Najprv ju fyzicky napadli, potom okradli. Krasokorčuliarska telenovela nemala happy end

Tonya Hardingová a Nancy Kerriganová na tréningu na ZOH v Lillehammeri.
Tonya Hardingová a Nancy Kerriganová na tréningu na ZOH v Lillehammeri. (Autor: Reuters)
Titanilla Bőd|17. feb 2024 o 07:00

Na tréning Američaniek prišlo 700 novinárov.

BRATISLAVA. Na krasokorčuliarskych súťažiach je bežné, že novinári chodia aj na tréningy. Ale to, čo sa dialo pred tridsiatimi rokmi na ZOH v Lillehammeri, bolo nevídané.

Na tréning žien sa zišlo vyše 700 žurnalistov. Všetci chceli vidieť na jednom ľade dve americké pretekárky, Nancy Kerriganovú a Tonyu Hardingovú.

Obe patrili k favoritkám na medailu. Pred dvoma rokmi na zimnej olympiáde v Albertville získala Kerriganová bronz a Hardingová bola štvrtá.

Dôvodom enormného záujmu však bolo niečo iné. Niekoľko týždňov pred hrami v Lillehammeri na majstrovstvách Spojených štátov zaútočil na Kerriganovú muž s teleskopickým obuškom. Poranil jej pravú, dopadovú nohu.

Útok naplánoval Hardingovej bývalý muž.

Bol to jeden z najväčších škandálov v histórii krasokorčuľovania, aký nemal obdobu.

Krasokorčuľovanie, ako napovedá už samotné meno športu, je spojené s krásou, eleganciou, dôstojnosťou. Hoci k nej odjakživa patrili aj väčšie či menšie zákulisné dohody a rôzna miera subjektivity u rozhodcov, fyzický útok na jednu z favoritiek olympijských hier pripomínal skôr mafiánske metódy.

Perfektná technika

Tonya Hardingová sa vyznačovala vždy skôr technickou zdatnosťou ako ladnosťou a gráciou. Vyrastala pri veľmi prísnej matke, ktorá ju až týrala. Keďže peňazí nemali nazvyš, Hardingová na začiatku kariéry často vystupovala v kostýmoch, ktoré jej vlastnoručne šila matka.

Podľa životopisného filmu Ja, Tonya, v ktorom kontroverznú krasokorčuliarku stvárnila Margot Robbie, mladá Tonya bola u rozhodcov často v nevýhode už pre tieto šaty.

Jej skokanská technika však bola úchvatná. V roku 1991 sa stala prvou Američankou, ktorá skočila trojitý axel, najnáročnejší zo všetkých trojitých skokov, ktorý aj v súčasnosti skáče len veľmi málo žien. Za technickú hodnotu voľnej jazdy na majstrovstvách Spojených štátov dostala aj jednu perfektnú šestku, teda najvyššiu možnú známku 6.0.

O niekoľko týždňov neskôr skočila trojitý axel aj na majstrovstvách sveta a aj vďaka tomu získala striebro. Na všetkých troch stupňoch stáli Američanky, vyhrala Kristi Yamaguchiová, na treťom mieste skončila Nancy Kerriganová.

Hardingová bola vo vynikajúcej forme aj na začiatku nasledujúcej sezóny. V septembri 1991 na Americkej korčuli skočila trojitý axel aj v krátkom programe, ako prvá žena na svete.

Keďže tento náročný skok sa jej podaril aj vo voľnej jazde, stala sa prvou pretekárkou, ktorá v rámci jedných pretekov úspešne skočila dva trojité axle. Navyše raz ho skočila v kombinácii, čo sa tiež predtým žiadnej žene nepodarilo.

Prečo, prečo, prečo?

V nasledujúcich mesiacoch a rokoch sa však Hardingovej výkony začali zhoršovať, pričom Nancy Kerriganová dosahovala čoraz lepšie výsledky.

Hardingová mala vždy komplikované rodinné a intímne vzťahy. Pred majstrovstvami Spojených štátov v roku 1994 tvorila pár so svojím bývalým mužom Jeffom Gilloolym.

Keď jeho partnerku nahneval výsledok na japonských pretekoch seriálu Grand Prix, Gillooly začal rozmýšľať nad tým, ako jej uľahčiť cestu za titulom americkej šampiónky.

Takto vznikol nápad zaútočiť na Kerriganovú. Gillooly našiel ľudí, ktorí boli za peniaze ochotní vykonať útok. Najprv sa hovorilo o sume štyritisíc dolárov, nakoniec z toho bolo až 6500 dolárov.

Podľa svedectiev zainteresovaných sa rozoberala aj možnosť, že by porezali Kerriganovej achilovku, alebo by ju dokonca „jednoducho zabili“.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Najprv ju fyzicky napadli, potom okradli. Krasokorčuliarska telenovela nemala happy end