne sa vo Svetovom pohári objaví len trojica slovenských mužov. "Určite sa medzi sebou v tom dobrom slova zmysle pobijú, na druhej strane na základe bodovania národov môže štartovať päť žien a nastane aj problém, koho postaviť, aby bola vyrovnaná partia," dodal Ján Hyža.

Platinová blondínka Anastasia Kuzminová si mení účes na základe inšpirácie, zatiaľ sa ku kaderníčke nechystá a čaká na primeraný impulz.

"Po ZOH vo Vancouveri sa na mňa sústredila veľká pozornosť. Celú prípravu sme sa snažili podriadiť výsledkom ešte vyšším ako v olympijskej sezóne. Stabilita vysokých výsledkov bola pre nás dôležitá. Podľa mňa mám za sebou úspešnú sezónu. Samozrejme, mohla som dosiahnuť aj viac, no pozitívne momenty prevládli, dúfam, že som potešila fanúšikov a celé Slovensko."

Jana Gereková s 8. miestom na MS v stíhačke doplnila tandem Sloveniek a nešetrila superlatívmi. "Mám za sebou najúspešnejšiu zimu v kariére, s maximom v Chanty-Mansijsku. Opäť som o krok bližšie k ďalším výraznejším úspechom. Všetko mi nevyšlo, no forma mi kulminovala práve na majstrovstvách sveta. Veľa rokov som na sebe pracovala a čakala som, že niečo cenné dosiahnem. Moja chvíľa prišla v pravom čase, štartovať v mass pretekoch na MS bol super vzrušujúci pocit. Ani čas na rozmýšľanie som nemala, nekula som taktiku, v takej chvíli sa bojuje v tlačenici aj lakťami s nádejou, že akurát mne to vyjde."

Kuzminová sa chystá aj na exhibičné preteky

Kuzminová ešte definitívne nezavesila sezónu na klinec. "Treba ju pozvoľna skončiť, nie odrazu. Chystám sa do Ťumene na sneh, 10. apríla do Moskvy na exhibičné pozývacie preteky v superšprinte s najlepšími desiatimi mužmi a ženami, a potom poletím na Kamčatku so šprintom a stíhačkou v rámci prestížnych pretekov Hviezd biatlonu."

Prechladnutá Nasťa napovedala, že so zdravím mala dosť problémov. "Po chorobe pred MS som sa úplne nedoliečila a nádcha sa mi vrátila. Nemala som teploty, horúčky, len ten plný nos."

Aj Janu Gerekovú prepadla v najnevhodnejšom momente choroba. "Práve keď som sa kvalifikovala na MS do 'massu', nasadili sme trojdňové antibiotiká, zabrali, no vírus ma dosť obmedzil. Následky v organizme boli zrejmé, nemohla som podať stopercentný výkon. Pre mňa už sezóna skončila, rada by som však ešte využila jarný sneh so zjazdovkami a skialpinizmom."

Rezervy najmä v streľbe

Kuzminová sa vyjadrila aj k zmenám v realizačnom tíme. "Zostavili sme ho preto, aby som mohla prípravu kvalitnejšie zvládnuť. Mám rezervy, streľba nebola vynikajúca, no s behom som spokojná. Aj v budúcej sezóne budeme v rovnako zložení. Po návrate z Kamčatky sa budem rozprávať s prezidentom zväzu o ďalších zmenách, ktoré treba dovtedy utriasť."

Hodnotenie Svetového pohára vyvolalo dosť polemík, rátali sa všetky preteky a kto ochorel, mal smolu, ako napríklad Nemka Magdalena Neunerová. Anastasia Kuzminová: "Chcela som ísť do Ameriky na dve kolá Svetového pohára s piatimi pretekmi, žiaľ, nevyšlo to, a body do hodnotenia SP mi chýbali. Nikdy nevieš, čo sa udeje, no ja pravidlá ovplyvniť nemôžem."

IBU podľa slov viceprezidenta Ivora Lehoťana už uvažuje o zmene. "Prvý rok to bolo tak, bez žiadnych škrtov, no existuje názor, že by sme mali už v budúcej sezóne zmeniť pravidlá, aby sme zobjektívnili hodnotenie. Uvidíme po ďalšom zasadnutí exekutívy, tlak na zmenu je však citeľný zo všetkých významných krajín."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Kuzminová: Láka ma triumf vo Svetovom pohári