08.02.2022 00:00
Deň 4
Peking 2022
Koniec

Olympiáda? Strach a hrôza. Teraz je môj prístup iný, tvrdí rekordér

Nathan Chen.
Nathan Chen. (Autor: SITA/AP.)
Titanilla Bőd|8. feb 2022 o 15:03

Obhajca titulu vynechal jeden skok a stratil priveľa bodov.

BRATISLAVA, PEKING. Ani náznak pochýb, ani náznak zaváhania. Nathan Chen dobre pozná pocit z olympijského zlyhania a nikdy viac ho nechce zažiť.

V Pjongčangu prišiel o možnosť bojovať o zlato už v krátkom programe. V Pekingu je po prvej časti pretekov na čele poradia s novým svetovým rekordom.

Rekordný Američan

Svetové rekordy v krasokorčuľovaní sú trochu iné ako v exaktných športoch. Na každých pretekoch sedia iní rozhodcovia, ktorí síce sledujú tie isté kritériá pri jednotlivých prvkoch, no na niektoré detaily môžu mať rôzne názory.

Na ZOH 2022 v Pekingu napríklad japonský pretekár Šoma Uno dosiahol v individuálnej súťaži najlepší výsledok kariéry a vyššie skóre ako v tímovej súťaži, hoci tentoraz spravil menšiu chybu, pri skokovej kombinácii dal ruku na ľad.

Zato Nathan Chen nezaváhal. Vo svojom šansónovo ladenom krátkom programe na hudbu Charlesa Aznavoura skočil štvoritý flip, trojitý axel a v druhej polovici jazdy aj kombináciu štvoritého lutza s trojitým tulupom. Iba táto samotná kombinácia mu vyniesla 21,21 bodu.

Jeho výsledok 113,97 bodu znamená, že Američan drží momentálne všetky rekordy v mužskom krasokorčuľovaní – za krátky program, za voľnú jazdu i za celkové skóre.

V historických tabuľkách krátkeho programu dosiaľ kraľoval jeho veľký rival a dvojnásobný olympijský víťaz Juzuru Hanju.

Bola tam diera

„Hamatta,“ hovoril pri odchode z ľadu japonský korčuliarsky génius. Hanju pobláznil Japonsko i časť ostatného sveta, mnohí fanúšikovia (takzvaní "fanjus") sa kvôli nemu začali učiť po japonsky.

Hamatta znamená – bola tam diera.

Práve preto je obhajca titulu po krátkom programe iba na ôsmom mieste. Namiesto štvoritého salchowa v úvode jazdy skočil len jednoduchý – za ten nie sú žiadne body.

„Pri odraze mi vošla korčuľa do diery, ktorú spravil v ľade niektorý z predchádzajúcich pretekárov,“ vysvetľoval Hanju pred kamerami televíznych spoločností.

Čo si v tej chvíli pomyslel? „Okej, toto je smola. Potom som sa sústredil na ďalšiu časť jazdy a užíval som si hudbu,“ odvetil Hanju.

Zvyšok jazdy bol skvelý ako vždy. Japonský pretekár však pre vynechaný skok stratil desať až trinásť bodov. Takto stráca na Chena viac ako 15 bodov a prakticky stratil šancu na obhajobu titulu.

Stále sa však môže vo voľnej jazde postarať o historický moment, ak skočí prvý štvoritý axel v histórii krasokorčuľovania.

Zmenil prístup

Nathan Chen však nemôže zaspať na vavrínoch. Ďalší japonskí pretekári Juma Kagijama a Šoma Uno totiž zajazdili bez chýb. Keď to zopakujú aj vo voľnej jazde, ani Chen si nebude môcť dovoliť žiadne zaváhanie.

Jeho prístup je teraz úplne iný, ako pred štyrmi rokmi. „Vtedy som sa bál. Keď som sa dozvedel, že som v olympijskej nominácii, cítil som hrôzu a strach. Absolútne zlá reakcia,“ pripomenul so smiechom svoje rozpoloženie pred hrami v Pjongčangu Nathan Chen.

Vtedy ho tlak z očakávaní paralyzoval. V krátkom programe mu nevyšiel ani jeden zo skokových prvkov.

V Pekingu ukázal úplný opak. Bol ostrý, dynamický, bezchybný.

„Zistil som, že tu nie som preto, lebo musím vyhrať, ale o preto, lebo milujem tento šport,“ vysvetľoval ešte pred odchodom do dejiska hier.

Počas olympiády v Pjongčangu ho zatracovali. Teraz ho dávajú za príklad psychológovia i mentálni tréneri za to, ako ho olympijské zlyhanie posilnilo.

Po neúspešných hrách pred štyrmi rokmi sa stal Nathan Chen trikrát majstrom sveta. A vo štvrtok môže svoju kariéru vyšperkovať aj olympijským zlatom.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Krasokorčuľovanie»Olympiáda? Strach a hrôza. Teraz je môj prístup iný, tvrdí rekordér